Υπό την προεδρία Γεραπετρίτη η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την προστασία αμάχων

Στο επίκεντρο της υψηλού επιπέδου συζήτησης βρίσκονται οι νέες απειλές στις ένοπλες συγκρούσεις, η ασφάλεια ανθρωπιστών και δημοσιογράφων, και η ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας

Υπό την προεδρία Γεραπετρίτη η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την προστασία αμάχων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 22 Μαΐου, ανοιχτή συνεδρίαση υψηλού επιπέδου με θέμα την “Προστασία των Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις”. Η συνεδρίαση ξεκινά στις 10:00 π.μ. (τοπική ώρα Νέας Υόρκης) και τελεί υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο της μη μόνιμης θητείας της Ελλάδας στο ΣΑ για το 2025-2026.

Γεραπετρίτης στο Associated Press: Τι είπε για την κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Στη συζήτηση συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων: ο Τομ Φλέτσερ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης, η Μιριάνα Σπόλγιαριτς, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η Σίμα Μπάους, Εκτελεστική Διευθύντρια της UN Women και η Τζάντι Σοερίπτο, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΚΟ Save the Children US.

Η συζήτηση βασίζεται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων, η οποία αποτυπώνει σοκαριστικά στοιχεία για το 2024:

  • Περισσότεροι από 36.000 άμαχοι σκοτώθηκαν σε 14 ζώνες σύγκρουσης – αύξηση σε σχέση με το 2023.

  • Στη Γάζα, σχεδόν το 70% των κτιρίων υπέστη καταστροφή, ενώ το 90% του πληθυσμού εκτοπίστηκε.

  • Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως έφτασε τα 122,6 εκατομμύρια.

  • Σε 59 περιοχές συγκρούσεων, 280 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν επισιτιστική ανασφάλεια, λόγω καταστροφών σε νοσοκομεία, σχολεία και ενεργειακές υποδομές.

Η συνεδρίαση εξετάζει τις προκλήσεις της νέας εποχής, όπου οι ένοπλες συγκρούσεις χαρακτηρίζονται από:

  • Αστικοποίηση και χρήση εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές,

  • Παρατεταμένη διάρκεια πολέμων και συμμετοχή μη κρατικών δρώντων,

  • Αύξηση κινδύνων για ανθρωπιστικό προσωπικό και δημοσιογράφους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επιπτώσεις στις γυναίκες και τα παιδιά, με αναφορές σε περιστατικά σεξουαλικής βίας, μαζικό εκτοπισμό και πείνα, καθώς και στον ρόλο του ψηφιακού περιβάλλοντος, όπου παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους εντείνουν τις απειλές για τους αμάχους.

Τέλος, θα αναδειχθεί το τραγικό ρεκόρ απωλειών μεταξύ των εργαζομένων του ΟΗΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια για το 2024, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας και εφαρμογής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.