Πάτρα-Κορονοϊός: Τα εργαστήρια αδυνατούν να ελέγξουν τον όγκο δειγμάτων
Στα 472 δείγματα που ελέχθησαν προχθές στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών τα 300 ήταν θετικά
Αντιμέτωπα με την αδυναμία ελέγχου όλων των δειγμάτων για κορονοϊό που λαμβάνονται στην περιοχή μας βρέθηκαν χθες τα τοπικά εργαστήρια.
Το Εργαστήριο της κ. Μουζάκη, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ελέγχει σε ημερήσια βάση περίπου 500 δείγματα. Μάλιστα για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν την περίοδο αυτή η καθηγήτρια – διευθύντρια του Εργαστηρίου, Αθανασία Μουζάκη, ζήτησε από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενίσχυση του προσωπικού με ένα επιπλέον άτομο.
Αδυναμία να καλύψει όλα τα δείγματα δήλωσε χθες το Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Μάλιστα αναζητήθηκε λύση στο Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών που μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί πέραν των δειγμάτων που του είχε αναθέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τις διαπραγματεύσεις έκανε χθες η Διοίκηση του ΠΓΝΠ προκειμένου να βρεθεί διαδρομή άμεσου ελέγχου των δειγμάτων και φυσικά να μην στέλνονται στην Αθήνα.
Βέβαια το πρόβλημα είναι Πανελλαδικό καθώς και σε άλλα εργαστήρια προκλήθηκε βαρχυκύκλωμα από τον όγκο των δειγμάτων με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων.
ΣΤΑ 472 ΤΑ 300 ΘΕΤΙΚΑ
Ενδεικτικά, του υψηλού φορτίου που υπάρχει στην κοινότητα, είναι τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Μουζάκη. «Προχθές ελέγξαμε 472 δείγματα εκ των οποίων τα 300 ήταν θετικά. Εχουμε ενδείξεις ότι αρκετά από αυτά αφορούν τη μετάλλαξη ‘’Ομικρον’’ και τα στέλνουμε στην Ακαδημία για περαιτέρω έλεγχο. Ελπίζουμε από τις 17 Ιανουαρίου να έχουμε προμηθευτεί το μηχάνημα που έχουμε ζητήσει ώστε να μπορούμε να κάνουμε κι εμείς εδώ την ταυτοποίηση των μεταλλάξεων».
ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ
Στο ερώτημά μας προς τον καθηγητή, Απόστολο Βανταράκη, αν γίνεται χαρτογράφηση της «Ομικρον» στα λύματα της Πάτρας, όπως συμβαίνει σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η απάντηση ήταν αρνητική. «Δεν γίνεται διότι δεν υπάρχει οικονομική στήριξη. Το Εργαστήριό μας χρηματοδοτείται από τη ΔΕΥΑΠ και τον ΕΟΔΥ για την ανίχνευση των ιών στα λύματα. Για να γίνει η χαρτογράφηση της ‘’Ομικρον’’ κάποιος φορέας πρέπει να τη χρηματοδοτήσει. Κι αυτό το κόστος μέχρι τώρα δεν το έχει αναλάβει κανείς».
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Μετά από πολύ καιρό ξεπερνούν στην Αχαΐα τις 3.000 οι ημερήσιοι εμβολιασμοί. «Προχθές φτάσαμε τους 3.100 στην Αχαΐα. Από αυτούς όμως μόλις οι 500 ήταν για την 1η δόση» μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη. Υπάρχει παντού γύρω μας. Το μόνο θετικό, όπως επισημαίνει και ο κ. Γώγος, είναι ότι η μετάλλαξη αυτή δείχνει υποπενταπλάσια νοσηρότητα γι’ αυτό και κρατάνε το πρωτόκολλο της καραντίνας στις πέντε ημέρες. Η συνάντηση με τον κορονοϊό θα είναι αναπόφευκτη για όλους μας. Το θέμα είναι να γίνει με τις καλύτερες συνθήκες. Και οι καλύτερες συνθήκες είναι εμβολιασμός».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News