Χρόνια πολλά Παναχαϊκή! Κλείνει 130 χρόνια ιστορίας
Σπουδαία ημέρα για την πατρινή ομάδα, που έβαλε το λιθαράκι της για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα
14 Ιουνίου 1891 – 14 Ιουνίου 2021. Τότε ξεκίνησαν όλα, σήμερα οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι μεγάλες. 130 χρόνια Παναχαϊκή, 130 χρόνια δόξας, θριάμβων, απογοητεύσεων, στιγμών που δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Ενας από τους παλαιότερους συλλόγους της Ελλάδας, η Παναχαϊκή της Πάτρας, έχει γενέθλια. Στις 14 Ιουνίου 1891, η ιστορία άρχισε να γίνεται κοκκινόμαυρη».
Αν υπάρχουν δύο λόγοι οι οποίοι κράτησαν όρθια την Παναχαϊκή σε κάποιες δύσκολες στιγμές, ειδικά την τελευταία 20ετία, αυτοί είναι σίγουρα η ιστορία της και το γήπεδό της. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπεφτε στον γκρεμό, εκεί όπου έφτασε πολλές φορές. Μπορεί η ιστορία να εξασφαλίσει λαμπρές σελίδες στο μέλλον; 100% όχι, όμως είναι οι ρίζες του οικοδομήματος.
Και επειδή όταν κάποιος ακούει τη λέξη «Παναχαϊκή», το μυαλό του πηγαίνει απευθείας στο ποδόσφαιρο, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο Παναχαϊκός αρχικά και η ΓΕΠ, που προυπήρξαν της ΠΓΕ ήταν δύο από τα σωματεία που έβαλαν τα θεμέλια στον ελληνικό αθλητισμό από το 1891 και μετά, αποτελώντας σημεία αναφοράς πανελλαδικώς για την οργάνωση, τις επιτυχίες τους, τους αθλητές τους και τις εγκαταστάσεις τους. Παναχαϊκή λοιπόν σημαίνει τα πάντα. Ο Παναχαϊκός καλλιεργούσε τότε όλα τα γνωστά αθλήματα της εποχής και ήταν το σωματείο που διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες ποδοσφαίρου, κλασικού αθλητισμού, σκοποβολής, ποδηλασίας, κολύμβησης, άρσης βαρών, πάλης, αντισφαίρισης, κωπηλασίας και γυμναστικής, ενώ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του είχε ιδιόκτητο γυμναστήριο.
Εχει μείνει στην ιστορία πλέον το απόσπασμα των 43 λέξεων της πατρινής εφημερίδας «Φορολογούμενος» στις 14 Ιουνίου 1891, που ανακοίνωνε την ίδρυση του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου. Ενας φοιτητής μαθηματικών και σχολής γυμναστών, ο Ιωάννης Κρητικός πρωτοστάτησε σ’ αυτό το εγχείρημα, καθώς τον κέρδισε ο αθλητισμός. Στις εκλογές για ανάδειξή διοικητικού συμβουλίου ο Κρητικός ανέλαβε την θέση του «επόπτη ασκήσεων», επανεξελέγη άλλες δύο θητείες έως τον Δεκέμβριο του 1893 όπου παραιτήθηκε. Το 1894 επιστρατεύτηκε στον πόλεμο του 1897 ως έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, σκοτώθηκε στην μάχη στον Παχυκάλαμο Αρτας και δεν πρόλαβε να δει το δημιούργημά του να μεγαλώνει.
Τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Παναχαϊκού, κάποια μέλη του αποχώρησαν και δημιούργησαν τη Γυμναστική Εταιρεία Πατρών, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου 1923 τα δύο σωματεία συγχωνεύτηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Παναχαϊκή Γυμναστική Ενωση με πρώτο πρόεδρο τον Χρήστο Κορύλλο.
Οσο για την επιλογή των χρωμάτων της Παναχαϊκής, το κόκκινο και το μαύρο, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη ότι δόθηκαν τα χρώματα της σημαίας του Ανδρέα Λόντου, που ήταν μία από τις ηγετικές μορφές της επανάστασης του 1821 και η δεύτερη ότι ο Παναχαϊκός είχε ιδρυθεί από αναρχικούς, των οποίων το κόκκινο και το μαύρο αποτελεί γνώρισμα.
