Κορονοϊός: Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε για την Όμικρον – Μεταδίδουμε τον ιό ακόμα και μία εβδομάδα μετά τα συμπτώματα

Η μελέτη προκάλεσε αίσθηση πάντως στη Βρετανία με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή να καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο «υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους περισσότερους δημόσιους κλειστούς χώρους» προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στο NHS αυτόν τον χειμώνα.

Κορονοϊός

Μία νέα έρευνα έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στην βρετανική επιστημονική κοινότητα σχετικά με την νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ιό είναι μολυσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η νέα μελέτη μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, είναι η πρώτη του είδους της που αποκαλύπτει πόσο διαρκεί η μολυσματικότητα μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα δύο τρίτα των περιπτώσεων συνεχίζουν να τον μεταδίδουν τον ιό πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ το ένα τέταρτο παραμένει μολυσματικό ακόμη και μετά από μια εβδομάδα νόσησης.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του NHS, οι οποίες αναφέρουν ότι «πολλοί δεν είναι μολυσματικοί για τους άλλους μετά από πέντε ημέρες».

Εκτός αυτού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας «ακυρώνουν» την καραντίνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – που είναι στις 5 ημέρες- καθώς αποδεικνύει και επιστημονικά πως οι περισσότεροι μεταδίδουν τον ιό αρκετές ημέρες μετά.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, από το Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, συνέστησε στους ανθρώπους να απομονώνονται για πέντε ημέρες και να μην φεύγουν από την απομόνωση μέχρι να βγουν δύο φορές αρνητικοί με rapid.

Η μελέτη προκάλεσε αίσθηση στη Βρετανία με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή να καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο «υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους περισσότερους δημόσιους κλειστούς χώρους» προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στο NHS αυτόν τον χειμώνα.

Πάντως από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει τους ανθρώπους να «φορούν μάσκα και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις» μετά τη νόσησή τους, προσθέτοντας πως: «Το να μάθεις να ζεις με το Covid-19 δεν σημαίνει να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει».

Μελέτη

Σχετικά με τη μελέτη, οι ειδικοί παρακολούθησαν 57 άτομα στο σπίτι τους αφού εκτέθηκαν στο Covid για να εξετάσουν πόσο καιρό παρέμειναν μολυσματικοί.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά τους και έκαναν λεπτομερείς καθημερινές εξετάσεις για να δουν πόσο ιό αποβάλλουν.

Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους ήταν μολυσματικός πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του, αλλά τα δύο τρίτα των περιπτώσεων εξακολουθούσαν να είναι μολυσματικοί πέντε ημέρες μετά την πρώτη αδιαθεσία.

Ο καθηγητής Lalvani, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας NIHR Health Protection Research Unit in Respiratory Infections στο Imperial, δήλωσε: «Πριν από αυτή τη μελέτη μας έλειπε η μισή εικόνα σχετικά με τη μολυσματικότητα, επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε οι άνθρωποι εκτίθενται για πρώτη φορά στον SARS-CoV-2 και πότε γίνονται για πρώτη φορά μολυσματικοί».

Και πρόσθεσε: «Συνδυάζοντας τα αποτελέσματά μας με όσα γνωρίζουμε για τη δυναμική των λοιμώξεων Όμικρον, πιστεύουμε ότι η διάρκεια της μολυσματικότητας που παρατηρήσαμε είναι σε γενικές γραμμές γενικεύσιμη στις τρέχουσες παραλλαγές SARS-CoV-2, αν και το μολυσματικό τους παράθυρο μπορεί να είναι λίγο μικρότερο».

Στρατηγική για τη χρήση της μάσκας το φθινόπωρο

Δεδομένων των παραπάνω, το ίδρυμα που διεξήγαγε την έρευνα κάλεσε για «στρατηγική εφαρμογή της χρήσης μάσκας» το φθινόπωρο και το χειμώνα προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στους θαλάμους.

Η μάσκα στο επίκεντρο και στην Ελλάδα

Η χρήση μάσκας θα βρεθεί στο επίκεντρο και του ελληνικού υπουργείου Υγείας καθώς και της Επιτροπής Εμπειρογνώμονων σε περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει το φθινόπωρο.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η μάσκα να συνεχίσει να αποτελεί σύσταση στους περισσότερους χώρους, ενώ δεν αναμένεται να σταματήσει η υποχρεωτικότητά της σε πλοία, ΜΜΜ και νοσοκομεία.

Ωστόσο σε περίπτωση που το ΕΣΥ πιεστεί το φθινόπωρο και οι σκληροί δείκτες χειροτερέψουν, η χρήση της μάσκας θα μπει ξανά στο επίκεντρο των επιστημόνων. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο λοιπόν η συζήτηση θα γυρίσει ξανά στον τρόπο χρήσης της στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο μία τέτοια συζήτηση παραμένει ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες βαίνουν καλώς στην χώρα μας.

Πηγή: in.gr