Αχαΐα – Μέτρα της Περιφέρεια για την άρδευση: Παροχόμετρα, μετεωρολογικοί σταθμοί, δορυφόροι για πότισμα
Το θετικό σε σχέση με πέρυσι είναι ότι μέχρι στιγμής ο φετινός χειμώνας έχει δείξει τα «δόντια» του, με αποτέλεσμα οι βροχές και τα χιόνια να έχουν ανεβάσει τη στάθμη του νερού στο φράγμα Πηνειού κατά 6 περίπου μέτρα, ωστόσο υπολείπονται ακόμα 4 για να ισοφαριστούν τα περυσινά επίπεδα.
Αρχές Φεβρουάριο και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιστρατεύουν παροχόμοτερα, μετεωρολογικούς σταθμούς, δορυφόρους και μέτρα διαχείρισης νερού για να βγει χωρίς προβλήματα η αρδευτική περίοδος σε Αχαΐα-Ηλεία.
Το περυσινό καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά δύσκολο στν περιοχή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και κάποια στιγμή, τα δεδομένα έλεγαν ότι το νερό για άρδευση επαρκούσε μέχρι αρχές Αυγούστου. Με σειρά παρεμβάσεων, από την Περιφέρεια, η τελευταία κατάφερε να ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος και μάλιστα να φτάσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δίχως προβλήματα για τις καλλιέργειες.
Το θετικό σε σχέση με πέρυσι είναι ότι μέχρι στιγμής ο φετινός χειμώνας έχει δείξει τα «δόντια» του, με αποτέλεσμα οι βροχές και τα χιόνια να έχουν ανεβάσει τη στάθμη του νερού στο φράγμα Πηνειού κατά 6 περίπου μέτρα, ωστόσο υπολείπονται ακόμα 4 για να ισοφαριστούν τα περυσινά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», με δεδομένο ότι η αρδευτική περίοδος θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες από τώρα, η Περιφέρεια έχει κάνει ήδη τον προγραμματισμό της και έχει αποφασίσει σειρά μέτρων που αφορούν τους αγρότες. Τα μέτρα, που έχουν αποφασιστεί είναι τα εξής:
-Eνημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια με τους υπεύθυνους των ΤΟΕΒ ότι θα γίνει διαχείριση του νερού ανάλογα με τις ανάγκες από την πρώτη μέρα.
-Η Περιφέρεια αξιοποιεί υφιστάμενες δυνατότητες διάμεσου της συνεργασίας που υπάρχει με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε συνεργασία με τον καθηγητή της Γεωπονικής Παντελή Μπαρούχα και τον καθηγητή της Γεωλογικής Παύλο Αβραμίδη, θα υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που θα καταγράφουν και θα δίνουν την ευκαιρία στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να γνωρίζει καθημερινά το ύψος της στάθμης της λίμνης και τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.
-Μέσα στους επόμενους μήνες θα τοποθετηθούν σε στοχευόμενα σημεία μετεωρολογικοί σταθμοί με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να γνωρίζει τις ανάγκες άρδευσης για το επόμενο πενθήμερο στα όρια του κάθε αντλιοστασίου. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμα στοιχεία υγρασίας και ποσότητα, on line θα είναι ξεκάθαρο το νερό που χρειάζεται κάθε περιοχή. Εκτός από αυτό, μέσω δορυφόρου θα υπάρχουν εικόνες για να γίνεται διασταύρωση, άρα ο παράγοντας που θα δίνει εντολή για πότισμα ή όχι, δεν θα είναι αίτημα του ΤΟΕΒ, αλλά τα πραγματικά στοιχεία.
-Είναι σε εξέλιξη εργασίες για την εγκατάσταση περίπου 20 παροχόμετρων σε αντλιοστάσια του δικτύου ώστε οι αρμόδιοι να γνωρίζουν τις ποσότητες που διοχετεύονται σε κάθε σημείο και να υπάρχει πλήρη εικόνα των δεδομένων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας αρκέστηκε να πει στην «Π»: «Ο πρωτογενής τομέας είναι προτεραιότητα και το προηγούμενο καλοκαίρι αντιμετωπίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά απομακρύναμε τον εφιάλτη να μείνει ξερός ο κάμπος που θα σημαίνει οικονομική και οικολογική καταστροφή για πολλά ζώα. Είμαι αισιόδοξος ότι με συγκεκριμένα βήματα θα εξασφαλίσουμε το πολύτιμο αγαθό που δεν είναι άλλο νερό. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αχαΐα, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μελέτη για την επέκταση του φράγματος Πηνειού, αλλά αυτό θα το δούμε τα επόμενα χρόνια να γίνεται πράξη. Για την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας δεν υπάρχει διαχωρισμός και την αντιμετωπίζουμε ισότιμα και ενιαία».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News