Βία ανηλίκων: Πιο ατίθασα τα κορίτσια, τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ειδικοί εξηγούν στην «Π»

Ανησχυτικές διαστάσεις λαμβάνει η βία με θύτες και θύματα μαθήτριες σύμφωνα με τα περιστατικά σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Αγρια περιστατικά εντός και εκτός σχολικών μονάδων.

ανηλίκων Αγρια περιστατικά βίας με έφηβες σε σχολεία στη Δυτική Ελλάδα

Aνησυχία για τις εκρηκτικές διαστάσεις που τείνουν να λάβουν τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων εντός και εκτός σχολικών συγκροτημάτων.

Σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία από τις 4 Δεκεμβρίου, κατεγράφησαν τέσσερις περιπτώσεις, για τις οποίες σχηματίσθηκαν δικογραφίες κατά περίπτωση για πρόκληση ή απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνολικά οκτώ ατόμων εκ των οποίων, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα πέντε είναι κορίτσια ηλικίας 13 έως 16 ετών(!). Σε όλες τις περιπτώσεις συνελήφθησαν οι γονείς κατηγορούμενων για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας τους.

Στην Πάτρα, ο άγριος ξυλοδαρμός που δέχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 14χρονη που φοιτά σε Γυμνάσιο, από δυο συνομήλικές της συνέβη μετά τη λήξη των μαθημάτων, σε περιοχή κοντά στο σχολείο τους. Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών με τη μητέρα της να καταγγέλλει την επίθεση και τους αστυνομικούς του Γ’ Αστυνομικού Τμήματος να συλλαμβάνουν λίγες ώρες αργότερα τη μια 14χρονη και τη μητέρα της.

Η περιγραφή της γυναίκας στους αστυνομικούς σοκάρει σχετικά με την αγριότητα και το μένος με το οποίο έδρασαν τα δύο κορίτσια κατά την επίθεση σε βάρος της κόρης της. Οπως είπε: «Τη χτυπούσαν με κλοτσιές στην κοιλιά, στο πρόσωπο και στα πλευρά, ενώ την πέταξαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι».

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με καταγγελία 16χρονης, δύο μαθήτριες ευρισκόμενες σε χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) όπου φοιτούν, της επιτέθηκαν από κοινού, τραυματίζοντάς την στο πρόσωπο.

Στο Αιτωλικό σε Γυμνάσιο, δύο 13χρονοι μαθητές, όπως κατήγγειλε 14χρονη, την εξύβριζαν ενώ ο ένας αποπειράθηκε να της προκαλέσει σωματικές βλάβες με πέτρα.

Στην Κατούνα, σε προαύλιο Γυμνασίου, δύο 14χρονοι, έγδυσαν 12χρονο μαθητή, κατεβάζοντάς του τα ρούχα αφού προηγουμένως του άσκησαν σωματική βία και τον ακινητοποίησαν.

ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ

Αίσθηση προκάλεσε στα μέσα Νοεμβρίου, η σύλληψη 15χρονης μαθήτριας Επαγγελματικού Λυκείου στην Κάτω Αχαΐα, η οποία κατά τη διάρκεια διαλείμματος εντοπίστηκε να επιδεικνύει σε συμμαθητές της πτυσσόμενο μαχαίρι με λαβή σιδερογροθιάς(!). Φέρεται να δικαιολόγησε στους αστυνομικούς την ύπαρξη του «φονικού» όπλου, όπως έγραψε η «Πελοπόννησος», για λόγους ασφαλείας, στην περίπτωση που δεχόταν κάποιου είδους επίθεση. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την εκπαιδευτική κοινότητα και την Αστυνομία, στην ίδια περιοχή, είχε απασχολήσει η περίπτωση 14χρονου που πήγε στο Γυμνάσιο με μαχαίρι(!).Οπως μεταφέρθηκε στην «Π», χάριν αστεϊσμού φέρεται να είπε σε συνομήλικό του «κοίτα να μη με πειράξεις…».

Μαχαίρι - σιδερογροθιά

Το φονικό όπλο που κατείχε η 15χρονη μαθήτρια

«Οταν η Αστυνομία φθάσει να επέμβει, τότε είναι αργά. Κρίνεται αναγκαία παρά ποτέ η πρόληψη, ώστε να μην χρειάζεται να καταλήγουμε στην καταστολή τέτοιων φαινομένων» επεσήμαναν αστυνομικές πηγές στην «Π».

B. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται στήριξη»

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο πως «όλα ξεκινούν από την οικογένεια, οι γονείς φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τα παιδιά που μεγαλώνουν», ενώ καταγράφεται και η άποψη πως «σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη συμπεριφορά ενός παιδιού έχουν και οι εκπαιδευτικοί».

Βασίλης Δημόπουλος

Ο Βασίλης Δημόπουλος

Αποψη που αντικρούει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Βασίλης Δημόπουλος. «Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται στήριξη στο έργο τους. Εάν δεν ασχοληθεί σοβαρά το υπουργείο για το ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος δεν θα επιλυθεί. Εάν δεν εντοπίσουμε την πηγή του, δεν θα το λύσουμε ούτε με πλατφόρμες, ούτε θα το ξορκίσουμε.

Εχει αυξηθεί η βία των ανηλίκων, γιατί τα παιδιά είναι η αντανάκλαση της κοινωνίας, αντιγράφουν ότι βλέπουν και το μεταφέρουν στο σχολείο. Ειδικά με τα κινητά έχουν πρόσβαση σε εικόνες βίας με αποτέλεσμα να τη θεωρούν κανονικότητα».

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: «Αντικείμενο έρευνας»

Η ψυχολόγος MSc – ψυχοθεραπεύτρια Νικολέττα Καραγιάννη, μιλώντας στην «Π» εξηγεί το «φαινόμενο» των αγριεμένων εφήβων θηλυκού γένους.

Νικολέττα Καραγιάννη

Η Νικολέττα Καραγιάννη

«Το γεγονός ότι σημειώνονται περιστατικά άσκησης σωματικής βίας από κορίτσια προς κορίτσια, σίγουρα προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Μέχρι σήμερα τα συμβάντα με θύτες και θύματα ανήλικες, βάσει της βιβλιογραφίας περιορίζονται στη λεκτική -κατά κύριο λόγο- αλλά και συναισθηματική βία σε φίλους και συνομήλικους. Το ότι πλέον αυξάνονται τα περιστατικά με μαθήτριες εντός ή εκτός σχολικών μονάδων να έρχονται στα χέρια και να εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά με την άσκηση σωματικής βίας κατά συμμαθητριών τους, φαίνεται πως προσθέτει νέα δεδομένα υπό διερεύνηση προς την κατεύθυνση της νεανικής παραβατικότητας.

Γενικώς φαίνεται ότι τα περιστατικά βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς τείνουν να έχουν αυξητική τάση. Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε και για τα δύο φύλα είναι πως οι δράστες συχνά υπήρξαν θύματα ή παρατηρητές και οι ίδιοι. Για παράδειγμα, εάν ένα κορίτσι έχει υπάρξει θεατής κακοποιητικής συμπεριφοράς του πατέρα προς τη μητέρα, αυτό ενισχύει την πιθανότητα να υιοθετήσει και να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά και να εκφράζει θυμό μ’ έναν μη κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Επειδή, τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν εντάσσονται στο σύνηθες προφίλ κοριτσιών, προκαλεί απορία και αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Καταπιεσμένες ανάγκες οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από γονείς ή από φροντιστές ανηλίκων, επικριτικό και απορριπτικό οικογενειακό περιβάλλον, μη εκπεφρασμένος θυμός, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια, αθροιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές ακραίας επιθετικότητας. Ομως, κοινά χαρακτηριστικά συναντάμε και στις περιπτώσεις των θυμάτων που ενδοβάλλουν την ενοχή απέναντι στον θυμό και τις ανάγκες, μεγαλώνοντας σ’ ένα απορριπτικό ή κακοποιητικό περιβάλλον».

«Τείχος» στη νεανική παραβατικότητα

Από τις 16 έως τις 20 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα λειτουργεί το θεματικό πάρκο «Χτίζουμε τοίχο στη νεανική παραβατικότητα», που απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξεων Δημοτικών σχολείων.

Συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Το πάρκο θα εγκαινιαστεί σήμερα Δευτέρα 16/12/2024 στις 10.30π.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, η πρόγνωση για την Πάτρα

Πάτρα: Ανοίγει σήμερα η Μαιζώνος, προβλήματα στην Αγίου Νικολάου πότε θα επανεκκινήσει το έργο

Ολες οι παρεμβάσεις για τις τράπεζες, τι αλλάζει στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών

Τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, τα νέα «πακέτα» της Κυβέρνησης

Βουλή: Απόντες Σαμαράς και Σαλμάς από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό