11ο Regional Growth Conference: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς
Μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο πλαίσιο τους Συνεδρίου και αφορούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τους κοινωνικούς θεσμούς.
Στο 11ο Regional Growth Conference που λαμβάνει και φέτος χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, προσεγγίζονται νευραλγικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της περιφέρειας όλης της χώρας. Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό που καταπιάνεται με τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές περιφέρειες. Προσφέρει την ευκαιρία προβληματισμού και αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με την περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας, την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο πλαίσιο τους Συνεδρίου και αφορούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τους κοινωνικούς θεσμούς. Σχετικά με το θέμα ο Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής οικονομικών στο London Business School, ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας ένα καίριο ερώτημα, που αφορούσε στους παράγοντες που κάνουν μια περιφέρεια να έχει μεγαλύτερη ευρωστία από μια άλλη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακαδημαϊκή έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ενσωματώνει τις απόψεις και τις συσχετίσεις που συλλέγει, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι περιφέρειες που προοδεύουν, το επιτυγχάνουν λόγω της αρμονικής συνύπαρξης της κοινωνίας και τον ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ των μελών της που βασίζεται στην εμπιστοσύνη που έχουν ο ένας στον άλλον και γι’ αυτό οδηγούνται στην εκβιομηχάνιση, δηλαδή στις επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Από την πλευρά του ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου «diaNEOsis», αναφέρθηκε στην «αποχή» που κάνουν οι Έλληνες ως λαός, βάσει επίσημων στοιχείων, σε οποιαδήποτε δράση αλληλεγγύης αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στους θεσμούς, όπως το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση, τα κόμματα κ.ο.κ. Στον αντίποδα, η κοινωνία επιδεικνύει υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στα πανεπιστήμια, στην εκκλησία, στα δικαστήρια και στον διαχρονικό αλλά αφηρημένο θεσμό της οικογένειας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς αποτελεί τη βάση της κοινωνικής οργάνωσης. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά, τα τελευταία χρόνια επιφέρει αλλεπάλληλες επιπτώσεις. Η ύπαρξη ειλικρίνειας και αξιοπιστίας σε συνδυασμό με την προσπάθεια μεταβολισμού των κοινωνικών εξελίξεων μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμο ρόλο καθώς θα δομηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο συνδιαμόρφωσης, ικανό να κάνει τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη σε άτομα και πρακτικές που θα λειτουργούν προς όφελος τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αναστασία Σιδέρη, επίτιμη καθηγήτρια, Adam Smith Business School στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η οποία προχώρησε στη διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο συστατικό καθώς όμως και αποτέλεσμα χρόνιων προσπαθειών, που πρέπει να υπάρχει σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως. Η εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την ίδια, χρειάζεται χτίσιμο και θωράκιση, ώστε να οδηγήσει με τη σειρά της στη βιωσιμότητα και στην ευημερία.
Συντονιστής
Μύρων Φλουρής, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ανάπτυξη Επιχειρήσεων, EY
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης
Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, diaNEOsis
Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών, London Business School
Αναστασία Σιδέρη, Στέλεχος Επικοινωνίας, Επίτιμη Καθηγήτρια, Adam Smith Business School, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News