Δράσεις και προτάσεις της ΕΟΠΕ στο Συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ο β’ αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Τάκης Αντωνόπουλος, εκπροσώπησε την Ομοσπονδία και ήταν από τους βασικούς ομιλητές στην 7η Ενότητα με τίτλο «Ο λόγος στις Ομοσπονδίες και στους φορείς αθλητισμού της Δυτικής Ελλάδας»
Ποικιλοτρόπως συμμετείχε η ΕΟΠΕ στο 1ο Συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, το οποίο ολοκληρώθηκε στην Πάτρα με βασικό σύνθημα «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού».
Ο β’ αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Τάκης Αντωνόπουλος, εκπροσώπησε την Ομοσπονδία και ήταν από τους βασικούς ομιλητές στην 7η Ενότητα με τίτλο «Ο λόγος στις Ομοσπονδίες και στους φορείς αθλητισμού της Δυτικής Ελλάδας» και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.
Παράλληλα δύο ομάδες από την Πάτρα με νεαρούς παίκτες, η Παναχαϊκή και ο Άθλος, στον περιβάλλοντα χώρο του «Δ. Τόφαλος», συμμετείχαν σε αγώνα επίδειξης, ενώ η ΕΟΠΕ είχε το δικό της Περίπτερο στην Έκθεση που διοργανώθηκε παράλληλα με το Συνέδριο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Στον αγώνα επίδειξης συμμετείχε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Αναλυτικά η ομιλία και οι προτάσεις του κ. Αντωνόπουλου έχει ως εξής:
«Ως άνθρωπος του Αθλητισμού μετά από σχεδόν 40 χρόνια ενασχόλησης στο χώρο και ευρισκόμενος σε μια αθλητική εκδήλωση ανάμεσα σε γνωστούς, φίλους και οικείους, που έχουν προσφέρει και αυτοί από την μεριά τους το δικό τους λιθαράκι στον αθλητισμό, νοιώθω ότι βρίσκομαι σε μία οικογενειακή γιορτή νοιώθω ότι γιορτάζει το ίδιο μου το σπίτι και σας ευχαριστώ που παρευρίσκεστε.
Επίσης σαν Αχαιός και Πατρινός, σας καλωσορίζω στη φιλόξενη Πόλη μας.
Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να σας συγχαρώ εκτός των άλλων και γι΄ αυτή σας την πρωτοβουλία.
Σας γνώρισα πριν από χρόνια ως γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, από την οποία θέση πετύχατε τα μέγιστα και ήμουν σίγουρος από την πρώτη στιγμή, που ο Πρόεδρος της κυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, σας ανάθεσε τις τύχες του Ελληνικού Αθλητισμού ότι στο πρόσωπό σας βρήκε, (θα χρησιμοποιήσω αθλητικό βολειμπολίστικο όρο) τον καλύτερο πασαδόρο, κεντρικό, ακραίο, υποδοχέα, γενικά τον καλύτερο παίκτη και εκ του αποτελέσματος δεν έπεσα έξω.
Αγαπητοί συμπαίκτες.
Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ο Ελληνικός Αθλητισμός, αναζητούσε μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση, που θα εκσυγχρόνιζε όλο το οικοδόμημα του.
Δυστυχώς άργησε. Πέρασαν χρόνια άγονα. Υπήρξε στασιμότητα. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες.
Στα χρόνια της κρίσης, η στασιμότητα για τους περισσότερους, ήταν το τέλειο “άλλοθι”.
Στα χρόνια της ανάπτυξης όμως, όλα αυτά αποτελούσαν τροχοπέδη.
Οι αθλητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, άλλαξαν τον χάρτη του ελληνικού αθλητισμού.
Ξεκαθάρισαν το τοπίο, έθεσαν από την αρχή νέους κανόνες, με διακριτούς ρόλους και δημιούργησαν ένα αξιοκρατικό περιβάλλον.
Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα Σωματεία, τις Ενώσεις και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες θα τολμούσα να τις χαρακτηρίσω επαναστατικές.
Μάλιστα τώρα που όλοι αποκομίζουμε τα οφέλη και έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα της νέας πραγματικότητας, μπορούμε να κρίνουμε ως υπερβολικές και λανθασμένες τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις που υπήρξαν την περίοδο της διαβούλευση τους.
Κυριολεκτικά απολαμβάνουμε ένα νέο θεσμικό τοπίο που έχει δημιουργήσει ρόλους και ένα απεριόριστο πεδίο δράσης.
