Αχαΐα: Αξεπέραστα εμπόδια από μπετόν και φράκτες στο 1/3 των ακτών του νομού
Η επιταχυνόμενη τσιμεντοποίηση των ελληνικών ακτών συμβάλλει στην καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, ενώ συνδέεται με την έκθεση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και με αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια και υποδομές.

Αποκαλυπτικά και απογοητευτικά είναι τα δεδομένα από την καταγραφή της αστικής επέκτασης στον παράκτιο χώρο, που έγινε από τον Απόστολο Λαγαρία, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η επιταχυνόμενη τσιμεντοποίηση των ελληνικών ακτών συμβάλλει στην καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, ενώ συνδέεται με την έκθεση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και με αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια και υποδομές.
Από την καταγραφή που έγινε πανελλαδικά, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Πάτρα και το 1/3 της παράκτιας ζώνης της Αχαΐας, δηλαδή εκεί όπου υπάρχει υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, συγκεντρώνεται άνω του 20% κάλυψη από αδιαπέραστες/τεχνητές επιφάνειες, δηλαδή τσιμεντοποίηση.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες από την υπηρεσία Copernicus και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Το τελικό αποτέλεσμα αφορά όχι μόνο τα κτίρια, αλλά και κάθε «αδιαπέραστη» επιφάνεια, όπως οι δρόμοι, μάντες, πάρκινγκ, ξενοδοχεία, κα. «Γενικώς, ό,τι έχουμε τσιμεντώσει», εξηγεί ο κ. Λαγαρίας. «Ενα ξενοδοχείο σε μια παράκτια περιοχή δεν αποτελείται μόνο από τα κτίριά του. Αν υπολογίσεις όλες τις τεχνητές επιφάνειες που έχει δημιουργήσει, όπως οι πισίνες, οι διάδρομοι, οι θέσεις στάθμευσης κ.ο.κ., τότε φαίνεται ότι το πραγματικό του αποτύπωμα στην παράκτια ζώνη είναι πολλαπλάσιο».
Αξιοποιώντας τα στοιχεία των ευρωπαϊκών οργανισμών, ο κ. Λαγαρίας «ανέλυσε» μια ζώνη βάθους έως 2 χλμ. σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ζώνες του παράκτιου χώρου που καλύπτονται από πολύ υψηλά ποσοστά αδιαπέραστων επιφανειών ταυτίζονται έως ένα βαθμό με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα υψηλότερα ποσοστά (άνω του 20% κάλυψη από αδιαπέραστες/τεχνητές επιφάνειες) στην παράκτια ζώνη εντοπίζονται στο σύνολο σχεδόν του παράκτιου μετώπου της Αττικής, με επέκταση αυτού του άξονα προς την Κορινθία, αλλά και μια σαφή επίδραση στα παράλια της Βοιωτίας και της Ευβοίας έως την περιοχή της Χαλκίδας. Παρόμοια ποσοστά καταγράφονται και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης με επέκταση του άξονα προς τη Χαλκιδική, αλλά και την Πιερία.
Σημειακά, υψηλές τιμές τσιμεντοποίησης άνω του 20% εντοπίζονται στις περιοχές των παράκτιων αστικών κέντρων της ηπειρωτικής χώρας, όπως η Πάτρα, το Αίγιο, η Ναύπακτος, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, η Καλαμάτα, το Ναύπλιο, η Πρέβεζα, η Ηγουμενίτσα, και μεγάλων νησιωτικών πόλεων, αλλά και σε ζώνες έντονου μαζικού τουρισμού. Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αδιαπεταρότητας στον αιγιαλό, αποτελεί η Σπιάντζα του Δήμου Πύργου, όπου δεκάδες κατοικίες δημιουργούν ένα τοίχος από μπετόν μπροστά από την παραλία.
Παράλληλα, σημαντικά τμήματα της ιόνιας ακτογραμμής φαίνεται ότι επηρεάζονται από επέκταση που κυρίως οφείλεται στην κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων (Ιόνια Οδός) και άλλων σχετικών υποδομών.
Σε επίπεδο περιφέρειας, η περιοχή της Αττικής καταγράφει τον μεγαλύτερο βαθμό ανθρωπογενούς επίδρασης στις παράκτιες περιοχές προστασίας με 5,8% των περιοχών να καλύπτεται από αδιαπέραστες επιφάνειες, ενώ ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά με 4,7% και η Ηπειρος με 3,4%, η Δυτική Ελλάδα με 3,2%, η Κεντρική Μακεδονία με 2,2% και η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 2,1%.
Δεκάδες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η τσιμεντοποίηση των παραλιών και των ρεμάτων αποτελεί βασική παράμετρο της παράκτιας διάβρωσης, αφού δεν επιτρέπει την ομαλή συνέχιση των φυσικών διεργασιών απόθεσης φερτών υλικών στην παράκτια ζώνη. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά σενάρια δριμύτητας της κλιματικής αλλαγής, η έρευνα κατέληξε τις πιο ευάλωτες παράκτιες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Αυτές εντοπίζονται στην Δυτική Ελλάδα, στην περιοχή Μεσολογγίου και Οινιάδος, σε περιοχές της Ηλείας (Πύργου – Βώλακος), της Αχαΐας (Λεχαινά), κ.ά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τροχαίο στον Βόλο: Πέθανε και ο πατέρας του 32χρονου
Πάτρα: Οι απολογίες μαθητών για το «ύποπτο» ποτό σε πενθήμερη εκδρομή
Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι απαντά ο Οθωνας Παπαδόπουλος για ανάληψη της υπεράσπισής της
Πάτρα: Μαζικός πλειστηριασμός ακινήτων της «5Ε», πως σώθηκε από «πλιάτσικο»
Αντιστροφή μέτρηση για τον ανασχηματισμό-Ποια ονόματα ακούγονται
Φόρος μεταβίβασης: Πρώτη κατοικία και φοροαπαλλαγή, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Πάτρα: Το τρένο παρέσυρε αυτοκίνητο που είχε παρκάρει σχεδόν πάνω στις γραμμές
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News