Κορδάς: «Αποκαλυπτικός» ο αντιδήμαρχος Έργων – Το Εργοστάσιο Τέχνης και η πυρασφάλεια των σχολείων
Φεύγει ο εργολάβος που είχε αναλάβει την επισκευή του Εργοστασίου Τέχνης στην Πάτρα επειδή δεν έχει εκταμιευθεί πληρωμή του από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά.
Δεν είναι λίγες οι φορές που στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων η ουσία για την καθημερινότητα των δημοτών «κρύβεται» λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, όταν δίνονται απαντήσεις σε ζητήματα που θέτουν οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι.
Αυτό συνέβη και το απόγευμα της Τετάρτης, σε μία συνεδρίαση που ήταν μικρή σε διάρκεια, αλλά επιφύλασσε αρκετές σημαντικές αποκαλύψεις. Σε μια προσπάθεια να «στριμώξουν» τη δημοτική αρχή, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταθέτουν ερωτήματα για έργα και προβλήματα που έχουν διακρίνει μέσα στην πόλη.
Η σημαντικότερη, ίσως, αποκάλυψη του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης ήταν ότι διαλύεται η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για το έργο επισκευής του Εργοστασίου Τέχνης, το οποίο παραμένει ανενεργό 15 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008!
Ο Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής του «σπιράλ», κατέθεσε ερώτηση για το αν ισχύει η πληροφορία που είχε για διάλυση του έργου επισκευής και ενίσχυσης του Εργοστασίου Τέχνης. Πιθανότατα, ο κ. Ψωμάς είχε στη διάθεσή του το σχετικό έγγραφο που παρουσιάζει η «Π» που αναφέρει το αίτημα διάλυσης της σύμβασης.
Ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς πήρε τον λόγο και έδωσε απάντηση: «Είναι αλήθεια. Το επόμενο διάστημα θα έρθει ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο. Να τονίσουμε όμως ότι η ευθύνη δεν ανήκει στον Δήμο Πατρέων. Καθυστέρησε να γίνει μια πληρωμή από το ΕΣΠΑ και τότε βρήκε την ευκαιρία ο ανάδοχος να καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης.
Είναι μια νόμιμη διαδικασία, στην οποία δεν γίνεται να παρέμβουμε. Οσον αφορά στο γιατί δεν το φέραμε σήμερα στη συνεδρίαση, αυτό συμβαίνει γιατί τα θέματα έρχονται από τις υπηρεσίες αρμοδίως».
Οι υπογραφές στη σύμβαση μεταξύ δημάρχου και αναδόχου έπεσαν τον Φεβρουάριο του 2022. Το Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» είναι να κτίριο που κατασκευάστηκε στην Πάτρα το 2006, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιείται.
Τότε, σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή είχε τονίσει πως το κτίριο θα ανακατασκευαστεί με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ. Ως ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων είχε μπει το τέλος του 2023 και αν όλα πήγαιναν καλά η Πάτρα θα αποκτούσε ξανά μια μεγάλη υποδομή για τον Πολιτισμό, μια κεντρική θεατρική σκηνή, για διαφόρου τύπου εκδηλώσεις, θέατρο, συναυλίες και άλλου είδους παραστάσεις, με 800 θέσεις θεατών.
Πάντως, δεν έγινε γνωστό ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί πλέον. Αν δηλαδή θα ξεκινήσει νέος διαγωνισμός ή αν θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια επαναλειτουργίας του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος».
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΦΗ SENSE CITY
Ενα ακόμα θέμα που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ήταν το τι συμβαίνει με την εφαρμογή sense city όπου μπορούν άπαντες να καταθέτουν αιτήματα για εργασίες και επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος έδωσε απαντήσεις κατόπιν ερώτησης του Π. Ψωμά, καθώς ο τελευταίος έχει λάβει καταγγελίες και παράπονα για προβλήματα στην καταχώρηση των αιτημάτων. Ανέφερε ο κ. Ασπράγκαθος: «Η εφαρμογή κατακτήσει δημότες Πάτρας και λειτουργεί πολύ καλά.
Εχουμε πάνω από 18.000 αιτήματα όσο λειτουργεί και οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται εντός ημερών πέρα από κάποιες εξαιρέσεις. Μόνο τον προηγούμενο μήνα ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες απάντησαν σε 792 αιτήματα. Εχουμε μια δυσκολία αυτές τις μέρες γιατί αναβαθμίστηκαν τα λογισμικά σε ορισμένες συσκευές κινητών τηλεφώνων και δεν λειτουργεί η εφαρμογή. Εχω επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Πατρών και εντός δύο εβδομάδων θα το έχει αποκαταστήσει».
ΝΕΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σε άλλο θέμα, το οποίο ανέδειξε η «Π» τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού των μελετών για την πυροπροστασία στα σχολεία, ο επικεφαλής της «Ωρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος έκανε ερώτηση για να μάθει αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από την πλευρά του Δήμου αλλά και αν θα υπάρξουν κυρώσεις. Ανέλαβε να απαντήσει ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς.
Είπε: «Το λάθος που έγινε και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός αφορούσε στην εν μέρει δημοσιότητα του διαγωνισμού. Επρεπε να δημοσιευθεί σε δύο ημερήσιες ημερίδες. Μόλις οι υπηρεσίες μας πήραν είδηση τι είχε γίνει και για να μην προκύψουν άλλα προβλήματα με τον διαγωνισμό, πρότειναν να ακυρωθεί. Δεν υπάρχει αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής ή των επιτροπών για να κάνει ελέγχους στα διαδικαστικά.
Το πολύ σε ένα μήνα θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι εκλεκτοί. Σε περισσότερες από 600 προκηρύξεις δεν έχουν κάνει λάθος. Επομένως, δεν έχουμε σκοπό να υπάρξουν κυρώσεις. Τέλος, η ευθύνη υπάρχει στη νομοθεσία που καθορίζει επακριβώς τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη και δεν μπορεί να υπάρξει για καμία πολιτική αρχή στον κόσμο για τέτοια θέματα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News