Γιατί το να λες «όχι» είναι self-love

Για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να σε αγαπά, πρέπει να μάθεις να λες και «όχι».

oxi-self-love Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Το να είσαι ευτυχισμένη σε αυτή τη ζωή δεν είναι και το πιο εύκολο ή αβίαστο. Όλες έχουμε παραμέτρους που επηρεάζουν αυτή τη γενικότερη ικανοποίηση με τη ζωή μας και συν τοις άλλοις, υπάρχουν και περιοριστικές πεποιθήσεις ή πρακτικές εντυπωμένες μέσα στο υποσυνείδητό μας, που ίσως δυσκολευόμαστε να ξεφορτωθούμε.

Μία από τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η ευτυχία σε τούτη τη ζωή (που δεν είναι προορισμός, αλλά ολόκληρο ταξίδι), είναι να γνωρίζεις πώς να αγαπάς τον εαυτό σου και πίστεψέ με, καταλαβαίνω πόσο περίπλοκο μπορεί να γίνει αυτό.

Για να εκπαιδεύσεις όμως, τον εαυτό σου να σε αγαπά, πρέπει να μάθεις να λες και «όχι», κάτι που ως γυναίκες δεν το έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ. Έχουμε μεγαλώσει ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο και συχνά φτάνουμε στην ενήλικη βερσιόν μας, προσπαθώντας να χωρέσουμε μέσα σε κουτάκια και να ικανοποιήσουμε τα θέλω των άλλων, χωρίς να κοιτάζουμε τα δικά μας.

via GIPHY

Και όσο περισσότερο περιοριζόμαστε και κλεινόμαστε σε αυτά τα κουτάκια, τόσο λιγότερο ζούμε την αυθεντική εκδοχή του εαυτού μας και άρα, πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένες έτσι;

Καταλήγουμε people-pleasers που δυσκολεύονται να πουν όχι, τη στιγμή που φορτωνόμαστε ενοχές ακόμα και στη σκέψη ότι μπορεί να δυσαρεστήσουμε τον οποιονδήποτε, από τον συνεργάτη και την κολλητή μας μέχρι τον σύντροφο και την μητέρα μας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να λες «όχι»;

Από την παιδική μας ηλικία, έχουμε μάθει να είμαστε ευγενικές και πρόθυμες, σχεδόν υποτακτικές και όσο περισσότερο ακούγαμε πως το «όχι» δεν είναι επιλογή, τόσο πιο δύσκολο είναι να καλλιεργήσουμε πιο υγιείς μεθόδους επικοινωνίας με τους ανθρώπους αργότερα μέσα στη ζωή μας.

Δυσκολευόμαστε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, όπως του αξίζει, ενώ στο παιχνίδι μπορεί να υπάρχει και το «σύνδρομο του απατεώνα», να μην συνειδητοποιούμε καν ότι αξίζουμε ό,τι έχουμε και ό,τι έχουμε καταφέρει. Θεωρούμε ενίοτε πως εάν πούμε «όχι», θα φανεί πως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε επαγγελματικές προκλήσεις, πως δεν είμαστε αρκετά καλές στη δουλειά μας και μοιάζει σα να πρέπει να λέμε σε όλα «ναι», γιατί πάντα κάτι παραπάνω έχουμε να αποδείξουμε.

Και συνήθως όχι στον εαυτό μας, αλλά στους άλλους.

Βάλε σε όλα αυτά και την πηγαία, ανθρώπινη ανάγκη να ανήκουμε σε ένα σύνολο, να νιώθουμε αποδοχή από τους γύρω μας, εύκολα καταλαβαίνεις γιατί είναι τόσο δύσκολο να λέμε «όχι».

sindromo-apateona-oxi

Φωτογραφία από Blue Bird (pexels.com)

Γιατί είναι σημαντικό να λες «όχι»;

Ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω:

