Voucher 200 ευρώ: Δύο στους τρεις δικαιούχους εξασφάλισαν την επιταγή -Πότε λήγει το πρόγραμμα
Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα», το οποίο προσφέρει voucher 200 ευρώ, για την αγορά tablet, laptop, desktop ή και περιφερειακών υπολογιστή.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι χθες, 20 Απριλίου, είχαν εγκριθεί 361.524 αιτήσεις για το voucher των 200 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δυο στους τρεις δικαιούχους (65%), από το σύνολο των 560.000, εξασφάλισαν ήδη την επιταγή.
Πλέον, σχεδόν 200.000 δικαιούχοι καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσα από την ειδική πλατφόρμα του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», ώστε να λάβουν το voucher. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πίεση χρόνου καθώς η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης λήγει την 30η Ιουλίου 2021.
Μέχρι τότε, και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου 2021, θα έχει ξεκινήσει και ο β’ κύκλος του προγράμματος, με τα οποία θα μπορούν να διεκδικήσουν voucher και όσοι δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ -τους οποίους αφορά αποκλειστικά η πρώτη φάση.
Voucher 200 ευρώ: Η «ακτινογραφία» του προγράμματος
Δικαιούχοι του voucher -συνολικά 560.000 παιδιά και νέοι από 325.000 οικογένειες- είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.
Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Για παράδειγμα, για μια οικογένεια, με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.
Τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) εκτιμούν ότι ο αριθμός των συσκευών που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος voucher είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς σε μια κανονική χρονιά στην ελληνική αγορά διακινούνται ετησίως γύρω στα 900.000 τεμάχια (tablets, laptops, desktops κ.ό.κ.).
Γιατί «έτρεξε» τώρα το πρόγραμμα των vouchers
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα «πατά» στην τηλεκπαίδευση, μια διαδικασία που οδήγησε την εκπαιδευτική κοινότητα σε μια πιο στενή σχέση με τις τεχνολογίες. Ο στόχος, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το πρόγραμμα και να επεκταθεί το μεγάλο βήμα ψηφιοποίησης που έγινε στην εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο, ώστε τα ψηφιακά εργαλεία να έρθουν να εμπλουτίσουν περισσότερο τη δια ζώσης εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή, και τα νέα Προγράμματα Σπουδών που ετοιμάζει το υπ. Παιδείας, θα έχουν σημαντικό κομμάτι σε ψηφιακή μορφή.
Το βασικό σκεπτικό του προγράμματος των vouchers ήταν να μη μείνουν πίσω παιδιά και νέοι από πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Οι αιτήσεις αυτών των οικογενειών -σε αυτή τη φάση δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ- ελέγχονται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ώστε να «ξεκλειδώνονται» πιο εύκολα οι επιταγές.
Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, οι έλεγχοι επιλεξιμότητας των δικαιούχων γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Επιπλέον, η διαδικασία εξαργύρωσης των κουπονιών στα καταστήματα λιανικής και η έγκριση των συναφών συναλλαγών γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο σε πραγματικό χρόνο, με σειρά δικλίδων ασφαλείας ώστε να ελαχιστοποιηθούν τυχόν φαινόμενα απάτης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα από τα πρώτα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και ένα από τα πρώτα πρότζεκτς στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News