Πανεπιστήμιο Πατρών: Δεν ορκίζονται για να κρατούν δωμάτιο – Τι αναφέρει ο Χρήστος Μπούρας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος κύκλος ελέγχου στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πανεπιστήμιο

Το ενδεχόμενο επινοικιάσεων δωματίων στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών ελέγχει η Πρυτανική Αρχή.
Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου ελέγχου και εκκαθάρισης των φοιτητών που διαμένουν στη Φοιτητική Εστία τα ευρήματα είναι άκρως αποκαλυπτικά.

«Θα σας αναφέρω μόνο δύο περιπτώσεις. Το ένα αφορά σε φοιτητή ο οποίος συνεχίζει να κρατά δωμάτιο στην εστία πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή του και το δεύτερο φοιτήτρια η οποία όχι απλώς έχει αποφοιτήσει αλλά είναι και μητέρα δύο παιδιών» μας αναφέρει ο πρύτανης, Χρήστος Μπούρας ο οποίος μαζί με τον αρμόδιο αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, Μάρκο Μαραγκό, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν ξεκίνησαν μία συστηματική προσπάθεια για να οργανώσουν τη λειτουργία των εστιών.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως την επινοικίαση δωματίων. Εφόσον διαπιστώσουμε τέτοιες περιπτώσεις θα προσφύγουμε και νομικά. Τα δωμάτια θα αποδοθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται. Δηλαδή στους φοιτητές που έρχονται για να σπουδάσουν» υπογραμμίζει ο κ. Μπούρας προσθέτοντας:

«Αυτό το έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Οπως έχετε αναδείξει από την έρευνά σας, από τον πρώτο κύκλο ελέγχου που είχαμε διαπιστώσαμε πολύ τραγικές περιπτώσεις, όπως αυτή με το νεκρό φοιτητή που διατηρούσε δωμάτιο ή τον άλλο που ήταν οικότροφος και εργάζονταν στην Ολλανδία. Δεν θα αφήσουμε τίποτε ανεξέλεγκτο».

Στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου στο Ρίο διαμένουν 700 φοιτητές. «Καλούμε όλους αυτούς τους φοιτητές έναν προς ένα και ελέγχου τη νόμιμη παραμονή τους στην εστία. Δεν υπάρχει άβατο. Εμείς ταυτοποιούμε και ελέγχουμε τα αρχεία μας με σκοπό να βάλουμε μία τάξη. Κάνουμε έναν εκτεταμένο έλεγχο σε φοιτητές οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το Ν+2 και έχουν περάσει κάτω από το 30% των μαθημάτων τους. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις φοιτητών με μηδέν, με δύο και τρία μαθήματα. Υπάρχει φοιτητής που μένει δέκα χρόνια στην εστία και δεν έχει περάσει κανένα μάθημα» σημειώνει ο Πρύτανης.

Μάλιστα η πρυτανική αρχή για να βοηθήσει τους φοιτητές να σημειώσουν πρόοδο στα μαθήματά τους έχει ορίσει καθηγητή – σύμβουλο σε κάθε Τμήμα που αναλαμβάνει και βοηθάει τον φοιτητή στον προγραμματισμό των μαθημάτων ώστε να έχει ένα αποτέλεσμα προόδου και μία προοπτική. «Βλέπουμε όλες τις περιπτώσεις μία- μία και θα δώσουμε ευκαιρίες σε όσους το θέλουν.

Τέλος σύμφωνα με τα όσα μας έχει περιγράψει ο κ. Μπούρας, υπάρχει και μία άλλη κατηγορία φοιτητών που έχουν τελειώσει τα μαθήματα και δεν κάνουν αίτηση για να ορκιστούν ώστε να μην χάσουν το δωμάτιο. «Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 30 άτομα. Οταν ζήτησα να τους δω όλους οι 15 μου παρέδωσαν το κλειδί χωρίς να με δουν. Ως παράδειγμα σας αναφέρω ότι υπάρχει άνθρωπος που μένει δέκα χρόνια σο Πανεπιστήμιο, είχε τελειώσει τη φοίτησή του και δεν ορκίζονταν. Εμείς κάναμε κάτι απλό. Διασυνδέσαμε το πληροφοριακό σύστημα των φοιτητικών εστιών με τις γραμματείες των Τμημάτων έτσι ώστε όταν κάποιος αποφοιτά να ενημερώνεται το σύστημα και ο φοιτητής να μην ορκίζεται αν δεν παραδώσει το δωμάτιο».