ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΙΚΣΕΝ: Κότσαλος: «Να μην παραμελούν τα συμπτώματα»

«Εννοείται ότι το ποδόσφαιρο τελείωσε για τον Ερικσεν» τόνισε με νόημα ο Ανδρέας Κότσαλος

KOTSALOS Κατηγορηματικός με αφορμή το περιστατικό με τον Κρίστιαν Ερικσεν ο καρδιολόγος Ανδρέας Κότσαλος για τα συμπτώματα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να παραμελήσει

«Είναι διαφόρων κατηγοριών  το μήνυμα που πρέπει να δοθεί. Πρώτον, αθλητές που δεν είναι ελίτ θα πρέπει να ασκούνται  με μέτρο, αυτό είναι γενικός κανόνας. Υπάρχουν σχετικές οδηγίες. Δεύτερον ποτέ να μην παραγνωρίζουν ή να παραμελούν κανένα σύμπτωμα. Οτιδήποτε νιώσουν ότι δεν είναι όπως το θέλουν, να πάνε στον γιατρό. Και τρίτον, οι ελίτ αθλητές θα πρέπει να εξετάζονται από ειδικούς που ασχολούνται με αθλητές. Γιατί η καρδιά αθλητή έχει ιδιαιτερότητες. Επαναλαμβάνω, ποτέ κανείς από τον γενικό πληθυσμό να μην παραγνωρίζει το παραμικρό σύμπτωμα ειδικά εάν αυτό συμβαίνει κατά την άσκηση». Αυτά τόνισε με νόημα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος με αφορμή το περιστατικό με τον Κρίστιαν Ερικσεν που σόκαρε τον πλανήτη συνολικά, όχι μόνο τον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Ανδέας Κότσαλος, ειδικός καρδιολόγος εξειδ. MRI καρδιάς. Και αυτά που είπε ισχύουν γενικότερα για τον αθλητισμό, αλλά και τον κοινό πληθυσμό. Και πραγματικά όλοι (μας) πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Το γιατί θα το καταλάβετε παρακάτω…

-Παρακολουθήσατε το στιγμιότυπο με την κατάρρευση του Ερικσεν;

«Ναι ήταν σοκαριστικό».

-Δικαιολογείται αυτό που συνέβη;

«Βέβαια δικαιολογείται. Σε υγιείς καρδιές μπορεί να συμβούν τέτοια περιστατικά. Στην καρδιά αθλητή υπάρχουν γκρίζες ζώνες μεταξύ του παθολογικού και του φυσιολογικού. Αυτό είναι εξ ορισμού στην καρδιά αθλητή. Από την άλλη μπορεί να προκύψουν αιφνίδια γεγονότα. Για παράδειγμα εάν ο συγκεκριμένος αθλητής είχε περάσει πριν από ένα μήνα μία λοίμωξη και του είχε πειράξει το μυοκάρδιο χωρίς να το καταλάβει ο ίδιος. Δεν μιλάω για κορονοϊό που είναι σαφώς σοβαρότερο, εφόσον λοιπόν δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία και μπήκε μετά από έναν μήνα ή 20 ημέρες να κάνει έντονη ανταγωνιστική άσκηση αυτό μπορεί να πυροδότησε κακοήθεις αρρυθμίες. Γιατί σε αυτό την περίπτωση το ακόμη μυοκάρδιο φλεγμαίνει, δεν είναι σε ανάρρωση». ERIKSEN

-Τι σημαίνει αυτό;

«Οτι εκτός από τις γκρίζες ζώνες στην καρδιά αθλητή μεταξύ παθολογικού και φυσιολογικού μπορεί να προκύψουν εξτρά γεγονότα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις».

Επειδή κάνατε λόγο για κορονοϊό και βλέπουμε πολλούς που είναι ερασιτέχνες αθλητές, αλλά και επαγγελματίες να κόλλησαν και επιστρέφουν μετά σε έντονη άσκηση…

«Είναι λάθος αυτό. Είναι λάθος! Είναι χοντρό λάθος. Η ανταγωνιστική άσκηση σε άτομα που έχουν περάσει κορονοϊό πρέπει να γίνεται έπειτα από 6 μήνες και εφόσον όλα είναι καλά».

-Τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διαρκέσει;

«Ναι, αλλά μιλάμε για ανταγωνιστική άσκηση και όχι για μια βόλτα με ποδήλατο».

-Θα χρησιμοποιούσατε και τη λέξη «έγκλημα» να ξεκινήσει κάποιος νωρίτερα;

«Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιες βαριές εκφράσεις. Θα χρησιμοποιούσα την έκφραση αρκετά ριψοκίνδυνο. Θα πάρει μεγάλο ρίσκο και ο ίδιος και όσοι τον αναγκάζουν. Γιατί βλέπουμε πολλές φορές να αναγκάζεται κάποιος όταν τον προτρέπουν λέγοντας του ότι είναι καλά και πρέπει να παίξει».

