Αύξηση 7,9% στον τζίρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το πρώτο εξάμηνο του 2025
Η ζήτηση και όχι οι τιμές οδηγεί την ανάπτυξη των FMCGs σύμφωνα με τη NielsenIQ – Σταθερό το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Αύξηση κατά 7,9% κατέγραψε το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της NielsenIQ. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (Fast Moving Consumer Goods – FMCGs), τα οποία αποτελούν το 70% του συνολικού τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου και αναπτύχθηκαν κατά 6,5%.
Η έρευνα της NielsenIQ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των FMCGs δεν προέρχεται από την αύξηση των τιμών, αλλά από τη σημαντική άνοδο στη ζήτηση. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της κατανάλωσης ευθύνεται κατά 5,4% για τη συνολική ανάπτυξη, ενώ η μέση τιμή του καλαθιού αυξήθηκε μόλις κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2024. Αυτό αποτυπώνει έναν μετριοπαθή πληθωρισμό στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, παρά το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
Αντιφατικές εξελίξεις στις τιμές τροφίμων και μη τροφίμων
Αναλύοντας βαθύτερα τις τάσεις στην αγορά, η NielsenIQ εντοπίζει μια διαφορετική πορεία ανάμεσα σε τρόφιμα και μη τρόφιμα. Στις υπερ-κατηγορίες των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών παρατηρείται αύξηση της μέσης τιμής κατά 2,4%, ενώ αντίθετα στις κατηγορίες των μη τροφίμων εντοπίζονται αποπληθωριστικές τάσεις. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα φροντίδας του σπιτιού εμφανίζουν μείωση μέσης τιμής κατά 3,2% και τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 2,6%.
Η «σκιά» των ρυθμίσεων στις προωθητικές ενέργειες των σούπερ μάρκετ
Σημαντική είναι η μεταβολή που καταγράφεται και στις προωθητικές ενέργειες των επώνυμων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Οι παρεμβάσεις της Πολιτείας μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας φαίνεται να έχουν επηρεάσει αισθητά τη στρατηγική των προμηθευτών, με την προωθητική ένταση (δηλαδή το ποσοστό πωλήσεων μέσω προσφορών) να υποχωρεί από το 68,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, στο 51,3% φέτος.
Η μείωση αυτή αφορά όλους τους τύπους προώθησης που παρακολουθεί η NielsenIQ, όπως οι προσωρινές μειώσεις τιμών (TPR), τα bonus packs και τα δώρα στη συσκευασία. Παρά το γεγονός αυτό, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (Private Labels – PLs) δεν παρουσιάζει αύξηση και παραμένει σταθερό στο 24,5%.
Επώνυμα προϊόντα: λιγότερες προσφορές, πιο ανταγωνιστικές τιμές
Η στασιμότητα στο μερίδιο των PLs αποδίδεται από την NielsenIQ στη νέα τιμολογιακή στρατηγική που ακολουθούν τα επώνυμα προϊόντα. Σύμφωνα με ανάλυση του Δημήτρη Βελισσαρίδη, Senior Customer Success Consultant της εταιρείας, οι κατασκευαστές επώνυμων προϊόντων προσπαθούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εφαρμόζοντας πολιτικές “Every Day Low Price” (EDLP) και στοχεύοντας σε μικρότερες διαφορές τιμής με τα PLs.
Συγκεκριμένα, σε κατηγορίες που αντιστοιχούν στο 50% του τζίρου των FMCGs, όπως ο ελληνικός καφές, τα συσκευασμένα τυριά, οι μπύρες, τα μαλακτικά ρούχων και οι βρεφικές πάνες, παρατηρείται ταυτόχρονα μείωση της προωθητικής έντασης και σύγκλιση των μέσων τιμών μεταξύ επώνυμων προϊόντων και PLs.
Συμπέρασμα: ανακατατάξεις στη στρατηγική και τον ανταγωνισμό
Τα παραπάνω στοιχεία σκιαγραφούν ένα περιβάλλον δυναμικών αλλαγών στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, επιτρέποντας την ανάπτυξη των FMCGs, ενώ οι προμηθευτές επώνυμων προϊόντων αναπροσαρμόζουν τις τιμολογιακές και προωθητικές στρατηγικές τους προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά. Οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν πλέον περισσότερο με βάση την αξία και όχι αποκλειστικά την τιμή, κάτι που ενδέχεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στο λιανεμπόριο τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News