Qatar Gate: Το πανευρωπαϊκό δίκτυο και οι βελγικές έρευνες που οδήγησαν σε Τζόρτζι – Καϊλή
Τα βελγικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες του σχεδίου των μυστικών υπηρεσιών που έδρασε από το 2021 σε 5 χώρες.
Βροχή πέφτουν οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, αφού κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία και νέα πρόσωπα που εμπλέκονται με το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σεισμό στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τα βελγικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες του σχεδίου των μυστικών υπηρεσιών που έδρασε από το 2021 σε 5 χώρες.
Πέρα από το Βέλγιο, οι αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές και άλλων χωρών βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στην υπόθεση. Ετσι, το βράδυ της Τετάρτης (14/12) έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία του Μιλάνου ελέγχει 7 τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της έρευνας των Βρυξελλών κατά της διαφθοράς.
Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων ελέγχει τις κινήσεις λογαριασμών που φέρονται να ανήκουν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, στον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον Λούκα Βιζεντίνι, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «La Presse», η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας φέρεται να εντόπισε τραπεζική θυρίδα του Παντσέρι, η οποία περιείχε 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.
Από το 2021 η έρευνα «απλώθηκε» σε 5 χώρες
Χαρακτηριστικό των συνεργασιών που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου από τις βελγικές Αρχές, είναι ότι από το 2021 υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών πέντε ευρωπαϊκών κρατών που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα υπόπτων για την υπόθεση χρηματισμού στο Qatar Gate.
Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες «Le Soir» και «Knack», η Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου, είχε καταστρώσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο με μυστικούς πράκτορες που λειτουργούσαν κυριολεκτικά ως κατάσκοποι προκειμένου να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες και να συνθέσουν το «παζλ» με τα πρόσωπα που εμπλέκονταν σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.
Αλλωστε, αυτό επιβεβαίωσε σήμερα και ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κβικενμπόρνε, μιλώντας για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας. «Είναι το Sky-ECC της δωροδοκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Pour le ministre belge de la Justice Vincent Van Quickenborne (@VincentVQ), le scandale #CorruptionEurope est le "le Sky-ECC du pot-de-vin". Avec @LouisColart (@lesoir) et @KristofClerix (@Knack) https://t.co/ThnWOYouBj pic.twitter.com/pTvLmKXwON
— Joël Matriche (@joelmatriche) December 14, 2022
Αυτός ο «φάκελος» ήταν που οδήγησε τελικά στην υπόθεση, αναφέρουν οι βελγικές εφημερίδες προσθέτοντας ότι κρίσιμη καμπή στην έρευνα ήταν η έφοδος στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στις Βρυξέλλες, όπου και κατασχέθηκαν οι περίπου 700.000 ευρώ.
Σε αναμονή οι Έλληνες εισαγγελείς για την Εύα Καϊλή
Εν των μεταξύ, σε ετοιμότητα παραμένουν τρεις Εισαγγελείς που υπηρετούν σε δικαστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα για την υπόθεση της Εύας Καιλή, εάν προκύψει εμπλοκή της Ελλάδας από τα στοιχεία της δικογραφίας, που έχουν στα χέρια τους οι Βέλγοι Εισαγγελείς.
Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ελληνα ευρωπαίο Εισαγγελέα στο Λουξεμβούργο Δημήτρη Ζημιανίτη, με την Αντεισαγγελέα Εφετών Αμαλία Μπακαλώνη, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Eurojust (είναι εθνικό μέλος της Ευρωπαϊκής Δικαστικής Συνεργασίας), καθώς επίσης με τον Σύμβουλο Δικαιοσύνης και Ελληνικών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, εισαγγελέα πρωτοδικών Χρήστο Νάιντο, προκειμένου να δράσουν άμεσα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμως οι Ελληνικές Δικαστικές Αρχές δεν έχουν καν λάβει γνώση των αδικημάτων, για τα οποία κατηγορείται η Εύα Καιλή. Επιπλέον, ακόμη δεν έχει υποβληθεί αίτηση αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καιλή, τα οποία έχει δεσμεύσει ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης, όπως προαναγγέλλει ο έλληνας συνήγορος της ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Σε ένα μήνα η απόφαση για Καϊλή και Τζόρτζι
Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να παρατείνει για έναν μήνα την προφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, του συντρόφου της Εύας Καϊλή, όπως ανέφερε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το προδικαστικό συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που δεν είχαν ξαναδεί την έρευνα. Ο βελγικός Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινές από 3 έως 5 έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Παράλληλα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος ανέφερε στο AFP ότι η λήψη απόφασης από το προδικαστικό συμβούλιο για το αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου. Έως τότε θα παραμείνει προφυλακισμένη.
Το παρασκήνιο της απουσίας της από το δικαστήριο
Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της απουσίας της κ Καϊλή, αποκαλύπτοντας τους βασικούς λόγους για τους οποίους δε βρέθηκε στο δικαστικό συμβούλιο. Ειδικότερα, ο έμπειρος νομικός ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοι του στο Βέλγιο ζήτησαν αναβολή, για να δει τόσο η Ευρωβουλευτής, όσο και οι ίδιοι τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμαστούν καλύτεροι για τη «δικαστική μάχη».
