ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Αχαΐα: Οι βουλευτικές εκλογές της μεταπολεμικής περιόδου 1946-1952

Το κύριο χαρακτηριστικό του αφιερώματος είναι η καταγραφή των αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές, σε επίπεδο νομού και μαζί ποιοι εκλέχτηκαν κάθε φορά, με ποιο κόμμα κατέβηκαν και πόσους σταυρούς πήραν.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Το ανά χείρας αφιέρωμα-ένθετο ασχολείται με τις βουλευτικές εκλογές της μεταπολεμικής περιόδου και για την ακρίβεια με τις τέσσερις πρώτες, δηλαδή αυτές που έγιναν το 1946, το 1950, το 1951 και το 1952.

Μοιάζουν με εποχές παλιές και ξεχασμένες. Περιδιαβάζοντας όμως το αφιέρωμα, εκλογή την εκλογή, οι εκ πλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Τόσο σε ότι αφορά το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, όσο και σε ότι αφορά το τοπικό.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Το κύριο χαρακτηριστικό του αφιερώματος είναι η καταγραφή των αποτελεσμάτων σε επίπεδο νομού και μαζί ποιοι εκλέχτηκαν κάθε φορά, με ποιο κόμμα κατέβηκαν και πόσους σταυρούς πήραν.

Ταυτόχρονα είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς οι συνέχειες που μερικές φορές ξεκινάνε από εκείνη την επο- χή και φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Από την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση των Παπανδρέου, έως το Μίμη Στεφανόπουλο, πατέρα του τ. προέδρου της Δημοκρατίας και βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές του 1946.

Στις ίδιες πάντα εκλογικές αναμετρήσεις και στα ψηφοδέλτια Αχαίας συναντά κανείς ονόματα όπως του Χριστόφορου Σκαμνάκη, πατέρα του μετέπειτα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του Γιάννη Σκαλτσά πατέρα του Ορέστη και του Τάκη Σκαλτσά ή του Τάκη Κατσικόπουλου, θείου του Δημήτρη Κατσικόπουλου ενώ δεν είναι τυχαίο ότι και ο Βασίλης Μπεκίρης από εκεί αντλεί την πολιτική του καταγωγή έχοντας υπηρετήσει στο πολιτικό γρα- φείο του Παναγιώτη Κανελλόπολου. Ασφαλώς η δικτατορία του 1967 υπήρξε μια τομή που διέκοψε τη φυ- σική συνεχεία της πολιτικής ζωής. Κοιτάζοντας όμως κανείς το σημερινό αφιέρωμα, που θα συνεχιστεί το επόμενο Σάββατο εκλογές της περιό- δου 1956-64, παρατηρεί τις συνέχει- ες του τοπικού πολιτικού συστήματος που επιβίωσαν από την τομή της δικτατορίας.

Η «Πελοπόννησος» ως ημερήσια εφημερίδα καταγράφει το παρόν. Όμως αισθάνεται βαθιά την υποχρέωση να συντηρεί την ιστορική μνήμη και αυτό ακριβώς επιχειρεί και σήμερα με το ειδικό της ένθετο.

1946

Είναι οι πρώτες μεταπολεμικές που αποτελούν κάτι σαν δημοψήφισμα και σφραγίζονται από την αποχή της αρι στεράς. Τότε εκλέγονται για πρώτη φορά στην Αχαία ως βουλευτές του νομού οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Γεώργιος Παπανδρέου που θα είναι οι κυρίαρχες πολιτικές φυσιογνωμίες ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.

1950

ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τον εμφύλιο πόλεμο έγιναν το 1950. Η χώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αλλά το πολιτικό σύστημα, ελέω και της απλής αναλογικής, κατακερματίζεται και κανένα κόμμα δεν ξεπερνάει το 20%. Ποιοι εξελέγησαν από κάθε κόμμα και με πόσους σταυρούς ο κάθε ένας στο νομό Αχαίας.

1951

ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Αλέξανδρος Παπάγος κερδίζει μεν τις εκλογές αλλά οι κεντρώοι συνασπίζονται και σχηματίζουν πολιτικά αδύναμες κυβερνήσεις, τις τελευταίες τους μέχρι το 1963. Η εποχή σφραγίζεται από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και από τον επελαύνοντα Ελληνικό Συναγερμό του στρατάρχη Παπάγου.

1952

ΕΚΛΟΓΕΣ

Η εποχή των κεντρώων κυβερνήσεων τελειώνει μαζί με την απλή αναλογική. Ψηφίζεται πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που δίνει στον Ελληνικό Συναγερμό μια καθα- ρή εκλογική νίκη και μια τεράστια κοινοβουλευτική πλει-οψηφία. Είναι ολοφάνερο ότι η χώρα έχει μπει σε μια νέα περίοδο, κάτι που επιβεβαιώθηκε πλήρως στη συνέχεια.

ΕΚΛΟΓΕΣ