Αυτοί είναι οι 7 τύποι ορίων που χρειάζεσαι στη ζωή σου
Τα όρια είναι χρήσιμα, είναι λειτουργικά, τα θέλουμε στη ζωή μας.
Τα όρια είναι χρήσιμα, είναι λειτουργικά, τα θέλουμε στη ζωή μας, χρειαζόμαστε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές που προστατεύουν τον εαυτό μας και βοηθούν στις πιο υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας.
Μπορεί όμως, και να μην έχουμε μάθει μέχρι σήμερα ποια είναι τα όριά μας ή να φοβόμαστε να τα ορίσουμε ξεκάθαρα στο πλαίσιο της καθημερινότητάς μας και σε όλων των ειδών τις σχέσεις: ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές, επαγγελματικές.
Πώς θα καταλάβεις ποια είναι τα όρια που χρειάζεται να θέσεις
Αρκεί να σκεφτείς ποιες περιοχές της ζωής σου μπορεί να είναι πιο «προβληματικές», να σε εξαντλούν σε μεγάλο βαθμό και να σε αφήνουν χωρίς καθόλου ενέργεια.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι αμήχανα, πού νιώθεις ότι με κάποιον τρόπο παραβιάζονται τα θέλω σου, ποιος είναι αυτός που σε φέρνει σε αμήχανη ή δύσκολη θέση;
Κάθε πρόβλημα αυτού του είδους μπορεί να σου δείξει ποια είναι τα όρια που χρειάζεσαι.
Οι 7 διαφορετικοί τύποι ορίων
Υπάρχουν πολλά είδη ορίων που μπορεί να χρειαζόμαστε στη ζωή μας και προκειμένου να καταλάβεις πιο ξεκάθαρα εκείνα που θα ήταν ωφέλιμο να υιοθετήσεις στη δική σου, ας πάμε να τα δούμε ξεχωριστά:
1. Σωματικά όρια
Τα σωματικά όρια στην πραγματικότητα προστατεύουν τον χώρο και το σώμα σου, είναι δικαίωμά σου να μην σε ακουμπά κάποιος χωρίς να θες, να επιθυμείς και να έχεις την ιδιωτικότητά σου, να καλύπτονται οι ανάγκες σου, όπως η ξεκούραση. Αυτά τα όρια δείχνουν στους άλλους πόσο κοντά σου μπορούν να έρθουν, εάν επιτρέπεται να έχουν κάποια σωματική επαφή μαζί σου και πώς ακριβώς είναι επιτρεπτό να συμπεριφέρονται στον προσωπικό σου χώρο.
Παράδειγμα: Εάν κάποιος έρθει κοντά σου και αυτό σε κάνει να αισθανθείς άβολα, μπορείς να απομακρυνθείς ή να ζητήσεις λίγο περισσότερο χώρο.
2. Σεξουαλικά όρια
Τα σεξουαλικά όρια είναι για να προστατεύσουν τη συναίνεσή σου, για να δώσουν τον χώρο να εκφράσεις όσα θες σε αυτό το επίπεδο, για να υπάρχει ειλικρίνεια με τον σύντροφό σου όσον αφορά στο ερωτικό σας παρελθόν. Ορίζουν ποια είναι η σεξουαλική επαφή και η οικειότητα με την οποία αισθάνεσαι άνετα, όπως επίσης και άλλες παραμέτρους, όπως η συχνότητα, το πού, το πώς, το πότε και με ποιον.
Παράδειγμα: Έχω έναν κανόνα, όχι σεξ στο πρώτο ραντεβού.
3. Συναισθηματικά ή ψυχικά όρια
Αυτού του είδους τα όρια προστατεύουν το δικαίωμά σου να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι, να έχεις τις σκέψεις που έχεις, χωρίς να δέχεσαι κριτική ή αποδοκιμασία και χωρίς το βάρος του να πρέπει να είσαι υπεύθυνη για τα συναισθήματα των άλλων. Τα συναισθηματικά όρια διαχωρίζουν τα δικά σου συναισθήματα από των άλλων και επομένως, για το πώς νιώθεις είσαι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνη εσύ, όπως και οι άλλοι είναι για τα δικά τους συναισθήματα. Αυτά τα όρια βοηθούν στο να χτιστεί μία συναισθηματική ασφάλεια μέσα από τον σεβασμό για ό,τι νιώθει ο άλλος, χωρίς το υπερβολικό μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών που μπορεί να είναι ακατάλληλο για τη φύση και το επίπεδο σύνδεσης στην εκάστοτε σχέση.
Παράδειγμα: Δεν αισθάνομαι άνετα να το συζητήσω αυτό.
4. Πνευματικά ή θρησκευτικά όρια
Τα πνευματικά σου όρια εξασφαλίζουν το δικαίωμά σου να πιστεύεις σε αυτό που θες εσύ να πιστέψεις, όπως επίσης και το να ακολουθείς συγκεκριμένες πρακτικές που συνάδουν με τα θρησκευτικά σου πιστεύω, χωρίς αυτό να επηρεάζεται από τις αντίστοιχες πεποιθήσεις των υπολοίπων.
Παράδειγμα: Θα κάνω μία σύντομη προσευχή πριν φάμε.
5. Οικονομικά και υλικά όρια
Τα οικονομικά και υλικά όρια προστατεύουν τις πηγές εισοδήματός σου και τα υλικά αγαθά που έχεις στην κατοχή σου, όπως επίσης και το δικαίωμά σου να ξοδεύεις τα χρήματά σου όπως κρίνεις εσύ, να μην χρειάζεται να δώσεις ή να δανείσεις χρήματα ή υλικά αγαθά εάν δεν το θέλεις, αλλά και το δικαίωμά σου να πληρώνεσαι από έναν εργοδότη, ακριβώς όπως έχει συμφωνηθεί.
Παράδειγμα: Είμαι σε συγκεκριμένο budget, οπότε έφερα το μεσημεριανό μου από το σπίτι, για να μην παραγγείλω σήμερα.
6. Χρονικά όρια
Από τα πλέον σημαντικότερα της λίστας, τα χρονικά όρια προστατεύουν αυτό ακριβώς, τον χρόνο σου και πού τον αφιερώνεις. Σε προστατεύουν από το να μην χρειάζεται να συμφωνήσεις σε πράγματα που δε θες να κάνεις, από το να «σπαταλάς» τον χρόνο σου, αλλά και να δουλεύεις υπερωρίες.
Παράδειγμα: Αφιερώνω τα απογεύματά μου στην οικογένειά μου.
7. Αδιαπραγμάτευτα όρια
Αυτού του είδους τα όρια είναι εκείνα που εάν κάποιος τα ξεπεράσει, σημαίνουν αυτόματα τη λήξη της όποιας σχέσης. Είναι συνήθως απαραίτητες συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν, ώστε να αισθάνεσαι ασφαλής και συνήθως, συμπεριλαμβάνουν όρια σχετικά με τη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, την απιστία και προβλήματα υγείας που απειλούν τη ζωή.
Παράδειγμα: Η απιστία είναι κόκκινη γραμμή για μένα και δεν πρόκειται να συνεχίσω τη σχέση εάν με απατήσεις.
Με πληροφορίες από psychcentral.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News