Ωστόσο, πέρα από τον εμφανή λόγο της αναβολής ο κ. Δημητρακόπουλος αποκάλυψε κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με την υπόθεση. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι η απόφαση για να μην παραστεί αποτέλεσε πρωτοβουλία του ιδίου και των δικηγόρων που την εκπροσωπούν στο Βέλγιο.
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπήρχε μία πληροφορία, η οποία μεταφέρθηκε τόσο στην Καϊλή, όσο και στους Βέλγους δικηγόρους, ότι σήμερα θα υπήρχε απεργία των υπαλλήλων και δε θα γινόταν η μεταγωγή.
Ωστόσο, μετά από λίγο ενημερώθηκαν ότι βρέθηκε συνεργείο που θα μπορούσε να κάνει τη μεταγωγή, γεγονός που τους αιφνιδίασε και αποφάσισαν μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων να μην παραστεί η Ευρωβουλευτής στη διαδικασία.
Στη φυλακή για ακόμα ένα μήνα ο σύντροφός της και ο Παντσέρι
Συνεχίζεται η προφυλάκιση για τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ιταλός υπήκοος και επικεφαλής της ΜΚΟ, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, αποφυλακίζεται, αλλά με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Η κατηγορούμενη Εύα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αφού ζήτησε αναβολή και θα εμφανιστεί ενώπιον της έδρας στις 22 Δεκεμβρίου. Εάν ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.
Μανταλένα Καϊλή: Δουλεύουμε για να αποδείξουμε ότι η αδελφή μου είναι αθώα
Λίγη ώρα μετά την αναβολή που πήρε η Εύα Καϊλή από το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, η αδελφή της Μανταλένα μέσω δήλωσής της εξέφρασε ότι την στηρίζει και εμμένει στην αθωότητα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού. Η Μανταλένα Καϊλή μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «έχουμε πάρει πολλή αγάπη και υποστήριξη από ανθρώπους που ήτανε κοντά μας. Όπως σε κάθε δοκιμασία είμαστε ευγνώμονες για την αγάπη που παίρνουμε. Δουλεύουμε για να αποδείξουμε ότι η αδελφή μου είναι αθώα».
«Εγώ προσωπικά είμαι ευγνώμων για την αγάπη που παίρνουν από τους ανθρώπους που μας την εκφράζουν και το ότι μπαίνουν στον κόπο και μας την εκφράζουν την αγάπη τους, παρ’ όλο που αντιλαμβάνομαι ότι νιώθουν και οι ίδιοι άβολα με όλα αυτά που ακούγονται ή που μπορεί να διαβάζουν», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η Μανταλένα Καϊλή ενδέχεται να κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση του Qatar Gate κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
Αυτός είναι ο Βέλγος εισαγγελέας που θα αποφασίσει
Προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές του Haren στις Βρυξέλλες θα παραμείνει έως και τις 22 Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή, η οποία επέλεξε σήμερα να λάβει προθεσμία για την απολογία της στην σκιά του Qatar Gate. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο είναι τα πρόσωπα που ορίζουν την τύχη της από εδώ και πέρα.
Ο ένας είναι ο διώκτης της, ο άνθρωπος που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τη σύλληψή της. Ο 66χρονος Μισέλ Κλεζ είναι ο εισαγγελέας που οι Βέλγοι δημοσιογράφοι αποκαλούν «Δον Κιχώτη» κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο ταγμένο στον σκοπό του, στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, με τον ίδιο να λέει ότι κάνει απλά τη δουλειά του.
Ο 66χρονος δικαστικός λειτουργός είναι επικεφαλής της ομάδας κατά της διαφθοράς και έχει υπάρξει δικηγόρος επί 20ετία για παρόμοια θέματα.
Από την άλλη, βρίσκεται ο άνθρωπος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του Κλεζ. Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Αντρέ Ριζόπουλος, θεωρείται εκ των κορυφαίων των Βρυξελλών και είναι μάλιστα πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου της βελγικής πρωτεύουσας. Είναι επί χρόνια δικηγόρος επιχειρηματιών, στελεχών και δημοσίων λειτουργών, ενώ διατελεί και καθηγητής στο Solvay Brussels School.
Στάνο: Ο Μπορέλ δεν μίλησε ποτέ στην Εύα Καϊλή για το Κατάρ
Απάντηση στους ισχυρισμούς που εξέφρασε η Εύα Καϊλή διά του δικηγόρου της στην Αθήνα, δίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει κατηγορηματικά πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν μίλησε ποτέ με την ευρωβουλευτή σχετικά με το Κατάρ.
«Όσον αφορά τις τοποθετήσεις της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή , μπορώ να τονίσω πολύ ξεκάθαρα ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος-Αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορέλ δεν της μίλησε ποτέ για το Κατάρ», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου με αναφορά στον Ζοζέπ Μπορέλ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε απολύτως ψευδές ότι η Εύα Καϊλή είχε προσωπική ατζέντα για τις χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ. Μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή από τη φυλακή, σημείωσε ότι «…από το 2019 γίνονταν συζητήσεις από την Κομισιόν και την ΕΕ, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ».
Μάλιστα, ενέπλεξε τον Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, οι οποίοι κατά την κυρία Καϊλή «…ήταν οι πρώτοι που έθεσαν θέμα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ». Τονίζει δε, ότι «όλα ήταν σε γνώση της προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News