Το μητρώο των σωματείων, τα κριτήρια των αθλητικών παραγόντων, οι ασφαλιστικές δικλίδες, οι εποπτικοί μηχανισμοί, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του αθλητικού οικοδομήματος, ο εκσυγχρονισμός των ομοσπονδιών, το «Σύστημα Αξιολόγησης «Χίλων», οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, η απαγόρευση διά πληρεξουσίου συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, η ενεργοποίηση ανενεργών φορέων όπως των αθλητών, των προπονητών, οι αλλαγές στον Παραολυμπιακό Αθλητισμό και ακόμα ο διαχωρισμός Επαγγελματικού και Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, όπως και η ενίσχυση του Ελληνικού Αθλητισμού από το ποσοστό των κρατικών εσόδων από τα Τυχερά Παίγνια, είναι επιγραμματικά μερικές από τις επαναστατικές αλλαγές.
Πρόκειται για αλλαγές, που έβαλαν το οικοδόμημα του αθλητισμού σε ένα διαφορετικό επίπεδο, τοποθετώντας νέα δεδομένα στις έννοιες του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης.
Είναι ξεκάθαρο και δεδομένο, πως οι μεταρρυθμίσεις έδωσαν την κατάλληλη στιγμή, την ώθηση που χρειάζονταν ο Ελληνικός Αθλητισμός.
Οι εξελίξεις απέκτησαν νέα δυναμική. Άνοιξαν παράθυρα ευκαιριών, σε ευρεία γκάμα νέων επιστημονικών ειδικοτήτων.
Έκαναν βασικό συνεργάτη την τεχνολογία. Ανέπτυξαν σε υψηλό βαθμό την αξιοπιστία. Αύξησαν τα εργαλεία για δράση και πολύπλευρη οργανωτική δραστηριότητα.
Πάνω απ΄ όλα όμως οι νέες μεταρρυθμίσεις άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας.
Άλλαξαν τον Έλληνα παράγοντα. Τον Έλληνα προπονητή. Τον Έλληνα αθλητή και την Ελληνίδα Αθλήτρια.
Άλλαξαν το ρόλο του Παραολυμπιονίκη.
Αναβάθμισαν το ρόλο όλων των εμπλεκομένων. Έδωσαν κύρος στην υπόσταση τους. Παράλληλα, απορρίπτουν και ελέγχουν κάθε λανθασμένη ή κακόβουλη σκέψη δημιουργώντας έτσι συνθήκες αξιοκρατίας και απόλυτου ελέγχου.
Κάποιοι τεχνοκράτες υποστηρίζουν (ίσως υπερβάλοντας) πως οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται αλλαγή την ημέρα που ψηφίζονται, θέλοντας να τονίσουν την ανάγκη για διαρκή προβληματισμό και συνεχή ζύμωση προτάσεων και ιδεών που θα προσφέρονται στην αρένα του δημοσίου διαλόγου και των δημοσίων διαβουλεύσεων.
Φίλες και φίλοι
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αθλητισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός στη σύγχρονή κοινωνία, διότι ο άνθρωπος ψυχαγωγείται και αφήνει μακριά του κάθε έννοια και προβληματισμό του, οφείλουμε, πολύ περισσότερο στη νέα γενιά, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδό του.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση οφείλει η πολιτεία, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχει ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό που να επικεντρώνεται στα νέα δεδομένα που υπάρχουν, πολύ περισσότερο σήμερα που η χώρας μας, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, πρωταθλήτρια στην παχυσαρκία.
Το σημερινό συνέδριο, μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα από τη διαλογική συζήτηση να καθορίσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Αθλητισμού.
Ένα σχέδιο που θα αποκτήσει ταυτότητα, καλύπτοντας και επιμέρους τομείς, με την υποστήριξη του αθλητισμού στη βάση του.
Για την επιτυχία του προγράμματος θα πρέπει να δημιουργηθούν Αθλητικά Κέντρα, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Να αξιοποιηθούν δηλαδή οι Σχολικές Αυλές και τα προαύλια, με τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστών γυμναστηρίων τύπου ελαφριάς κατασκευής, όπου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις πρωινές ώρες από τα σχολεία και το απόγευμα, από τα ερασιτεχνικά σωματεία ή προγράμματα Μαζικού και Εργασιακού Αθλητισμού.
Για την υλοποίηση αυτή της πολιτικής θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Για την ανάπτυξη του Αθλητικού Οικοδομήματος εκτός των αθλητικών υποδομών, θα πρέπει να υπάρξουν και οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.
Να στηρίξει η πολιτεία τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μετά από πολλά χρόνια τα σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ, επιχορηγήθηκαν από την πολιτεία.
Είναι αρκετά τα χρήματα που έλαβαν;
Σαφώς και όχι.
Για αυτό θα πρέπει να υπάρξει η θεσμοθέτηση για αφορολόγητο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, που κάνουν δωρεές ή χορηγίες σε ερασιτεχνικά σωματεία.