Ο Παναχαϊκός χρησιμοποίησε τότε το δημόσιο γυμναστήριο στον χώρο που σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια, ενώ το 1895 κατασκεύασε το δικό του στα Ψηλαλώνια. Το πρώτο στάδιο και τα γραφεία της ομάδας ήταν στην Συνοικία Χαλκωματά Πάτρας στην συμβολή των οδών Σμύρνης και Σοφοκλέους. Οταν η έκταση πωλήθηκε, αγοράστηκε μια άλλη στην Αγυιά, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Παναχαϊκής.
ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ
Κακά τα ψέματα, οι επιτυχίες της Παναχαϊκής στο ποδόσφαιρο τις δεκαετίες ’60 και ’70 απογείωσαν τον σύλλογο. Η 18η Μαΐου 1969 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία, καθώς τότε οι «κοκκινόμαυροι» ανέβηκαν για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Και αν η άνοδος ήταν η απογείωση, η έξοδος στο Κύπελλο UEFΑ το 1973 ήταν η εκτόξευση. Η Παναχαϊκή ήταν η πρώτη ομάδα της Περιφέρειας που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ο ιστορικός σύλλογος συμμετείχε για κάποια χρόνια στην Α’ Εθνική, τις δεκαετίες ’80 και ’90 η Παναχαϊκή έγινε ασανσέρ ανάμεσα σε Α’ και Β’ Εθνική, ενώ το μεγάλο πλήγμα ήρθε το καλοκαίρι του 2006 με τον υποβιβασμό της ομάδας στη Γ’ Εθνική, εκεί όπου έμεινε για 5 χρόνια και επέστρεψε για μία ακόμα φορά τη σεζόν 2016-2017. Το οξύμωρο με την Παναχαϊκή είναι ότι παρότι αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Α’ Εθνική την περίοδο 2002-2003, βρίσκεται στην 13η θέση του πίνακα συμμετοχών των ομάδων με τον Ολυμπιακό να είναι στην κορυφή. Από τη μόνη ομάδα που κινδυνεύει άμεσα είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έχει 25 έναντι 26 των «κοκκινόμαυρων».
Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΚΑΙ
ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Επαναλαμβάνουμε ότι η Παναχαϊκή στα 130 χρόνια ιστορίας δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, αν και το ποδόσφαιρο συγκινεί περισσότερο. Αλλωστε το ότι σχεδόν μια 20ετία απουσιάζει από την κατηγορία των μεγάλων είναι τεράστιο θέμα όχι μόνο για τους «κοκκινόμαυρους», αλλά και για την Πάτρα γενικότερα.
Βέβαια η Παναχαϊκή ως σύλλογος έχει τεράστια προσφορά στο αθλητικό γίγνεσθαι και παρουσία σε πολλά σπορ. Για παράδειγμα η ομάδα μπάσκετ πέρυσι θα μπορούσε, αν και νεοφώτιστη στη Γ΄Εθνική, να πάρει το εισιτήριο για την παραπάνω κατηγορία. Και μάλιστα στάθηκε διπλά άτυχη αφού και φέτος επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στην αρχή της σεζόν, αλλά τη φρέναρε η πανδημία του κορονοϊού. Η πυγμαχία με επικεφαλής τον Νίκο Πλέα, αλλά και παλαιότερα έχει φέρει στην Πάτρα Πανελλήνια πρωταθλήματα και διακρίσεις. Πρόσφατα ο Σάκης Πεφάνης συμμετείχε στο Προολυμπιακό τουρνουά, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για το Τόκιο.
Στο ανδρικό βόλεϊ έφτασε έως τη Volley League, αλλά πλέον την έχει πάρει η …κάτω βόλτα. Η ομάδα Γυναικών στο βόλεϊ επρόκειτο να συμμετάσχει στη Β’ Εθνική, αλλά το πρωτάθλημα δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας. Ομως και το τμήμα στίβου της Παναχαϊκής έχει σημαντική παρουσία έχοντας πανηγυρίσει διακρίσεις και επιτυχίες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News