  • Κάνεις λιγότερα και η απόδοσή σου είναι πολύ υψηλότερη. Μπορείς να επικεντρωθείς σε ένα πράγμα και να δώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου σε αυτό, επομένως και να φέρεις καλύτερα αποτελέσματα.
  • Προωθεί την καριέρα σου. Όταν η απόδοσή σου κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, αυτό σημαίνει πως η αξία σου αναγνωρίζεται και γίνεται πιο εμφανής στους ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάζεσαι.
  • Είναι σημαντικό για την ψυχική σου υγεία. Και αυτός είναι αρκετός λόγος από μόνος του. Η ψυχική μας υγεία βλάπτεται όταν δαγκώνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να μασήσουμε και για να εξασφαλίσεις πνευματική διαύγεια, χρειάζεται να ασχολείσαι με λιγότερα.
  • Αποφεύγεις το burnout. Και το burnout είναι μάστιγα της εποχής, καθώς διαρκώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να δείχνουμε περισσότερα, να είμαστε περισσότερα και στο τέλος, φτάνουμε στην πλήρη ψυχοσωματική εξάντληση.
  • Έχουμε πιο δυνατές και σταθερές σχέσεις. Τα όρια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι σε κάθε σχέση που διαμορφώνουμε μέσα στη ζωή μας και όσοι δέχονται αυτά τα όρια και τα σέβονται, είναι εκείνοι που αξίζουν μία θέση στη ζωή μας.
  • Πετυχαίνεις περισσότερους προσωπικούς στόχους. Προσπαθώντας να ικανοποιήσεις άπαντες γύρω σου, μπορεί να χάσεις τον δρόμο για τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα προσωπικά σου όνειρα. Τραβώντας αυτή τη γραμμή όμως, επαναφέρεις τον εαυτό σου στο μονοπάτι που θες.
  • Είσαι περισσότερο ρεαλίστρια. Το να είσαι ρεαλίστρια με τις δυνατότητές σου είναι μεγάλης σημασίας, γιατί μπορεί να έχεις όλη την καλή θέληση να ικανοποιήσεις κάθε αίτημα, όμως πρακτικά αυτό δε γίνεται. Πρέπει να είσαι και η κατάλληλη για ένα task αντί απλά να δεχτείς να μπεις σε έναν χορό που δε ξέρεις τα βήματα.

via GIPHY

Πότε πρέπει να λες «όχι»;

Ας ρίξουμε μία ματιά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που το «όχι» το λες και μονόδρομο.

1. Όταν αισθάνεσαι αμήχανα και άβολα

Κανείς δε γνωρίζει τα όριά σου καλύτερα από σένα, οπότε εάν σου ζητείται κάτι που σε φέρνει σε αμήχανη θέση, είναι σημαντικό σημάδι πως πρέπει να αρνηθείς. Πάρε λίγα λεπτά με βαθιές ανάσες και προσπάθησε να ακούσεις το ένστικτό σου.

2. Όταν αισθάνεσαι ενοχές ή υποχρέωση

Στο εργασιακό περιβάλλον συγκεκριμένα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να πεις όχι. Η εργασία σου συμπεριλαμβάνει «υποχρέωση» απέναντι στους εργοδότες σου, οτιδήποτε και εάν ζητούν. Όμως αυτό δε σημαίνει πως ο δικός σου χρόνος και η δική σου ενέργεια είναι λιγότερο σημαντικά από οποιουδήποτε άλλου. Με επιχειρήματα υπερασπίσου τον εαυτό σου και μην αποφασίζεις από υποχρέωση ή ενοχές.

3. Όταν είσαι «πηγμένη»

Εάν έχεις ήδη αρκετά στο πιάτο σου, δεν είναι και τόσο σοφή απόφαση να προσθέσεις ακόμα περισσότερα. Μέχρι να βρεις χρόνο για σένα, προκειμένου να φορτίσεις ξανά τις μπαταρίες σου, δε θα μπορέσεις να καταφέρεις και πολλά και στο τέλος της ημέρας, θα είσαι εξαντλημένη.

4. Όταν κάτι ξεπερνά τα προσωπικά σου όρια

Όταν κάποιος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξεπερνά τα όριά σου, είναι σημαντικό να σταματήσεις την όλη διαδικασία αμέσως και να πεις απευθείας και χωρίς δισταγμό όχι. Τα όριά σου είναι ζωτικής σημασίας.

5. Όταν θες να πεις ναι, απλά για να ικανοποιήσεις κάποιον

Το να θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους άλλους είναι σα φυσικό κίνητρο, για να αποδίδουμε καλύτερα, όμως δε θα έπρεπε να είναι και ο μοναδικός λόγος που εργαζόμαστε σκληρά ή να σημαίνει πως πρέπει να τεντώσεις τον εαυτό σου σε μία λεπτή γραμμή. Εάν το να ικανοποιήσεις κάποιον έρχεται με το κόστος της δικής σου ευτυχίας και ευεξίας, τότε δεν αξίζει.

 

Με πληροφορίες από betterup.com και readunwritten.com