Υπέρταση: Ο αόρατος εχθρός που σκοτώνει αθόρυβα
Η 17η Μαΐου από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης, ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη

Η αρτηριακή υπέρταση δεν κάνει θόρυβο — όμως είναι υπεύθυνη για περίπου 11 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και επιβαρύνει δραματικά τα εθνικά συστήματα υγείας, απορροφώντας έως και το 4,5% των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η υπέρταση επηρεάζει πλέον 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως, με σχεδόν τους μισούς να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Ακόμη πιο ανησυχητικό: μόνο 1 στους 5 υπερτασικούς ασθενείς καταφέρνει να ρυθμίσει αποτελεσματικά την πίεσή του με φαρμακευτική αγωγή.
Ο Μανώλης Καλλίστρατος, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης της ΕΚΕ, επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιατρικό αλλά και βαθιά κοινωνικό, καθώς η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κακή διατροφή οδηγούν σε αύξηση της επίπτωσης. Η υπέρταση ορίζεται ως σταθερά αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης άνω των 140/90mmHg σε διαδοχικές μετρήσεις, αλλά συχνά περνά απαρατήρητη γιατί δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα.
Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου:
-
Προχωρημένη ηλικία και γενετική προδιάθεση
-
Υπερβολικό βάρος και έλλειψη σωματικής άσκησης
-
Δίαιτα πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά
-
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
-
Καπνίσμα
Η θεραπεία στοχεύει στη μείωση της πίεσης κάτω από τα 140/90mmHg, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 40%, για έμφραγμα κατά 25% και για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 50%.
Πρόληψη και αλλαγή στάσης ζωής:
Η φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντική, αλλά εξίσου κρίσιμες είναι και οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει:
-
Διακοπή καπνίσματος
-
Μείωση άλατος και αλκοόλ
-
Απώλεια βάρους
-
Καθημερινή φυσική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά)
-
Διατροφή με φρούτα, λαχανικά και περιορισμό λιπαρών
Πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» (ΜΜΜ)
Το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται δράσεις με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό, κάθε Μάιο σε περισσότερες από 100 χώρες. Στα προγράμματα ΜΜΜ 2019-2024 πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πίεσης σε πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα.
Με κύριο μήνυμα του ΜΜΜ, «μετρήστε την πίεση σας» και στόχο «όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση» το ΜΜΜ έχει σκοπό να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό αναφορικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.
Με στόχο τη βελτίωση της ενημέρωσης για την υπέρταση στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ΜΜΜ το 2019, 2022, 2023 και 2024 σε 18 αστικά κέντρα και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πίεσης σε συνολικά 24.000 ενήλικες. Από τα δεδομένα που προέκυψαν φάνηκε ότι το 40% αυτών που μετρήθηκαν είχαν υπέρταση. Από τους υπερτασικούς ασθενείς, το 25% ήταν αδιάγνωστοι και λιγότεροι από τους μισούς ήταν καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία.
Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2025 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Ελλάδα με στόχο την μέτρηση της πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 33 σημεία μέτρησης σε 20 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Βέροια, Βόλος, Δράμα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Λάρισα, Μολάοι, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Ρόδος, Σέρρες, Σπάρτη, Τρίπολη, Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με την χρήση πιστοποιημένων πιεσόμετρων.
Συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης Γεώργιος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία, Αθήνα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης. Το ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης με πρόεδρο τον καθηγητή Καρδιολογίας Κωσταντίνο Τσιούφη, ο οποίος είναι διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Αυτό είναι το μυστικό της Eurovision, πώς ετοιμάζεται η Klavdia για τη μεγάλη βραδιά
Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα στις «Γαλάζιες σημαίες», ποιες παραλίες ξεχωρίζουν ΦΩΤΟ
Τα Τριζόνια ιδανική επιλογή για κοντινή «απόδραση»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News