Καθώς επίσης την Θεσμοθέτηση Πάγιας Ετήσιας Επιχορήγησης από τους Δήμους, σε όλα τα σωματεία που έχουν έδρα τον εκάστοτε Δήμο, ποσού τουλάχιστον 2.000.00 €, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν.3463/2006.
Σε αγωνιστικό επίπεδο, θα πρέπει τα σχολικά πρωταθλήματα να επεκταθούν άμεσα και στα Δημοτικά Σχολεία.
Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε την ευκαιρία στον μικρό μαθητή και τη μικρή μαθήτρια να γνωρίσει, αλλά και να αγαπήσει τον αθλητισμό. Να διαπαιδαγωγηθεί δια μέσω του αθλητισμού και στο μέλλον σαν έφηβος και σαν ενήλικας να χαίρεται αυτή την υγιή ενασχόληση.
Θα πρέπει εκτός του σωματειακού αθλητισμού, να δοθεί έμφαση και στον εργασιακό αθλητισμό.
Δίνοντας τη δυνατότητα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, μέσω της «δια βίου άσκησης» να βελτιώσουν την υγεία, αλλά να κοινωνικοποιούνται περαιτέρω από ψυχαγωγικές δράσεις.
Οι παραπάνω προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού ισχύουν στο ακέραιο και για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
Η ανάπτυξη νέων αθλητικών υποδομών και η βελτίωση των υπαρχόντων, τα οικονομικά κίνητρα για ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η κάθε Δημοτική Αρχή, για να στηρίξει τα σωματεία της περιοχής της, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω ενός συμβουλευτικού οργάνου ανά Δήμο.
Στο σημερινό μας συνέδριο, το 1ο σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν, θα ήταν άτοπο να μην αναφερθούμε και στις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Ανάπτυξη του Αθλητισμού στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
Εκτός της πλούσιας Ιστορίας για τον Αθλητισμό που έχει με την Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την Αρχαιότητα, διαθέτει σήμερα τις υποδομές για να φιλοξενήσει και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ότι εκτός από αθλήματα Σάλας, το Βόλεϊ που εκπροσωπώ, ή το Μπάσκετ κ.α., θα μπορούσε να αξιοποιηθούν οι παραλίες και η θάλασσα για θαλάσσια αθλήματα, οι λίμνες για κωπηλατικούς αγώνες, ορεινή και πεδινή ποδηλασία, κλασικό αθλητισμό, beach Volley και snow Volley στην άμμο και στο χιόνι.
Πολύ περισσότερο να αναπτύξει, μέσω αδελφοποιήσεων με αντίστοιχους Δήμους, Περιφέρειες ή και αθλητικών Ενώσεων της Ευρώπης αλλά και χωρών της Μεσογείου, συνδιοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε ο αθλητισμός να αποτελέσει, εργαλείο και στην οικονομική ανάπτυξη του κάθε Δήμου.
Να αναπτυχθεί δηλαδή και ο Αθλητικός Τουρισμός.
Ο αθλητικός Τουρισμός είναι από τις αρχαιότερες μορφές τουρισμού.
Ακόμη και ο Ηρόδοτος κάνει λόγο για τους «αθλητικούς περιηγητές», ανθρώπους δηλαδή που ταξίδευαν για να παρακολουθήσουν ως Φίλαθλοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σήμερα μελέτες έχουν καταδείξει ότι, πόλεις ή περιοχές που επιδιώκουν να αναλάβουν τη διοργάνωση μικρών ή μεγάλων αθλητικών γεγονότων, συμβάλουν οικονομικά στην τοπική οικονομία.
Αποτελεί σημαντικό μέσο προώθησης του τουρισμού, βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτύξει νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν σήμερα οι προοπτικές και οι αθλητικές υποδομές διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα, με την συμμετοχή πολλών Αθλητών και ακόμα περισσότερων θεατών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αθλητικός τουρισμός.
Πολύ περισσότερο δε, με την δημιουργία και ανάπτυξη προπονητικών κέντρων, εφάμιλλων με αυτά του εξωτερικού, για την φιλοξενία ερασιτεχνικών ή επαγγελματικών ομάδων την περίοδο της προετοιμασίας τους.
Συγκεκριμένα η περιοχή των Καλαβρύτων π.χ. θα έχει την δυνατότητα με την δημιουργία προπονητικού κέντρου, τους καλοκαιρινούς μήνες να αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό δια μέσου της προετοιμασίας των ομάδων.
Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι, το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε πράξη, την υλοποίηση όλου του Εθνικού Στρατηγικού
Σχεδίου για τον Αθλητισμό με όσες μεταρρυθμιστικές προτάσεις κατατέθηκαν και θα κατατεθούν».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News