ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο πίνακας του Μαιζών που ζωντανεύει την ιστορία της Πάτρας
Ο πίνακας του Γάλλου στρατάρχη Νικόλαου – Ιωσήφ Μαιζών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Πάτρας το 1828, τοποθετήθηκε σε τοίχο κτιρίου επί της οδού Μαιζώνος και Μιαούλη.
Χρειάστηκαν έξι ολόκληροι μήνες και αρκετή προεργασία με προσχέδια για να ολοκληρωθεί ο πίνακας που απεικονίζει μία προσωπικότητα που η πόλη της Πάτρας της οφείλει πολλά.
Οπως αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Πελοπόννησος», πρόκειται για τον Γάλλο στρατάρχη Νικόλαο – Ιωσήφ Μαιζών, στον οποίο η Πάτρα οφείλει την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς το 1828. Η τοποθέτηση του πίνακα αποτελεί αφορμή να γνωρίσουν οι νεότεροι τον Μαιζών, από τον οποίο έχει πάρει και το όνομά της η οδός Μαιζώνος.
Ο στόχος ήταν ο πίνακας αυτός να έχει τοποθετηθεί εντός του 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Αλλά και σε αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», και αναλύεται παρακάτω, η πόλη δεν διευκόλυνε.
Τα καλλιτεχνικά χέρια που φιλοτέχνησαν τον θαυμάσιο πίνακα του Μαιζών ανήκουν στο παλαιότερο μέλος του Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών και αγιογράφο Ιωάννη Λιβαθινό και στην πρώην διευθύντρια ΕΣΥ Νευρολογίας του ΠΓΝΠ και μέλος του Συλλόγου Ευαγγελία Τσιμπρή.
Η ΙΔΕΑ
«Η ιδέα ξεκίνησε από τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας, Γεωργία Πετροπούλου. Η κ. Πετροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Λιβαθινό και του είπε την ιδέα η οποία ήταν σε συνεννόηση με τη Γαλλική Πρεσβεία. Ο κ. Λιβαθινός ανταποκρίθηκε άμεσα και μου πρότεινε να εργαστούμε από κοινού» μας περιγράφει η κ. Τσιμπρή.
Το έργο δεν ήταν εύκολο λόγω του μεγέθους του (3.40 χ 2.80). «Δουλέψαμε περίπου έξι μήνες εντατικά και μέσα στο καλοκαίρι. Λόγω του μεγάλου μεγέθους του πίνακα ήθελε σκαλωσιές και πολύ μεγάλο χώρο για να μπορέσουμε να απλώσουμε το πανί και να εργαστούμε. Αναζητήσαμε τον κατάλληλο χώρο και ευτυχώς μας τον διέθεσε η κ. Λένα Καλετζιώτη. Στον χώρο αυτό εργαστήκαμε αμέτρητες ώρες μέχρι να τον ολοκληρώσουμε» προσθέτει η κ. Τσιμπρή τονίζοντας ότι ήταν καθοριστική η χορηγία του Ιατρικού και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πατρών για την προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών, όπως και της εταιρείας «Εργοσκάλ» που φρόντισε για τις σκαλωσιές που χρειάστηκαν για τη δημιουργία και την τοποθέτηση του πίνακα.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ
«Αυτό το έργο το φτιάξαμε σε ειδικό βαμβακερό ύφασμα με φυσικά χρώματα που βγαίνουν από τη γη ώστε να μην αλλοιωθούν με τον ήλιο ή τη βροχή» εξηγεί ο κ.Λιβαθινός και προσθέτει:
Πριν ο κ. Λιβαθινός και η κ. Τσιμπρή πάρουν τα πινέλα στα χέρια τους και ξεκινήσουν να φιλοτεχνούν τον πίνακα υπήρξε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και τον Μορφωτικό Ακόλουθο. «Μας έφεραν αντίγραφο του πίνακα με το πορτρέτο του Μαιζών που φιλοξενείται στο Λούβρο. Εφτιαξα τρία προσχέδια στο ένα εικονίζονταν πίσω από τον Μαιζών η παλιά Πάτρα, στο άλλο το κάστρο του Ρίου και στο τρίτο ο Πατραϊκός με την Παλιοβούνα στο βάθος. Τους άρεσε περισσότερο το τρίτο κι έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίησή του» μας ανέφερε ο κ. Λιβαθινός.
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ
Για το έργο και την αναζήτηση του κατάλληλου τοίχου για την τοποθέτησή του ενημερώθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς, Δήμος και Περιφέρεια. Από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών προτάθηκαν τα σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται επί της οδού Μαιζώνος. Οταν ρωτήθηκε ο Δήμος τους παρέπεμψε στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων με την επισήμανση ότι θα έπρεπε να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη τους.
Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν συμφώνησαν αλλά έθεσαν ζητήματα. Αλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι ένας τόσο μεγάλος πίνακας πιθανόν θα φόβιζε (!) τους μαθητές και άλλοι ζήτησαν ανταλλάγματα! Κι όλα αυτά για έναν πίνακα που φέρει μία σημαντικότατη προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Πάτρας.
Ευτυχώς υπήρξαν ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες, Κουρλαμπάς – Πεφάνης του ομώνυμου φαρμακείου, που διαθέτει το κτίριο επί της οδού Μαιζώνος και Μιαούλη και οι άνθρωποι του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (πρώην ΠΙΚΠΑ), που δέχτηκαν να τοποθετηθεί ο πίνακας στον ενδιάμεσο τοίχο.
«Εμείς κάναμε μία προσφορά στην πόλη με στόχο να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της» μας επισήμαναν ο κ. Λιβαθινός και η Τσιμπρή αποφεύγοντας ευγενικά να σχολιάσουν τα εμπόδια που συνάντησαν στην τοποθέτησή του.
Η επίσημη παρουσίαση του έργο αναμένεται να γίνει στις 26 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News