Η πιο σκληρή φορολόγηση στους… φτωχούς

Τώρα που πέρασαν λίγο τα χρόνια και από το 2014-2015 φθάσαμε στο 2020-2021, δεν θα ήταν και κακό να γυρίσουμε πίσω τις σκέψεις μας και να θυμηθούμε τι έγινε στο τέλος του 2014 και στις αρχές του 2015, τότε δηλαδή που το “παραμύθι” όλο είχε ένα τέλος και οι αγανακτισμένοι Ελληνες έφταναν στην λύτρωση(!). Το σημείωμα αυτό δεν ασχολείται με την πολιτική ή με τους πολιτικούς. Ασχολείται μόνο με κάποια πραγματάκια πάνω στην φορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας, όπως:
-Η αύξηση στον φόρο της μπύρας, του κρασιού και του καφέ η οποία είναι ένα άδικο μέτρο για τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα, να βρίσκεται στον μεγαλύτερο συντελεστή (!).
-Η μείωση του αφορολόγητου στο εισόδημα του μεσαίου και μικρού φορολογούμενου, πόνεσε και πονάει πολύ, αλλά έτσι ήθελαν οι θεσμοί να γίνει.
-Η αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%. Δηλαδή πληρώνεις τόσο φόρο αλλά και 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο. Για να λέμε όμως και του “στραβού το δίκαιο”, οι προτελευταίοι που κυβέρνησαν την χώρα παρέδωσαν το ποσοστό στο 60% (!) και οι τελευταίοι το έκαναν 80% και μετά 100% (!) όπως οι ίδιοι πήραν τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών από το 23% και το έφθασαν με τη μια στο 28% και στο 29% επειδή πήραν “αυστηρές οδηγίες” από τους θεσμούς (!).
-Για το τέλος αφήνω το “καλάθι της νοικοκυράς” που σε βασικά είδη διατροφής αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο (στο 24% δηλαδή) όπως το χαβιάρι ή το ουίσκι κ.λπ., κ.λπ.
-Για τους συνταξιούχους οι πρώτες “ψαλιδιές” του 2011 και 2012 ήταν στο σύνολό τους 35,98% μαζί με τα κομμένα δώρα και το 2015 μέχρι το 2017 είχαν τρείς ακόμα (Κατρούγκαλος γαρ) ύψους 26,75%. Τώρα τι να μας πει ο κύριος αυτός για “προσωπικές διαφορές και πράσινα άλογα”, οι ψαλιδιές πονάνε το ίδιο με τις μαχαιριές, διαλέγεις, αναγνώστη μου συνταξιούχε, και παίρνεις.
Τώρα τα αποτελέσματα αυτής της λαίλαπας ποια ήταν;
-Οι μεσαίοι οικονομικά έγιναν φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι βίωσαν το πολύ σκληρό πρόσωπο της υπερφορολόγησης και ακόμα το βιώνουν.
-Διεθνή επίσημα μέσα κατέγραψαν την αύξηση ρεκόρ των φόρων.
-Η καταιγίδα των φόρων την πενταετία 2015-2019 μετά ακριβώς από το 3ο μνημόνιο μας έφερε στην 1η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ(!).
Το τελικό αποτέλεσμα της ιστορίας αυτής ήταν να βρεθούμε στο τέλος εκτός μνημονίου αλλά το πεδίο της μάχης είχε γεμίσει με πολλούς «νεκρούς» πολεμιστές. Για να μην το “χοντρύνουμε” πάντως και πολύ, ακόμα και ο κ. Πολάκης (Ο αναπληρωτής υπουργός) και το είπε και το έγραψε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε καθήλωσε σε μηδενικούς ρυθμούς την οικονομία και ήταν πολιτική Τσίπρα – Τσακαλώτου που έφεραν τελικά την εκλογική ήττα του 2019.
Τους Ελληνες πολίτες δεν ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα σκάνδαλα, οι σκευωρίες και τα δικαστήρια. Πρώτιστα τους ενδιαφέρει να νιώθουν δυνατοί και σίγουροι ότι δεν αδικούνται και ότι το κράτος τούς προστατεύει και δεν τους αφήνει αδέσποτους στις κάθε είδους κακές προθέσεις στα πολιτικά, οικονομικά και όλα τα ζητήματα που με πρόθεση δυσκολεύουν την ζωή τους.
* Ο Γιάννης Σπανός είναι οικονομολόγος, φοροτεχνικός, λογιστής.