Το Κόσοβο καταθέτει επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ

Η επίσημη αίτηση από το Κόσοβο για την ένταξη στην ΕΕ θα επιδοθεί αύριο, 15 Δεκεμβρίου, στην Τσεχία, τη χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κόσοβο

Το Κόσοβο υπέβαλε και επίσημα αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, καθώς η πρόεδρος της χώρας, Βιόσα Οσμάνι, ο πρόεδρος της Βουλής, Γκλαουκ Κονιούφτσα, και ο πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, υπέγραψαν το σχετικό έγγραφο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την υπογραφή της αίτησης ένταξης στην ΕΕ η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, δηλώνοντας πως «κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του συλλογικού μας ονείρου» και προσθέτοντας ότι αρχίζουν να εκπληρώνονται οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Κοσόβου.

Η επίσημη αίτηση από το Κόσοβο για την ένταξη στην ΕΕ θα επιδοθεί αύριο, 15 Δεκεμβρίου, στην Τσεχία, τη χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 αφού προηγουμένως, το 1999, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Πέντε χώρες μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος ενώ δεν κατάφερε να γίνει και μέλος του ΟΗΕ.

Διπλωματικός «πυρετός» με τη Σερβία – Διαμεσολαβούν ΕΕ και ΗΠΑ
Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα του Κοσόβου, με εκπροσώπους της ΕΕ και των ΗΠΑ να συναντιούνται με την πολιτική ηγεσία της χώρας στην Πρίστινα χθες (13.12.2022) και σήμερα να βρίσκονται στο Βελιγράδι για τον ίδιο λόγο.

Ειδικότερα, το Κόσοβο επισκέφτηκαν χθες ο διαμεσολαβητής της ΕΕ, Μιροσλαβ Λάιτσακ, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, και σήμερα βρέθηκαν στο Βελιγράδι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητο σημείο και απαιτείται αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ώστε να μην προκαλούνται εντάσεις που θα βλάψουν τον διάλογο.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η γαλλογερμανική πρόταση που βασίζεται στο μοντέλο των δύο Γερμανίων από το 1971, όταν συμφωνήθηκε εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) και τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση. Ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ δήλωσε χθες από την Πρίστινα ότι «η πρόταση αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ».

Ο Εσκομπάρ κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να επιτραπεί η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος ήταν σαφής και για το αίτημα της Σερβίας να έχει στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιτίθενται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο επιστροφής σερβικών δυνάμεων στο έδαφος του Κοσόβου. Θέλω επίσης να πω ότι το Κόσοβο έχει πολύ ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ» τόνισε ο Εσκομπάρ σε συνέντευξη του στην αλβανική υπηρεσία του Radio Free Europe.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