Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου στο Αστέρι του Δήμου Ερυμάνθου

Στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου, υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιόνιων Νήσων και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.

Μητσοτάκη

To διυλιστήριο και τον ταμιευτήρα του Φράγματος Πείρου- Παράπειρου, στο Αστέρι του Δήμου Ερυμάνθου επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιόνιων Νήσων και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του διυλιστηρίου, του φίλτρου άμμου και τη διαδικασία καθαρισμού του νερού, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον ταμιευτήρα του Φράγματος. Όπως του εξήγησε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής στο σημείο αυτό βρισκόταν το χωριό Τόσκες το οποίο «θυσιάστηκε» για να γίνει το Φράγμα. Ο Δήμαρχος έθεσε στον κ. Μητσοτάκη την επιτακτική ανάγκη κατασκευής της Παράκαμψης του Φράγματος στην Ε.Ο. 33, με τον Πρωθυπουργό να αναγνωρίζει τα προβλήματα (ρύπανση, μείωση χρόνου διαδρομής, προστασία τεχνητής λίμνης), αλλά ενδεχομένως και τους κινδύνους από την διέλευση των οχημάτων δίπλα από τον ταμιευτήρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, δηλώντας εντυπωσιασμένος από το τοπίο, ζήτησε πληροφορίες για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να αναδειχθεί η περιοχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ορεινός όγκος σε συνδυασμό με δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν θα δώσουν αναπτυξιακή «ώθηση». «Στην περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί ενός μεγάλης κλίμακας Πάρκο αειφορίας και οικολογίας με τοπικό και υπεροπτικό χαρακτήρα και απώτερο στόχο την αρμονική συνύπαρξη «ανθρώπου» και «φύσης», ώστε να καταστεί οικοτουριστικός προορισμός», του επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Μητσοτάκη

 

Ακόμη, ο κ. Μπαρής ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να επισπευσθεί η ολοκλήρωση της θεσμικής διαδικασίας για τον χαρακτηρισμό του Δήμου ως «ορεινός», που έχει δρομολογηθεί ήδη από τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, ενώ του έθεσε κι άλλα αιτήματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων έργα υποδομής ζωτικής σημασίας για την περιοχή, όπως η βελτίωση- αναβάθμιση της Εθνικής Οδού 33 Πατρών – Τριπόλεως, η βελτίωση του δρόμου που συνδέει την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου (και μελλοντικά την Ολυμπία Οδό), διαμέσου της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, με την Ε.Ο. 33 Πατρών – Τριπόλεως, ο εκσυγχρονισμός της Επαρχιακής Οδού Πατρών – Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, η κατασκευή Λιμνοδεξαμενών και ολοκληρωμένων κλειστών δικτύων άρδευσης, η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ερύμανθου, η κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου στη Χαλανδρίτσα και η λειτουργία του ως ένα Εθνικό Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Σχολής Εκπαίδευσης αλλά και Κέντρο τεχνολογικής εξέλιξης σε συνέργεια με το Μηχανολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και η κατασκευή μικρού αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας στη θέση «Καμίνι» στον οικισμό Σταροχωρίου που θα μπορούσε να αποτελεί τη βάση της Αερολέσχης Πατρών και να λειτουργήσει ως χώρος εκμάθησης και εκπαίδευσης, αερομοντελισμού, κ.α.

Να σημειωθεί τέλος, πως ο Δήμαρχος Ερυμάνθου παρέδωσε στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα του Δήμου, καθώς και επιστολή προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων για την αλλαγή του τρόπου εκλογής τους.