Αντιδρά το Κρεμλίνο στο πλαφόν: «Παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Δύσης για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο μετά την  απόφαση της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αντιδρά και τονίζει πως είναι «απαράδεκτη» και αποτελεί «επίθεση στην τιμολόγηση της αγοράς».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει ανώτατο όριο για τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου παραβιάζουν τους μηχανισμούς της αγοράς. «Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας τιμολόγησης της αγοράς, καταπάτηση των κανόνων της αγοράς. Οποιεσδήποτε αναφορές σε “ταβάνι” είναι απαράδεκτες», είπε.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί χρόνο για να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και να επιλέξει μια απάντηση στις νέες κυρώσεις για το φυσικό αέριο.

«Σίγουρα, θα χρειαστεί χρόνος για να σταθμιστούν διεξοδικά όλα τα θετικά και αρνητικά σημεία κατά την επεξεργασία λύσεων. Ξέρετε ότι η διαδικασία για το πετρέλαιο χρειάζεται χρόνο. Ωστόσο, [η απάντηση της Μόσχας στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου] θα δημοσιευθεί. Το ίδιο θα γίνει και με το φυσικό αέριο», είπε ο Πεσκόφ. «Σίγουρα», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση εάν τέτοιες κυρώσεις μπορούν να θεωρηθούν απαράδεκτες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά MWh. Πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι η Γερμανία – η οποία είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση στην επιβολή του πλαφόν ως τώρα – ψήφισε υπέρ του μέτρου.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως υπέρ ψήφισε και η, μέχρι τώρα επιφυλακτική, Δανία. Αντίθετα, κατά της επιβολής του πλαφόν φέρονται να έχει ψηφίσει μόνο η Ουγγαρία ενώ απείχαν από την ψηφοφορία η Αυστρία και η Ολλανδία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ για το πλαφόν λέγοντας πως «η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο υιοθετήθηκε από την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός δείχνοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή έγραψε: «Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές στο φυσικό αέριο, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης.»

Και προσέθεσε: «Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις θα παρέμβουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να στραφούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.»