Δοκιμάζεται από τον καύσωνα το ηλεκτρικό σύστημα
Διακοπές ρεύματος στο δίκτυο μέσης τάσης σημειώθηκαν χθες το βράδυ στις περιοχές της Βούλας και της Γλυφάδας, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε εγρήγορση βρίσκονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι αρμόδιοι φορείς για την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ζήτησης. Οπως τόνισε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κατάσταση αξιολογήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις με τους εποπτευόμενους φορείς και τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η ΡΑΕ προχθές με τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ και κρίνεται διαχειρίσιμη. «Εχουν υπολογιστεί τα φορτία και έχει προσδιοριστεί πώς θα καλυφθούν», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος επιβεβαίωσε τον κρίσιμο ρόλο των λιγνιτικών μονάδων για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος, επισημαίνοντας ότι η επιστράτευσή τους αποδεικνύει το βάσιμο του αιτήματος που έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές προς την Κομισιόν για την έγκριση μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας.
Στη σύσκεψη των διαχειριστών υπό τη ΡΑΕ διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά διαχειρίσιμη.
Σε αυτό βοηθάει αφενός το γεγονός ότι λόγω θερινών διακοπών υπάρχει διασπορά του πληθυσμού σε ολόκληρη τη χώρα και άρα η αύξηση της ζήτησης δεν επιβαρύνει τα αστικά κέντρα και αφετέρου ότι είναι εκτός λειτουργίας η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία, με αποτέλεσμα να μη γίνονται εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για να εφαρμόσει εάν χρειαστεί έκτακτα μέτρα (περικοπή βιομηχανικών φορτίων, εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος κ.λπ.), ενώ η κατάσταση επαναξιολογείται με συντονισμό της ΡΑΕ ανά δύο με τρεις ημέρες. Για την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος η ΡΑΕ ενημερώνει και την Πολιτική Προστασία για την επίλυση προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν, καθώς ο υδράργυρος θα συνεχίσει να ανεβαίνει για πολλές ημέρες ακόμη.
Διακοπές ρεύματος στο δίκτυο μέσης τάσης σημειώθηκαν χθες το βράδυ στις περιοχές της Βούλας και της Γλυφάδας, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Την πορεία του υδραργύρου και της ζήτησης ακολουθεί και η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, η οποία διαμορφώνεται στα 136 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 412,60GWh και για την κάλυψή της επιστρατεύτηκαν και πάλι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News