Αχαΐα: Καλλιέργησε κάνναβη αλλά έκανε μαθήματα ποίησης στη φυλακή – Μειώθηκε η ποινή

Η ποίηση καλλιεργεί το πνεύμα και ενίοτε μπορεί να «σπάσει» και τα ισόβια δεσμά. Οπως έγινε στην περίπτωση ενός έλληνα κατηγορούμενου που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα μαζί με δύο Αλβανούς στην μεγαλύτερη των ποινών, μετά τη σύλληψή τους σε φυτεία κάνναβης στον οικισμό Γρηγόρη Αιγιάλειας.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Ιούλιο του 2016, όταν σε έφοδο της Δίωξης Ναρκωτικών σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Αιγιάλειας, συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι, που φρόντιζαν φυτεία με 432 δενδρύλλια κάνναβης.
Χθες κατάφεραν να «σπάσουν» την ποινή των ισοβίων δεσμών με την οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα. Και οι τρεις μείωσαν την ποινή τους, σε 8 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 20.000 ευρώ, με τους δύο Αλβανούς να τιμωρούνται με επιπλέον φυλάκιση 6 μηνών, για παράνομη είσοδο στην χώρα.
Το Εφετείο αναγνώρισε μεταξύ άλλων το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής διαγωγής τους στη φυλακή. Μάλιστα ένας εκ των κατηγορουμένων, κατέθεσε στο δικαστήριο σωρεία πιστοποιητικών, που δείχνουν ότι μετά την καλλιέργεια της κάνναβης, αφιερώθηκε στην καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής του μέσα στη φυλακή, καθώς είχε περιβαλλοντικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Μεταξύ άλλων παρακολούθησε σεμινάρια ποίησης και κεραμικής τέχνης, παρουσιάζοντας και ανάλογα έργα.
ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΗΤΑΝ ΦΥΤΕΙΑ
Στην ουσία το δικαστήριο με την μείωση των ποινών, αναγνώρισε τον επικουρικό ρόλο των τριών συλληφθέντων, καθώς ο «οργανωτής» τούς παρέσυρε στη φυτεία κάνναβης με την υπόσχεση ότι θα εργάζονταν σε αμπελοκαλλιέργεια, ενώ αυτός κατάφερε να μείνει ασύλληπτος, επιχείρημα στο οποίο επικεντρώθηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης Παναγιώτης Κοραντζόπουλος και Γιάννης Αποστολόπουλος.
Οι συνήγοροι τόνισαν ότι οι εντολείς τους, δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά θύματα της υπόθεσης, δηλαδή εργάτες που αναγκάστηκαν «να κάνουν τη δουλειά» λόγω της ευάλωτης οικονομικής τους θέσης, χωρίς να έχουν προσδοκία κέρδους από την φυτεία αξίας άνω των 75.000 ευρώ, πλην ενός μεροκάματου.
Ο Παναγιώτης Κοραντζόπουλος δήλωσε ότι «με την συγκεκριμένη απόφαση αποκαταστάθηκε η λογική και αισθητική τάξη, όσον αφορά την κυρωτική αποτίμηση της παραβατικής εκτροπής των κατηγορουμένων. Το κύρος των δικαιοδοτικών παραγόντων προσδίδει δυναμική νομολογιακής “παρακαταθήκης” στην αξιολόγηση της υποθέσεως, ιδίως προς την αποφυγή της τιμωρητικής όξυνσης».
Και ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Αποστολόπουλος δήλωσε πως ήταν μια σοβαρή υπόθεση 342 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, η οποία αποδόθηκε στη σωστή της διάσταση από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών και σε επίπεδο ποινικής μεταχείρισης.
ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ
Και οι τρεις κατηγορούμενοι ζήτησαν ταπεινά συγγνώμη από το δικαστήριο, απολογούμενοι ότι παρασύρθηκαν από τον «εγκέφαλο» και πως εργάστηκαν απλά για ένα μεροκάματο, επειδή είχαν οικογενειακές ανάγκες.
Στην επιχείρηση της αστυνομίας είχαν συλληφθεί στον ύπνο τους, δίπλα στη φυτεία που καλλιεργούσαν σε δασώδη πλαγιά, κοντά στον ποταμό Μεγανίτη, η οποία εκτεινόταν σε τρία επίπεδα και καλυπτόταν από φυσική βλάστηση.
Σε πλαγιά απέναντι από τη φυτεία είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο για να εποπτεύουν το χώρο από απόσταση.
Οι αστυνομικοί είχαν εκριζώσει από έκταση 2,5 στρεμμάτων 342 δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ στο χώρο της φυτείας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι με επτά φυσίγγια, ένα αεροβόλο όπλο και άλλα αντικείμενα.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News