Αχαΐα: Εγκλωβισμένα σε δάση 5.000 ακίνητα – Τι γίνεται με τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες

Απομένει η εξέταση χιλίων ενστάσεων σε Δυτική Αχαΐα, Καλάβρυτα, Ερύμανθο

δάση

Μπλοκαρισμένες στα «δίχτυα» των Δασικών Χαρτών παραμένουν έως και σήμερα χιλιάδες εκτάσεις στην Αχαϊα, λόγω των αργών ρυθμών που απαιτούνται για τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών και ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από θιγόμενους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Αχαΐα υποβλήθηκαν περί τις 5.000 αντιρρήσεις κατά των Δασικών Χαρτών από θιγόμενους πολίτες, οι οποίες εξετάζονται από τριμελείς Επιτροπές. Ο μέσος όρος απορρίψεων είναι στο 50% των ενστάσεων, αλλά, σε περιοχές όπως η Αχαΐα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δασών Αχαΐας, Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο, η εξέταση περίπου 2.500 ενστάσεων που υποβλήθηκαν στο Δασαρχείο Αιγιάλειας και άλλων 1.500 περίπου που αφορούσαν στο μεγαλύτερο τμήμα του Δασαρχείου Πάτρας έχει διεκπεραιωθεί. Απομένει πλέον η εξέταση περίπου 1.000 ενστάσεων που υποβλήθηκαν για τις περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπως επίσης και για τις περιοχές Ερυμάνθου και Καλαβρύτων.

Η εξέταση όλων αυτών των αντιρρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον προσεχή Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη άνοιξη, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο διευθυντής Δασών Αχαΐας διευκρίνισε ότι οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν ως επί τω πλείστον, εκτάσεις που είχαν αποτυπωθεί σε αεροφωτογραφίες της περιόδου 1945 ως αγροί, αλλά λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου στα χρόνια ανοικοδόμησης της Ελλάδας, μετατράπηκαν σε δασώσεις.

Επίσης, υπάρχουν και πολλές ακόμα περιπτώσεις, όπου δασικές εκτάσεις καταλήφθηκαν, εκχερσώθηκαν και καλλιεργήθηκαν από αγρότες, ενώ κάποιες λίγες περιπτώσεις, αποτελούν εκτάσεις που αποτυπώνονται στις φωτοαποτυπώσεις του 1945 και του 2007 ως δασώσεις και έτσι παραμένουν και σήμερα, αλλά, διεκδικούνται από ιδιώτες.

Η αρμόδια επιτροπή αντιρρήσεων θα εξετάσει τα στοιχεία των φακέλων που έχουν υποβάλλει μηχανικοί για λογαριασμό ενδιαφερόμενων πολιτών και θα προχωρήσουν σε φωτοερμηνείες, συγκρίνοντας αεροφωτογραφίες της πρώτης περιόδου 1945 και του 2007.

Οπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, οι αποφάσεις της επιτροπής είναι δεσμευτικές ως προς τον χαρακτήρα τους, γεγονός που σημαίνει ότι αναλόγως με το πόρισμα που θα υπάρξει, μετά θα μπορεί να συνταχθεί ή όχι κάποιο συμβόλαιο μεταβίβασης ή αγοραπωλησίας.

Σε περίπτωση θετικής απόφασης, η έκταση αποδεσμεύεται και είναι άμεσα μεταβιβάσιμη, διορθώνεται και η αρχική εγγραφή στο κτηματολόγιο και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Ωστόσο, εάν η απόφαση είναι απορριπτική, όπως συμβαίνει με το 80% των υποθέσεων στην Αχαΐα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, κάθε θιγόμενος μπορεί να προσφύγει μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά, εφόσον προηγηθεί η ολοκλήρωση και επικύρωση του δασικού χάρτη με προεδρικό διάταγμα. Αυτό σημαίνει μακροχρόνια αναμονή και έξοδα, αλλά κυρίως, πάγωμα οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε υπουργικό: Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027

Πάτρα: Βιντεοσκόπησαν και εκβίαζαν 16χρονο μαθητή, εξωσχολικοί του επιτέθηκαν μέσα σε σχολείο!

Πάτρα: Περίεργη «κατάρρευση» των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΑΠ, ο πρύτανης στην «Π»

Ισπανία: Πλάνα drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Βαλένθια ΒΙΝΤΕΟ

Ανατίναξη και κλοπή ΑΤΜ στα Σελιανίτικα, εντοπίστηκαν όχημα και χρήματα