Πανελλήνιες 2023: Πρωτιές και φέτος για την Πάτρα – Επιτυχόντες μιλούν στην «Π» ΦΩΤΟ
Από τη Δυτική Ελλάδα συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 6.500. Οι αχαιοί υποψήφιοι ανέρχονται σε 3.006, εκ των οποίων οι 2.414 είναι απόφοιτοι των ΓΕΛ και 592 των ΕΠΑΛ.
Παρελθόν αποτελεί πλέον η ανάρτηση των βαθμολογιών και οι εικόνες με τις αγκαλιές και τα δάκρυα χαράς ή λύπης με τα οποία γέμιζαν τα προαύλια των λυκείων όπου φοιτούσαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Τρεις στους 4 υποψηφίους από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ φέτος έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.
Για κάποιους το μήνυμα δεν ήταν ευχάριστο κυρίως για τα Μαθηματικά και την Ιστορία όπου το 50% πήρε βαθμούς κάτω του 10 και ακολουθεί η Φυσική με το 48%.
Φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις έλαβαν μέρος 73.220 υποψήφιοι περίπου 1.000 περισσότεροι από πέρυσι. Από τη Δυτική Ελλάδα συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 6.500. Οι αχαιοί υποψήφιοι ανέρχονται σε 3.006, εκ των οποίων οι 2.414 είναι απόφοιτοι των ΓΕΛ και 592 των ΕΠΑΛ.
ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν διαφέρει σημαντικά από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος είχαμε ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που σημείωσε πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα περισσότερα μαθήματα.
Ειδικότερα τα μαθήματα που δυσκόλεψαν τους υποψηφίους ήταν πρωτίστως τα μαθηματικά και η ιστορία, όπου πάνω από το 50% πήρε βαθμούς κάτω από το 10. Συγκεκριμένα το 55,95% έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και το 50,76% στην Ιστορία. Ακολουθεί η Φυσική με το 48% να γράφει κάτω από τη βάσης, στη Χημεία το 44,85% και στα Αρχαία το 41,54%.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.
Ειδικότερα, χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης με SMS έκαναν 63.844 υποψήφιοι από τους 88.570 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα (ποσοστό 72.08%). Τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και στην εφαρμογή results.it.minedu.gov.gr.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ
Τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις για τη συνολική εικόνα των γραπτών είναι πως η τάση στις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο είναι μάλλον πτωτική, με τα βαθμολογικά ρετιρέ να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Βέβαια, δεν αποκλείονται αυξομειώσεις σε καθεμιά από τις βαθμολογικές κλίμακες.
• Στο 1ο επιστημονικό πεδίο σχολών (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) στα Αρχαία οι υποψήφιοι πήγαν χειρότερα σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα. Στα Λατινικά επίσης η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι ελαφρώς χειρότερη συγκριτικά με το 2022. Στη γενική εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων του πεδίου μάλλον δεν θα παρουσιαστούν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.
• Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) αναμένεται να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις καθώς στα Μαθηματικά το 50% των γραπτών είναι κάτω από τη βάση. Λίγο χειρότερη σε σχέση με πέρυσι εμφανίζεται να είναι η εικόνα των επιδόσεων στη Φυσική, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι επιδόσεις στη Χημεία.
• Για το 3ο επιστημονικό πεδίο (υγείας και ζωής) δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις ενώ πιθανολογείται μικρή υποχώρηση στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων τμημάτων. Κι αυτό διότι οι φετινοί υποψήφιοι έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στη Βιολογία και στη Φυσική. Αντίθετα, στη Χημεία οι επιδόσεις εμφανίζονται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2022.
• Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) οι επιδόσεις στο μάθημα της Οικονομίας είναι μάλλον χειρότερες από πέρυσι. Οι επιδόσεις στην Πληροφορική είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ καλύτερα τα πήγαν οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά. Αυτά τα δεδομένα προμηνύουν μικρές διαφοροποιήσεις στις βάσεις εισαγωγής.
ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» φιλοξενεί ορισμένους από τους αριστούχους της Αχαΐας
ΜΑΓΙΑ ΔΗΜ. ΜΠΕΛΙΑ, 19.300 ΜΟΡΙΑ (7ο ΕΠΑΛ)
«Πολύ άγχος, χωρίς λόγο»
Η Μάγια Μπελιά ακολούθησε το 3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής χωρίς ωστόσο να έχει αποφασίσει ακόμα ποιο τμήμα θα ακολουθήσει. Μιλώντας για τη διαδικασία των εξετάσεων παρατηρεί: «Ολη η χρονιά είναι γεμάτη άγχος και ασκείται πίεση και από το σχολείο και από τους καθηγητές. Πιστεύω ότι με υπομονή και επιμονή και φυσικά με τη στήριξη της οικογένειας και των καθηγητών ο μαθητής μπορεί να τα καταφέρει. Από κει και πέρα δεν είναι το παν οι Πανελλαδικές. Υπάρχουν ευκαιρίες για όλους. Θεωρώ ότι το σύστημα δεν θα έπρεπε να είναι εξεταστικοκεντρικό. Από την πλευρά του ο υποψήφιος θα πρέπει να κάνει σωστό προγραμματισμό και να διατηρεί την προσωπική του ζωή. Μία φορά την εβδομάδα να βγαίνει και να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗ. ΔΗΜΟΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, 19.160 ΜΌΡΙΑ (12ο ΓΕΛ)
«Συστηματικό διάβασμα, όχι υπερβολές»
Ο Βασίλης είναι ανάμεσα σε αυτούς που έπιασαν την κορυφή. Τα 19.160 μόρια που συγκέντρωσε του εξασφάλισαν το εισιτήριο για τις σπουδές στου στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ. «Δεν με δυσκόλεψε η όλη σχολική πορεία. Με συστηματικό διάβασμα χωρίς υπερβολές τα κατάφερα. Σίγουρα είναι υπερτιμημένες οι πανελλαδικές εξετάσεις ως διαδικασία. Δεν χρειάζεται να φορτωνόμαστε με τόσο άγχος. Θα συμβούλευα τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην τελική ευθεία να μην ακούνε τους άλλους και να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις». Σε ό,τι αφορά την επιλογή της σχολής, μας είπε: «Τελευταία το αποφάσισα. Ο πατέρας μου είναι ναυτικός μου άρεσε η μηχανολογία στη φυσικά κι έτσι τα συνδύασα. Δεν με φοβίζει το μέλλον. Ετοιμάζομαι να απολαύσω τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο».
ΜΙΧΑΗΛ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΙΑΣ, 18.620 ΜΟΡΙΑ (ΓΕΛ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ)
«Ευτύχησα να έχω καλούς δασκάλους»
«Η Ιατρική είναι στόχος δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος» μας είπε ο Μιχαήλ Ευάγγελος Στρατούλιας που κατάφερε να συγκεντρώσει 18.620 μόρια.
Αριθμός που δείχνει ότι πέτυχε τον στόχο. Πώς; Ο ίδιος απαντά: «Η επιθυμία σε συνδυασμό με την προσπάθεια τον κάνει εφικτό. Φοίτησα σε δημόσιο σχολείο, το ΓΕΛ Καστριτσίου. Ευτύχησα να έχω δασκάλους που αγαπούν το έργο τους και τα παιδιά. Με στήριξαν πολλαπλά. Οι φροντιστές μου εμπλούτισαν τις γνώσεις και ενίσχυσαν το ηθικό μου. Η συμβολή της οικογένειάς μου καθοριστική. Τους ευχαριστώ όλους ξεχωριστά. Πάντα ευγνώμων».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, 19.130 ΜΟΡΙΑ (11ο ΓΕΛ)
«Πολλές θυσίες γαι τις οποίες ανταμείφθηκα»
Το ακριβό εισιτήριο των 19.130 μορίων κατάφερε να εξασφαλίσει ο Γιώργος Αποστολάκης. «Η διαδικασία των Πανελλαδικών είναι πολύ ψυχοφθόρα. Ωστόσο με προσήλωση στον στόχο μου και με θυσίες οι οποίες ανταμείφθηκαν, κατάφερα αυτό που επιθυμούσα. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα σπουδάσω αυτό που ονειρεύομαι. Ελπίζω να τα βρω και στο Τμήμα που θα επιλέξω όπως το φαντάζομαι και να με συναρπάσει η συγκεκριμένη επιστήμη» μας είπε ο Γιώργος μην ξεχνώντας αυτούς που στάθηκαν δίπλα του: «Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και ειδικότερα τη μητέρα μου που θυσίασε πολλά πράγματα για μένα, τους καθηγητές μου, έναν προς έναν που είδαν τις αδυναμίες μου και με βοήθησαν να τις καλύψω. Οι υποψήφιοι που ετοιμάζονται για εξετάσεις να μην αγχωθούν, να προσηλωθούν στον στόχο τους και να είναι περήφανοι για την προσπάθειά τους άσχετα με το αποτέλεσμα».
ΙΩΑΚΕΙΜ ΒΛΑΧΟΣ,18.850 ΜΟΡΙΑ (3ο ΛΥΚΕΙΟ)
«Θέλω να προσφέρω στον άνθρωπο»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που πέτυχα τον στόχο μου που είναι οι σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής. Είχα άγχος αλλά πιστεύω δημιουργικό. Κι αυτό συμβουλεύω και τους μαθητές που μπαίνουν τώρα στη διαδικασία των εξετάσεων. Το πολύ άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος» μας είπε ο Ιωακείμ Βλάχος και πρόσθεσε: «Το παν είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων. Οποιος διαβάζει συστηματικά και με πρόγραμμα σίγουρα θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επέλεξα την ιατρική διότι θέλω να προσφέρω στον άνθρωπο. Ελπίζω μέσα από την επιστήμη που θα ακολουθήσω να μου δοθεί η δυνατότητα να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερα μπορώ. Τουλάχιστον ξεκινάω με αυτό το όνειρο και την επιθυμία».
ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, 19.000 ΜΟΡΙΑ
«Η προσπάθειά μου ήταν συνεχής»
«Είμαι πολύ χαρούμενη καθώς με την προσπάθειά μου που ήταν συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και με συνέπεια, πέτυχα να εισαχθώ στην πρώτη σχολή επιλογής μου, που είναι η Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Αθήνα» μας είπε η Ελλη Παπαθεοδώρου και προσθέτει: «Μαζί με την ξένη γλώσσα που περιμένω τα αποτελέσματα, θα ξεπεράσω τα 19.000 μόρια. Διαχειρίστηκα την ψυχολογία μου λόγω του μεγάλου άγχους με τη στήριξη των καθηγητριών μου στα φροντιστήρια ΟΡΜΗ και της οικογένειάς μου, που ήταν πάντα δίπλα μου. Ενα μεγάλο ευχαριστώ είναι πολύ λίγο».
ΧΑΡΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ, 18.450 ΜΟΡΙΑ (8ο ΓΕΛ)
«Στόχος και συστηματική εργασία»
Το Οικονομικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) είναι η πρώτη επιλογή της Χαράς Σκουτρουμάνη. «Μου αρέσει που συνδυάζει τα οικονομικά και το στρατό. Είναι μία σχολή που ταιριάζει στον χαρακτήρα και από τα αντικείμενα που μου αρέσουν πάρα πολύ».
Πώς κατάφερε η Χαρά να συγκεντρώσει 18.450 μόρια; «Ηταν αρκετά δύσκολη η χρονιά που πέρασε αλλά πιστεύω ότι κάποια πράγματα μεγαλοποιούνται σε σχέση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Προσωπική μου άποψη είναι ότι με πρόγραμμα, υπομονή και συστηματική εργασία μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου όσο υψηλός κι αν είναι. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει άγχος σε όλη αυτή τη διαδρομή της προετοιμασίας και των εξετάσεων».
ΣΤΑΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, 18.420 ΜΟΡΙΑ (ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ)
«Να αγαπήσεις τον στόχο σου»
Εχοντας συγκεντρώσει 18.420 μόρια, ο Στάθης Γεωργιόπουλος κατάφερε τον στόχο του που είναι οι σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής. «Ηθελε αρκετή προσπάθεια. Είναι η αλήθεια ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν ήταν θέμα εξυπνάδας, αλλά καλής προετοιμασίας. Είναι σημαντικό να αγαπήσεις τον στόχο που βάζεις και να ξέρεις πού βαδίζεις. Προσωπικά είχα την κατάλληλη καθοδήγηση και σε αυτό με βοήθησε πολύ το φροντιστήριο ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ», μας είπε ο Στάθης. Απευθυνόμενος στους μαθητές που ξεκινούν τώρα τη διαδικασία της προετοιμασίας των εξετάσεων, συνιστά «ψυχραιμία διότι όλο αυτό έχει πολύ άγχος και δεν πρέπει να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Να συμφιλιωθούν και με την πιθανή αποτυχία και σίγουρα θα βρουν τον δρόμο τους».
ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΦΟΥΣΚΑΝΤΕΡΗ – ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΦΟΥΣΚΑΝΤΕΡΗ
«Η δίδυμη επιτυχία»
«Μετά από πολλά χρόνια έκλεισε για εμάς ένας κύκλος με επιτυχία. Μαζί προσπαθήσαμε συμμετέχοντας στις Πανελλαδικές, μαζί δουλέψαμε, μαζί κοπιάσαμε στη θεωρητική κατεύθυνση, πετυχαίνοντας την πρώτη σχολή της επιλογής μας» μας είπαν οι δίδυμες αδελφές Φουσκαντέρη.Η Ευσταθία Φουσκαντέρη που πέτυχε 17.500 μόρια και η Κωστούλα με 17.400 και πρόσθεσαν: «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις καθηγήτριές μας στα Φροντιστήρια ΟΡΜΗ, που στάθηκαν δίπλα μας, όπως και στους γονείς μας για τη στήριξή τους. Ευχόμαστε σε όλους τους συνυποψήφιούς μας καλή σταδιοδρομία!».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
«Με μεγάλη σύνεση»
«Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, καθώς ο αδελφός μου Αλέξανδρος φοιτά στη Σχολή Ικάρων της ΣΜΑ, μετά από μια σκληρή προετοιμασία πετυχαίνω τον στόχο μου, να εισαχθώ στη Σχολή Ικάρων, στη Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων» μας είπε ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος και πρόσθεσε: «Με πολύ μεγάλη σύνεση, με τη συνδρομή των γονιών μου και των καθηγητών μου στα Φροντιστήρια ΟΡΜΗ, θα αποφασίσω τις επόμενες μέρες με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, την πρώτη σχολή της επιλογής μου».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News