Του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΟΥΡΟΥ *
Η πανδημία από τον SARS-COV2 (COVID-19) είναι η χειρότερη πανδημία από το 1918. Το 2020 μπορεί να είναι ένα μεταμορφωτικό έτος του 21ου αιώνος. Μας τονίζει τα όρια της ιατρικής και την σημασία της κοινωνίας, όπως την γνωρίζουμε από την κλασική γραμματολογία με τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή.
Σήμερα, όπως τονίζει και ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Tedros Ghebreyesus, δεν μαχόμαστε μόνο την πανδημία, μαχόμαστε και την παραπληροφόρηση. «Ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση, και θεωρίες συνωμοσίας είναι επικρατούσες την εποχή των κοινωνικών μέσων και έχουν εκτοξευθεί, η κατάσταση είναι σοβαρή επειδή επηρεάζει την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και των προγραμμάτων αντιμετώπισης».
Ιατρική παραπληροφόρηση και μη ελεγμένο κείμενο αναφορικά με τον COVID-19 διαδίδεται με επικίνδυνη ταχύτητα από τα κοινωνικά μέσα. Η παραπληροφόρηση αφορά θέματα σχετικά με την μάσκα, την ύπαρξη του κορονοϊού και το εμβόλιο. Στο παρελθόν, η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια απέτρεψε γονείς από το να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς και άλλων επικίνδυνων ασθενειών, με αποτέλεσμα την έκρηξη νέων περιπτώσεων ιλαράς.
Διαβάζουμε ακόμη ότι μεγάλη μερίδα υγειονομικών εκφράζουν δισταγμό ή αρνούνται να υποβληθούν σε εμβολιασμό, δίνοντας ένα κακό και εν πολλοίς ανεύθυνο μήνυμα στον πληθυσμό, με οδυνηρές συνέπειες.
Το 2019 πέθαναν 207.500 παγκοσμίως (κυρίως παιδιά και έφηβοι) εξαιτίας της ιλαράς. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2016 και 2019. Γιατί μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που κάνουν το εμβόλιο της ιλαράς. Αυτό ήταν αδιαμφισβήτητα μια επιτυχία του αντιεμβολιαστών.
Τα νέα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό, σε πρωτόγνωρα ποσοστά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλειών, ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών και πιθανά ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών που προκαλεί ο ιός σε ορισμένους ασθενείς, όπως επιπλοκές από το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.
Η ΕΕ έχει πιέσει τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Facebook, το Twitter, την Google και την Microsoft, να σταματήσουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον Covid19. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να τεθούν υπό αμφισβήτηση περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια ύποπτοι λογαριασμοί στο Twitter.
Οι καλύτερος τρόπος να πείσουμε τους ανθρώπους που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας, είναι να δείξουν ενσυναίσθηση, επικαλούμενοι την κριτική σκέψη και αποφεύγοντας να τους γελοιοποιήσουμε, πρακτική που έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
* Ο Δημοσθένης Μπούρος είναι ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ιδρυτής της Ομάδας Διαμέσων Νοσημάτων και της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News