Αχαΐα – Δασωμένοι αγροί: 220.000 στρέμματα αποχαρακτηρίζονται

Ρύθμιση στη Βουλή για τους δασωμένους αγρούς που είχαν μπλοκάρει από το Δημόσιο. Περίπου 220.000 στρέμματα στην Αχαΐα πρόκειται να αποχαρακτηριστούν.

Αχαΐα Στην Αχαΐα οι δασωμένοι αγροί αντιστοιχούν στο 6% των 3,3 εκατ. στρεμμάτων του νομού

Περίπου 220.000 στρέμματα δασωμένων αγρών, στην Αχαΐα, πρόκειται να αποχαρακτηριστούν σύντομα από δασικά και να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους για εκμετάλλευση.

Με ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο στη Βουλή, το Δημόσιο παύει να προβάλλει δασικά δικαιώματα για περίπου 6,7 εκατομμύρια στρέμματα δασωμένων αγρών σε όλη τη χώρα και ανοίγει τον δρόμο για αξιοποίησή τους, από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους για γεωργικές και άλλες εκμεταλλεύσεις.

Οι δασωμένοι αγροί είναι διαπιστωμένα με φωτοερμηνεία αγροτικές εκτάσεις προ του 1945 ή του 1960, οι οποίες εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους για δεκαετίες, καταλήφθηκαν από τη φύση. Με τη δημοσίευση των δασικών χαρτών, αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις με αποτέλεσμα να προκύπτουν σήμερα προβλήματα κατοχύρωσής τους.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Το πρόβλημα αφορά το σύνολο της επικράτειας, αλλά, «πρωταθλητές» είναι η Ηπειρος, τα Ιόνια νησιά και η Πελοπόννησος, δηλ. περιφέρειες που γνώρισαν στο παρελθόν μεγάλα κύματα εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης και εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Αχαΐα

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Στην Αχαΐα, όπως είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διευθυντής Δασών Γιώργος Παναγιωτόπουλος, το πρόβλημα των δασωμένων αγρών αφορά σε εκτάσεις εμβαδού λίγο πάνω από το 6% των 3,3 εκατ. στρεμμάτων του νομού, ποσοστό που ξεπερνά τον μέσο όρο της Ελλάδας.

Πιο έντονο είναι το πρόβλημα σε ορεινές περιοχές, όπως στα Καλάβρυτα, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπου πολλοί οικισμοί και οι καλλιέργειές τους, είχαν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους πριν από δεκαετίες, με αποτέλεσμα η φύση να έχει καλύψει μετά από χρόνια το κενό.

Μετά την δημοσίευση των δασικών χαρτών, οι θιγόμενοι ανακάλυψαν ότι οι περιουσίες τους, απεικονίζονταν ως δασικές εκτάσεις, διεκδικούμενες από το κράτος και για τον λόγο αυτό έπρεπε να προσφεύγουν στις δασικές επιτροπές, με ενστάσεις.

Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Π» ο διευθυντής δασών έχουν κατατεθεί περίπου 1000 τέτοιες ενστάσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις αναγνωρίζονται και επιλύονταν στην δασική επιτροπή.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζονται νέοι κανόνες, με τους οποίους θα επιστραφούν σε αυτούς τους ιδιώτες εκτάσεις έως 30 στρεμμάτων, για γεωργική χρήση και εκμετάλλευση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του προαναφερόμενου νομοσχεδίου, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις (μέχρι 30 στρέμματα) που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι διαθέτουν δικαιώματα κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών με νόμιμους τίτλους.