ΟΗΕ-Συρία: Ζητά ειρήνη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, ενώ προτρέπει τα εμπλεκόμενα κράτη να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε δήλωση επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας υπό συριακή ηγεσία, στη βάση της απόφασης 2254 (2015). Στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες όλων των Σύρων, διασφαλίζοντας εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Βασικά σημεία της απόφασης:
- Πολιτική Διαδικασία: Η διαδικασία πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την καθοδήγηση του Ειδικού Απεσταλμένου Γκάιρ Πέντερσεν.
- Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας: Εστίαση στην αποτροπή ανασύνταξης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.
- Ανθρωπιστική Βοήθεια: Διευκόλυνση της ανθρωπιστικής πρόσβασης και ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης για όσους έχουν ανάγκη.
Υποστήριξη του UNDOF και εφαρμογή συμφωνιών
Το Συμβούλιο υποστήριξε τη Δύναμη Παρατηρητών του ΟΗΕ (UNDOF) και τόνισε την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας Αποχώρησης του 1974. Κάλεσε όλα τα μέρη να προστατεύσουν την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων και να σεβαστούν τις διεθνείς διπλωματικές εγκαταστάσεις.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, ενώ προτρέπει τα εμπλεκόμενα κράτη να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής.
Διπλωματικές προσπάθειες για να σωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιρά
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Τρίτη και ενημερώθηκε από την πρεσβεύτρια της Μάλτας, η οποία έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της παρακολούθησης της εφαρμογής του ψηφίσματος 2231 για την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η 18η Έκθεση της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Μάλτας (επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ), που βασίζεται στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι και της Μεικτής Επιτροπής του ΚΟΣΔ, αναφέρει ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε βαθμό που φθάνει το 60%, πλησιάζοντας επικίνδυνα σε επίπεδο κατάλληλο για κατασκευή όπλων.
Πέρα από το ΚΟΣΔ, τον Οκτώβριο του 2025 εκπνέει η ισχύς του ψηφίσματος 2231. Πρόκειται για τη φόρμουλα στην οποία κατέληξαν μετά από πολυετείς προσπάθειες το 2015 οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Προβλεπόταν ο περιορισμός και η παρακολούθηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.
Την κατάρτιση και την υποβολή του ψηφίσματος 2231 ανέλαβε η Μάλτα και της ανατέθηκε να επιβλέπει την εφαρμογή του, να υποβάλλει εξαμηνιαίες εκθέσεις και να εγγυάται τη συμμόρφωση όλων των μερών.
Η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καταγράφει την αδυναμία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να επαληθεύσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν λόγω διακοπής της συνεργασίας από το 2021 και την προειδοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών-μερών της συμφωνίας (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ομάδα επίσης γνωστή ως E3) για την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων, με το Ιράν να απορρίπτει τις επικρίσεις, κάνοντας λόγο για «νόμιμα αντίμετρα».
«Η διακοπή της εφαρμογής των μέτρων παρακολούθησης από το Ιράν από το 2021 έχει σοβαρές επιπτώσεις», ενώ «η συσσώρευση ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού από το Ιράν προκαλεί ανησυχίες» και «στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ και Φορντό καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου» αναφέρει η έκθεση.
Όπως αναφέρει η έκθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήγαγε επανειλημμένα φέτος συζητήσεις επί του θέματος.
* Την 24η Ιουνίου, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τη δέκατη έβδομη έκθεση του Γενικού Γραμματέα, τις δραστηριότητες του συντονιστή της έκθεσης και την κατάσταση του διαύλου προμηθειών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ.
* Τη 13η Δεκεμβρίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζήτησαν τη δέκατη όγδοη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2231.
Η εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ΚΟΣΔ βρίσκεται υπό ολοένα μεγαλύτερη αμφισβήτηση. Με επιστολή τους την 27η Νοεμβρίου, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν ανησυχίες για παραβίαση του ψηφίσματος 2231.
Η E3 αναφέρθηκε σε συνεχιζόμενη αύξηση του αποθέματος ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού από το Ιράν, που πλέον ξεπέρασε τα όρια που είχε θέσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Ο εμπλουτισμός ουρανίου φτάνει στο 60%, παραβιάζοντας το ΚΟΣΔ. Έγιναν επίσης αναφορές για εγκατάσταση προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης και ανεξέλεγκτη παραγωγή και αποθήκευση.
Κατά την E3, το Ιράν αρνείται να εφαρμόσει τον τροποποιημένο κώδικα της Συμφωνίας Εγγυήσεων. Οι τρεις χώρες τόνισαν επίσης δημόσιες τοποθετήσεις Ιρανών αξιωματούχων για τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News