Στα πρόθυρα κατάρρευσης η ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών: Σοροί σε αναμονή

Σοβαρή κρίση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, καθώς έχει απομείνει να λειτουργεί με μόνο έναν ενεργό ιατροδικαστή. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά τον τραγικό θάνατο του 51χρονου ιατροδικαστή Γιώργου Σιώζου, με τον Σύλλογο Γραφείων Τελετών Πελοποννήσου, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σορούς νεκρών σε αναμονή νεκροψίας-νεκροτομής! Σιγή ιχθύος από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών: Σοροί σε αναμονή

Σοβαρή λειτουργική κρίση αντιμετωπίζει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, η οποία εξυπηρετεί μία από τις μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, ενώ έχει απομείνει να λειτουργεί με μόνο έναν ενεργό ιατροδικαστή. Η υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δημόσια υγεία.

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά τον πρόωρο και τραγικό θάνατο του 51χρονου ιατροδικαστή Γιώργου Σιώζου, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή εν μέσω εξαντλητικών ωραρίων. Πριν τον θάνατό του, είχε φτάσει να κάνει 26 νεκροψίες-νεκροτομές σε 3 ημέρες μόνος του, μια επιτόπια αυτοψία και αρκετές εξετάσεις σωματικών βλαβών.

Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί η αργία της πρώην προϊσταμένης Αγγελικής Τσιόλα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ενώ το αίτημά της για επιστροφή στα καθήκοντά της απορρίφθηκε. Επιπλέον, ο ιατροδικαστής Ανδρέας Κοντογιάννης υπέβαλε την παραίτησή του, μετακομίζοντας στην Κρήτη.

Καθώς ο διευθυντής της υπηρεσίας δεν εκτελεί νεκροψίες-νεκροτομές, μόνο ο ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης συνεχίζει να εξυπηρετεί τα περιστατικά. Το αποτέλεσμα είναι χαοτικό: καθυστερήσεις 4-5 ημερών στην εκτέλεση νεκροτομών, συσσώρευση σορών στους ψυκτικούς θαλάμους.

Επισημαίνεται ότι η Ιατροδικαστική Πατρών καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά και μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε και την Πελοπόννησο, καθώς η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου (με παραρτήματα στην Κόρινθο και την Καλαμάτα) παρέμενε ανενεργή.

Το πρόβλημα αναμένεται να κορυφωθεί το καλοκαίρι με την αύξηση των θανάτων ηλικιωμένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών, την τουριστική έκρηξη στα Ιόνια Νησιά και την εξάντληση των διαθέσιμων ψυκτικών θαλάμων, η κατάσταση γίνεται οριακή.

Οπως καταγγέλλει στην «Π» ο Νίκος Τσανταρλιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων «Ο Αγιος Ανδρέας»: «Δυστυχώς, τις τελευταίες 20 ημέρες αντιμετωπίζουμε σοβαρές καθυστερήσεις σε περιστατικά που απαιτούν νεκροτομή-πολλές φορές φτάνουν τις 4 ή και 5 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι καταγγελίες που δεχόμαστε στον Σύλλογο από συναδέλφους αυξάνονται καθημερινά.

Η αιτία είναι προφανής: η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών λειτουργεί πλέον με έναν μόνο ενεργό ιατροδικαστή, καθώς οι υπόλοιποι τρεις είναι εκτός υπηρεσίας για διαφορετικούς λόγους, ενώ ο τέταρτος δυστυχώς απεβίωσε. Από τις πέντε οργανικές θέσεις, ουσιαστικά καλύπτεται μόνο η μία. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι διπλό:

Δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος χώρος φύλαξης σορών, καθώς όλοι οι ψυκτικοί θάλαμοι στα νοσοκομεία είναι πλήρεις.

Οι οικογένειες των εκλιπόντων ταλαιπωρούνται, περιμένοντας μέρες μέχρι να μπορέσουν να αποχαιρετήσουν τους ανθρώπους τους με αξιοπρέπεια.

Καταλαβαίνετε ότι με έναν μόνο ιατροδικαστή, είναι θέμα χρόνου να οδηγηθεί η υπηρεσία σε πλήρη κατάρρευση. Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος μόνος του; Τι θα συμβεί αν αρρωστήσει ή χρειαστεί να λάβει άδεια;

Η Πάτρα εξυπηρετεί τεράστια γεωγραφική περιοχή: Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και όλα τα Ιόνια νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται-ειδικά το καλοκαίρι, με την αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού.

Μέχρι πρόσφατα, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών κάλυπτε και ολόκληρη την Πελοπόννησο, λόγω της ανενεργούς κατάστασης των υπηρεσιών σε Κόρινθο, Ναύπλιο και Τρίπολη. Τα τελευταία 24ωρα, με παρέμβαση του υπουργείου, ενεργοποιήθηκε επιτέλους η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου, γεγονός που ανακουφίζει την Πάτρα-και αυτό πρέπει να συνεχιστεί σταθερά.

Ως Σύλλογος έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, έχουμε προτείνει λύσεις και ζητούμε άμεσες ενέργειες: είτε με πρόσληψη νέων ιατροδικαστών, είτε με μετακίνηση προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, αλλά και με προσθήκη τραπεζιών νεκροτομής για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πρόκειται για κοινωνικό και ευαίσθητο ζήτημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης -πριν βρεθούμε όλοι μπροστά σε ένα οριστικό αδιέξοδο».