-Ο Ερικσεν είναι αθλητής πολύ υψηλού επιπέδου, συνεπώς και οι υπηρεσίες υγείας και συνολικά η παρακολούθησή του πρέπει να ήταν επίσης υψηλού επιπέδου. Πώς δεν είχε διαγνωστεί;

«Καταρχήν  ο Ερικσεν είναι αθλητής ελίτ. Ομως αυτό που του συνέβη το έχουμε ξαναδεί. Θυμίζω πρόσφατα τον χαμό του αρχηγού της Φιορεντίνα Ντάβιντε Αστόρι. Ο Αστόρι λοιπόν στη Φιορεντίνα αγωνίζονταν όχι σε ομάδα τοπικού πρωταθλήματος, αλλά είχε γίνει λάθος εκτίμηση. Γιατί αποδείχτηκε ότι είχε μυοκαρδιοπάθεια. Θέλω λοιπόν να πω ότι ναι μεν οι ελίτ αθλητές έχουν ανάλογες παροχές στον τομέα της υγείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν μπορεί να ξεφύγει. Πάντα στον αθλητή υπάρχει η πιθανότητα κάτι να εκδηλωθεί.  Για την υπόθεση Αστόρι  μάλιστα ο γιατρός της Φιορεντίνα κατηγορήθηκε γιατί ο αδικοχαμένος παίκτης φάνηκε ότι είχε πρόβλημα. Ολοκληρώνοντας για τους ελίτ αθλητές θα πω ότι πάντα διατρέχουν έναν μικρό κίνδυνο. Ας ελέγχονται, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας μικρός κίνδυνος υπάρχει. Για αυτό και εγώ στους αθλητές που ελέγχω τους ενημερώνω για το ελάχιστο ρίσκο που υπάρχει ανά περίπτωση. Γιατί πάντα υπάρχουν οι γκρίζες ζώνες».

eriksen

eriksen

-Συγνώμη, επειδή αναφέρετε συνεχώς την έκφραση γκρίζες ζώνες, τι σημαίνει αυτό;

«Εννοώ όταν η προσαρμογή της καρδιάς για αυτό το επίπεδο είναι στα όρια της φυσιολογικής ή στην αρχή της παθολογίας. Η καρδιά για να αντέξει σε αυτά τα επίπεδα κάνει κάποιες προσαρμογές. Ξεχειλώνει, χαλαρώνει, υπέρ-τρέφεται. Αυτό μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό και έτσι πρέπει να γίνεται. Μερικές φορές σε αυτή την προσαρμογή σε έντονα επίπεδα ελλοχεύει κίνδυνος να κρύβεται και κάτι άλλο. Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να είναι άτυχος και να έχει παθολογική δυσπροσαρμογή και να του συμβεί ένα παρόμοιο γεγονός όπως συνέβη στον Ερικσεν. Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και τα εξτρά γεγονότα, όπως η μυοκαρδίτιδα να διαλάθει. Να πέρασε ένας αθλητής έναν μήνα πριν ένα εμπύρετο και να πίστευε ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό. Ομως να του έκανε φλεγμονή στην καρδιά. Αυτός να νόμισε ότι είναι καλά και να άρχισε την ανταγωνιστική άσκηση. Εκεί μπορεί να πυροδοτηθεί κάποιο αρυθμικό συμβάν και να ακολουθήσει παρόμοιο σοβαρό περιστατικό όπως του Ερικσεν».

-Ο Ερικσεν ήταν τυχερός…

«Σαφώς και η περίπτωσή του Ερικσεν αναδεικνύει το μεγαλείο της έγκαιρης παρέμβασης, που εάν είναι σωστή και από ανθρώπους με ειδίκευση είδαμε ότι σώζεται η ανθρώπινη ζωή. Στη συνέχεια θα γίνει η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη, αλλά σημασία έχει ο άνθρωπος να είναι στη ζωή. Εννοείται φυσικά ότι το ποδόσφαιρο για τον Ερικσεν τελείωσε».

Γιατί;

«Πλέον θα του τοποθετηθεί απινιδωτής. Η επιστημονική ορολογία είναι αποτρεπταίος  αιφνίδιος θάνατος».

-Δηλαδή ο Ερικσεν ουσιαστικά πέθανε και επέστρεψε;

«Αυτό ακριβώς συνέβη».

-Αρκετοί αθλητές κυρίως οι επαγγελματίες αθλητές πιέζονται για να βγάλουν αγωνιστικό πρόγραμμα που χάθηκε λόγω του  lockdown. Δηλαδή σε τρεις μήνες να παίξουν όσα παιχνίδια θα έπαιζαν σε φυσιολογικές συνθήκες σε 6 μήνες. Τι σημαίνει αυτό;

«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πιθανών συμπτωμάτων. Όταν αυξάνεται η ένταση και η πυκνότητα της άσκησης εγκυμονούν κίνδυνοι. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο ακόμη και για καρδιές φυσιολογικές. Για παθολογικές δεν το συζητάμε. Διότι θα αναγκαστεί η καρδιά να κάνει προσαρμογές. Και οι προσαρμογές δεν γίνονται πάντα σε όλους με τον φυσιολογικό τρόπο. Κάποιες καρδιές θα κάνουν παθολογική προσαρμογή. Δηλαδή ενδέχεται να ξεχειλώσουν περισσότερο ή να παχύνουν περισσότερο».