Συρία: Ρευστό το μέλλον της χώρας, εκρήξεις στη Δαμασκό, στάση αναμονής από τον ΟΗΕ

Η κατάσταση στη Συρία παραμένει εξαιρετικά ασταθής, με την ανθρωπιστική κρίση και την πολιτική αβεβαιότητα να απαιτούν την διεθνή προσοχή.

Συρία

Η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία προκάλεσε αιφνιδιασμό στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία μέχρι στιγμής επιλέγουν στάση αναμονής, όπως προέκυψε από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Συρίας, ενώ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα», τόνισε ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

Δυσκολίες για κοινή απόφαση

Παρά τη συζήτηση για τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων και της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ενιαία στάση ή δήλωση. Η Ρωσία, που συχνά αξιοποιούσε το δικαίωμα βέτο για την προστασία του καθεστώτος Άσαντ, φάνηκε αιφνιδιασμένη από την ταχεία κατάρρευση της κυβέρνησης, ενώ η δυνατότητα συντονισμού των μελών του ΣΑ παραμένει αβέβαιη.

Εκρήξεις στη Δαμασκό

Την ίδια στιγμή, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, επιδεινώνοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Οι αντάρτες, που πρωτοστατούν στην πτώση του καθεστώτος, σχεδιάζουν δημοσιοποίηση καταλόγου με ονόματα βασανιστών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη μεταβίβαση εξουσίας.

Η διεθνής κοινότητα

Ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν προθυμία να συνεργαστούν υπό προϋποθέσεις με τη νέα ηγεσία της Συρίας, οι διεθνείς δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις με επιφυλακτικότητα. Το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πτώση του Άσαντ, δεν έχει τεθεί ακόμη προς συζήτηση στο Συμβούλιο.