Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Ελλάδας: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την κωλυσιεργεία
Η απόφαση ελήφθη τις προηγούμενες ημέρες, από τα διοικητικά συμβούλια των επτά ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε προσφυγή κατά του ΔΕΔΔΗΕ ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στα αρμόδια δικαστήρια, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας.
Η απόφαση ελήφθη τις προηγούμενες ημέρες, από τα διοικητικά συμβούλια των επτά ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή.
Η υπόθεση αφορά στο σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το μέγα φωτοβολταϊκό πάρκο του Μεσολογγίου, από το οποίο δήμοι και οργανισμοί ύδρευσης και άρδευσης σκοπεύουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ετήσιου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.
Για τον σκοπό αυτό συστάθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, επτά ενεργειακές κοινότητες από 77 φορείς, οι οποίες έχουν ζητήσει εδώ και δυόμιση χρόνια να λάβουν όρους σύνδεσης με συμψηφισμό ενέργειας net metering.
Ωστόσο, υπήρξε ανεξήγητη καθυστέρηση των κρατικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η ΠΔΕ να μη λάβει έγκαιρα τους όρους σύνδεσης που περίμενε. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται αυτές τις ημέρες για ψήφιση στη Βουλή, άνοιξε η πόρτα για να δοθούν με προτεραιότητα όροι σύνδεσης στις υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ, αλλά, με το σύστημα net-billing και virtual net-billing, όπως διαπίστωσαν με απογοήτευση οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των δήμων της Δυτικής Ελλάδας.
Οπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λίνος Μπλέτσας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, απέστειλε από την περασμένη Τετάρτη, επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας την πολιτική ηγεσία να αποκαταστήσει έστω και τώρα την αδικία που συντελείται, τροποποιώντας το επίμαχο άρθρο, διαφορετικά η προσφυγή ακόμα και σε ένδικα μέσα θα είναι μονόδρομος.
Να σημειωθεί ότι, από οικονομοτεχνική μελέτη που εκπόνησε η Περιφέρεια, το ενεργειακό όφελος που προκύπτει για τους 66 φορείς των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με όρους σύνδεσης με το σύστημα συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας net metering, θα έφτανε στο 72,47%, ενώ το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα ήταν μόνο 24,09%.
Ακόμα και με τη μόνιμη έκπτωση 50% στο παραγόμενο ρεύμα που υποσχέθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, το συνολικό όφελος για τους ΟΤΑ δεν φτάνει αυτό, του καθεστώτος net metering.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News