Αυτά φέρνει ο προϋπολογισμός για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες: Τι λένε στην «Π» οικονομολόγοι και εκπρόσωποι φορέων

Φορολογικές δηλώσεις

Προϋπολογισμός υψηλών προσδοκιών είναι αυτός που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Προβλέπει για μια ακόμη χρονιά υπεραπόδοση εσόδων, πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%, έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ακόμη πιο κοντά στο μηδέν, περαιτέρω μείωση του χρέους και ανάπτυξη 2,3%. Παράλληλα περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

προύπολογισμόςΟ πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι «ο προϋπολογισμός του 2025 εκτιμά βελτιωμένους δείκτες σε σχέση με το 2024 όσον αφορά στο ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος και λαμβάνει υπόψη του την αύξηση των δαπανών κατά 1,1 δις που αφορά φοροαπαλλαγές και αύξηση των συντάξεων. Παρ’όλα αυτά, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, κρίσιμο σημείο είναι η αύξηση των επενδύσεων και ταυτόχρονα η μείωση του επενδυτικού κενού όπως αναφέρεται στο κείμενο, διότι οι παραδοχές για αύξηση των επενδύσεων κατά τους προηγούμενους προϋπολογισμούς δεν επαληθεύθηκαν, με αποτέλεσμα την υστέρηση των επενδύσεων, που αποτελούν σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης, προσφέροντας θέσεις εργασίας. Το μίγμα δημοσιονομικής σύνεσης και ταυτόχρονα δημιουργίας μια παραγωγικής χώρας, με καλύτερους μισθούς, πάταξη της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα αποτελεσματικής και συμπεριληπτικής χρήσης των πόρων του ΤΑΑ, είναι κρίσιμοι τομείς για την πορεία του προϋπολογισμού και της χώρας».

ΠΑΡΟΧΕΣ

Από τα σημαντικά του προϋπολογισμού είναι και οι παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες. Τα μέτρα που αποτελούν αποτύπωση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προβλέπουν:

> Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 1% από 1/1/2025. Η μείωση αφορά κατά 0,5% τις εισφορές των εργαζομένων και κατά 0,5% των εργοδοτών στον κλάδο υγείας

> Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα όλα τα φυσικά πρόσωπα με μπλοκάκι

> Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με σύστημα που θα βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση.

> Αύξηση των συντάξεων κατά 2,45%, με βάση και την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% και πληθωρισμό 2,7% φέτος. Η αύξηση θα ισχύσει από 1/1/2025

> Αύξηση 20% της αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ για εφημερίες, όπως και αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών με συντελεστή 22%

> Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Απρίλιο του 2025, προκειμένου ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

> Αύξηση της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση του ένστολου προσωπικού από 1/1/2025 (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Ακτοφυλακή, Ενοπλες Δυνάμεις).

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

προύπολογισμός  Ο οικονομολόγος, σύμβουλος ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων Θεόδωρος Ξούλος, σημειώνει ότι στο 2,4% κλειδώνει η αύξηση του 2025 για όλους τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, που κυμαίνεται από 15 έως 75 ευρώ. Οι αυξήσεις θα πληρωθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου που θα δοθούν πριν τα Χριστούγεννα.

Ταυτόχρονα, η νέα αρχιτεκτονική της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων διορθώνει τις στρεβλώσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των αυξήσεων ή ακόμα και τη μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ που βρίσκονταν στα όρια των κλιμακίων. Πλην όμως συνεχίζει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Επίσης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους, οικογένειες με παιδιά, καθώς και προς τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν τις αυξήσεις του 2025 λόγω προσωπικής διαφοράς είχε εξασφαλιστεί από το κονδύλι των 243 εκατ. ευρώ που προήλθε από τη φορολογία των διυλιστηρίων. Το Επίδομα προσωπικής διαφοράς που αφορά περίπου 670.000 συνταξιούχους, κινείται από 100-200 ευρώ για συντάξεις από 700-1.600 ευρώ.

«Συμπερασματικά, αν αξιολογηθεί ο προϋπολογισμός ως δημοσιονομικά ορθός μπορεί να χαρακτηριστεί ότι είναι μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που δεν επιτρέπουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για το σύνολο των ευάλωτων. Ομως, αν δεν υπάρξει προσανατολισμός για παρεμβάσεις που θα ενισχύουν το κράτος πρόνοιας, θα συνεχίζει η Ελλάδα να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη με τα μεγαλύτερα ποσοστά κοντά στα επίπεδα του ορίου της φτώχιας» τονίζει ο κ. Ξούλος.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

προύπολογισμόςΣε σχέση με τους επαγγελματίες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Βαγενάς δήλωσε στην «Π» ότι ο κλάδος δεν περίμενε κάτι περισσότερο. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό, καθώς το ποσό της ελάφρυνσης υπερκαλύπτεται στο δεκαπλάσιο από την τεκμαρτή φορολόγηση. Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν από το 2025 διπλή τεκμαρτή κεραμίδα, καθώς αυξάνεται δραματικά η προκαταβολή του φόρου 50% και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, τόνισε ο Γιώργος Βαγενάς.