Κρίση με φρένο; Σήματα αποκλιμάκωσης στέλνουν Ινδία και Πακιστάν μετά τη φονική κλιμάκωση
Μετά το κύμα ανταλλαγής πυραύλων και τις εκατέρωθεν επιθέσεις, Ινδία και Πακιστάν δείχνουν για πρώτη φορά διάθεση αποκλιμάκωσης. Παρά τους νεκρούς, τις εκρήξεις και τη στρατιωτική επιχείρηση «Bunyanun Marsoos», οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου υπό προϋποθέσεις.

Παρά τις πρόσφατες εχθροπραξίες, με έντονη στρατιωτική δραστηριότητα, ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, οι τελευταίες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται μια κοινή διάθεση για αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση της αμοιβαίας αυτοσυγκράτησης.
Η σύγκρουση κλιμακώθηκε απότομα το Σάββατο με εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισχάκ Νταρ, τόνισε πως η χώρα του θα εξετάσει την αποκλιμάκωση μόνο αν η Ινδία σταματήσει κάθε νέα επίθεση. «Αν σταματήσουν εδώ, θα εξετάσουμε κι εμείς το ενδεχόμενο να σταματήσουμε», ανέφερε στο δίκτυο Geo News, μεταφέροντας τη θέση και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο.
Από πλευράς Ινδίας, η σμηναγός Βιόμικα Σινγκ δήλωσε πως η χώρα «δεσμεύεται στη μη κλιμάκωση, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από το Πακιστάν», αν και προειδοποίησε για κινητοποίηση πακιστανικών δυνάμεων που «υποδεικνύει επιθετική πρόθεση».
Ο Μάρκο Ρούμπιο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό και τον Πακιστανό ΥΠΕΞ, καθώς και με τον Αρχηγό του Πακιστανικού Στρατού, προτρέποντας σε άμεση επικοινωνία για αποφυγή παρεξηγήσεων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.
Εν τω μεταξύ, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας, Κουάτζα Ασίφ, διέψευσε κάθε φημολογία περί συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Διοίκησης, αρμόδιας για το πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ωστόσο, οι ελπίδες αποκλιμάκωσης διακόπηκαν από νέες εκρήξεις στο Σριναγκάρ και την Μπαραμούλα του ινδικού Κασμίρ. Η Ινδία ανακοίνωσε πως στόχευσε πακιστανικές βάσεις σε απάντηση σε πυραύλους υψηλής ταχύτητας του Ισλαμαμπάντ που έπληξαν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους.
Η Πακιστανή συνταγματάρχης Σοφίγια Κουρέσι δήλωσε πως η απάντηση ήταν «κατάλληλη», ενώ ο Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών, Βίκραμ Μίσρι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πρόκληση» και την αντίδραση της Ινδίας «μετρημένη».
Το Πακιστάν απάντησε με την επιχείρηση «Bunyanun Marsoos», πλήττοντας στόχους όπως η αποθήκη των πυραύλων BrahMos και υποδομές στην Ανταμπούρ και στο Πατανκότ. Ωστόσο, η Ινδία διέψευσε ότι επλήγησαν βασικά της συστήματα.
Ο πακιστανικός στρατός υποστηρίζει πως μόνο λίγοι πύραυλοι πέρασαν την αεράμυνα και δεν προκάλεσαν σημαντικές απώλειες. Η στρατιωτική επιχείρηση, όπως δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών, στοχεύει αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποφεύγοντας επιθέσεις σε πολίτες.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά οι δίαυλοι επικοινωνίας δείχνουν για πρώτη φορά να ξανανοίγουν, έστω και διστακτικά, με την ελπίδα ότι η λογική θα επικρατήσει στην πιο εύφλεκτη γραμμή του πλανήτη.
Διαβάστε επίσης
Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν: Ανταλλαγή πυραύλων, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη
Μάιος με διάθεση Οκτωβρίου: Καταιγίδες και φθινοπωρινό σκηνικό, η πρόγνωση για την Πάτρα
Τρία ψηφιακά «χτυπήματα» από την ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία για διαφάνεια και φορολογικό έλεγχο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News