Αίγιο – Πεζοδρόμηση Μητροπόλεως: Τέλος χρόνου και προσφυγή

Το ‘παν και το ‘καναν οι έμποροι και καταστηματάρχες του πάνω μέρους της κεντρικής οδού Μητροπόλεως στο Αίγιο, που είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα τον δήμαρχο ότι θα προσέφευγαν νομικά αν δεν έπαιρνε πίσω την απόφαση της δημοτικής αρχής για πεζοδρόμηση του τμήματος από Δεσποτοπούλων μέχρι Ρωμανιώλη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η κίνηση στις επιχειρήσεις τους έως και 70%.

Η προσφυγή κατά της εφαρμογής του κυκλοφοριακού μέτρου κατατέθηκε στην «Αποκεντρωμένη Διοίκηση» συνοδεία 100 υπογραφών από εμπόρους και επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, με τον νομικό σύμβουλο των θιγόμενων επιχειρηματιών Ακη Θεοδωρακόπουλο να υποστηρίζει ότι η απόφαση θα πρέπει να καταπέσει, αφού δεν είχε ως βάση κάποια κυκλοφοριακή μελέτη αλλά και μελέτη βιωσιμότητας για τα λειτουργούντα μαγαζιά. Η  ετυμηγορία της Υηρεσίας ωστόσο αναμένεται να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα διμήνου.

Ομως, κατά πληροφορίες της «Π», στην εξέταση της επίμαχης πράξης της «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» του Δήμου Αιγιάλειας, εντοπίστηκε ένα σφάλμα που αφορά στην διάρκεια της πεζοδρόμησης. Ενώ η χρονική ισχύς αυτής ορίστηκε μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ο νόμος που αφορούσε στην εξυπηρέτηση των καταστημάτων Εστίασης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είχε αλλάξει -σε σχέση με το 2020- και το περιθώριο έληξε στις 31 Μαΐου!

Αυτό σημαίνει ότι από χθες θα έπρεπε ο κεντρικός δρόμος να είναι ανοιχτός για την κυκλοφορία οχημάτων, κάτι που πρέπει έστω και τώρα να γίνει.

Αν ο Δήμος θέλει να συνεχίσει να έχει πεζοδρομημένο το εν λόγω τμήμα της οδού Μητροπόλεως θα πρέπει να πάει σε νέα λήψη απόφασης από την ΕΠΖ, εκμεταλλευόμενος την καινούργια υπουργική απόφαση που δίνει το δικαίωμα παράτασης του μέτρου… αλλά και πάλι μέχρι 31 Σεπτεμβρίου.

 

Ομοια με τον «Περίπατο» Μπακογιάννη

Ο δικηγόρος Άκης Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στην «Π», αποκάλυψε πως η περίπτωση του Αιγίου έχει κοινά χαρακτηριστικά και με τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας και το σάλο που προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη. «Το ΣτΕ έχει κρίνει πως είναι παράνομο κι αυτή η απόφαση αφορά στους ίδιους ακριβώς λόγους με την περίπτωση του Αιγίου. Πέραν δηλαδή της επικινδυνότητας και της νομιμότητας που δεν πληρούνται, στη Μητροπόλεως, αντί να ρυθμίζεται αποτρεπτικά ο συνωστισμός για τον κορονοϊό, τον επιδεινώνει με την παραχώρηση πολλαπλάσιων τραπεζοκαθισμάτων».            

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr