Εμείς τι κάνουμε για την επανάσταση;

ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ και δύο χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης του ’21, στο οποίο η Αχαΐα είχε καταλυτικό ρόλο, η περιοχή μας δεν δείχνει να αξιοποίησε ενεργητικά την επέτειο του 2021. Κάθε επέτειος τιμάται με τον παραδοσιακό τύπο των προηγούμενων χρόνων, που κυρίως επιβάλλεται από το πρωτόκολλο.

Εχει προσθέσει βέβαια και η δημοτική αρχή τις τιμητικές της εκδηλώσεις για τον αγωνιστή Καρατζά, αλλά αυτό το κάνει λιγότερο από σεβασμό στην ιστορία και περισσότερο λόγω της ταξικής προέλευσης του αδιαμφισβήτητου, αδικοχαμένου ήρωα.

Η 200ΕΤΙΑ προσφερόταν για πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν σε μια επαν-ανακάλυψη της Επανάστασης και των επιμέρους πτυχών της, ώστε να καταστήσουμε πιο ουσιαστική τη σχέση της κοινωνίας με την ιστορία του τόπου μας και να δημιουργήσουμε δομές και θεσμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σταθερούς και παραγωγικούς πόλους «συνομιλίας» με το παρελθόν.

Με απλούστερα λόγια ήταν –και είναι ακόμα- μια πρόκληση να φρεσκάρουμε την τοπική μας ταυτότητα και να επενδύσουμε σ’ αυτήν, κάνοντας βήματα προς την ενίσχυση της συλλογικής συνείδησης, αυτογνωσίας, αυτοπεποίθησης.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. Ελλάδας έκανε τις προσπάθειές της και μάλιστα εργάστηκε πάνω στην ενδιαφέρουσα ιδέα της σύλληψης της Επανάστασης ως δια-περιφερειακού γεγονότος, για να την καταστήσουμε μοχλό προς μια ανάπτυξη ομογενοποίησης των τοπικών κοινωνιών, τώρα που τα νομαρχιακά σύνορα τείνουν να χάσουν τη σημασία τους.

Ο ΔΗΜΟΣ Πατρέων τίμησε μεν την επέτειο των δύο αιώνων, αλλά δεν την υποδέχθηκε με φιλοδοξία και ανησυχία πέρα από τα γνωστά παραταξιακά και ιδεολογικά προαπαιτούμενα.

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΜΕ άξιοι κληρονόμοι. Η αξιοσύνη χρειάζεται κάτι παραπάνω από συμμετοχή στις παρελάσεις με πατριωτικό φρόνημα. Η Επανάσταση είναι ένα διαρκές γεγονός.