Αυξάνονται οι διεθνείς επαφές με τις νέες συριακές αρχές

Οι νέες συριακές αρχές, αν και προσπαθούν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των πολιτών, καλούνται να δείξουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις μειονότητες στη χώρα.

Συριακές αρχές

Μετά την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πολλές χώρες και οργανισμοί έχουν αρχίσει να ενισχύουν τις επαφές τους με τις νέες ισλαμιστικές αρχές στη Συρία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν, είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, και δήλωσε την ανάγκη για ενισχυμένη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν διπλωματικές επαφές με τις νέες αρχές, ενώ το Κατάρ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας του στη Συρία και η Τουρκία επαναλειτούργησε τη δική της πρεσβεία στην Δαμασκό μετά από 12 χρόνια. Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την πρόθεσή του να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Οι νέες συριακές αρχές, αν και προσπαθούν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των πολιτών, καλούνται να δείξουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις μειονότητες στη χώρα. Στη Δαμασκό, η καθημερινή ζωή επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, με σχολεία και πανεπιστήμια να επαναλειτουργούν και την κοινωνία να φαίνεται ελεύθερη από τους φόβους της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Άσαντ συνεχίζονται, με νέες σορούς να εντοπίζονται και να ταυτοποιούνται από τις οικογένειες τους.

Στο διεθνές μέτωπο, η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην νέα συριακή κυβέρνηση αν τη ζητηθεί, ενώ το Ισραήλ εγκρίνει σχέδιο για διπλασιασμό του πληθυσμού στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, χωρίς να επιθυμεί εμπλοκή σε σύγκρουση με τη Συρία.