Πανεπιστήμιο Πατρών: Στα 1.000 καλύτερα ΑΕΙ του κόσμου – Η αξιολόγηση έγινε μεταξύ 1.904 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων

Το Πανεπιστήμιό Πατρών διακρίνεται κυρίως στον τομέα της ποιότητας της έρευνας και στη διασύνδεσή του με τη βιομηχανία

Πανεπιστήμιο

Παγιώνει τη θέση του ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τελευταίας παγκόσμιας κατάταξης 2024 World University Rankings της Times Higher Education (THE).

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι στις θέσεις 801-1.000 μεταξύ 1.904 πανεπιστημίων. Σε πανελλαδικό επίπεδο είναι πέμπτο μεταξύ των 16 ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετείχαν στη φετινή αξιολόγηση. Το Πανεπιστήμιό μας διακρίνεται κυρίως στον τομέα της ποιότητας της έρευνας και στη διασύνδεσή του με τη βιομηχανία.

«Είναι σημαντικό διότι αυτή τη χρονιά σε όλες τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει είμαστε στα 1.000 καλύτερα. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία διότι ο αριθμός των ιδρυμάτων που αξιολογούνται από το Times Higer Education αυξάνεται σε ετήσια βάση, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και πρόσθεσε:

«Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε αυτούς που ξεκίνησαν την όλη προσπάθεια και έβαλαν το Πανεπιστήμιό μας σε αυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης. Το καλό αποτέλεσμα οφείλεται στους ερευνητές μας που εργάζονται με συνέπεια και σε όλους όσοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της θετικής εικόνας του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος».

Ερωτηθείς από την «Π» εάν είναι ικανοποιημένος από την πέμπτη θέση που έχει το Πανεπιστήμιό μας στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Μπούρας μάς απάντησε: «Φυσικά και όχι. Κρατάμε τη θετική παγκόσμια εικόνα που έχουμε και παίρνουμε δύναμη ώστε να εργαστούμε όπως και όσο πρέπει για να βελτιώσουμε τη θέση μας ακόμα περισσότερο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων».

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στα 1.000 πρώτα της λίστας κατάταξης είναι τα εξής:

⦁ 501–600 Πανεπιστήμιο Κρήτης

⦁ 501–600 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

⦁ 601–800 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

⦁ 601–800 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

⦁ 801–1.000 Πανεπιστήμιο Πατρών

⦁ 801–1.000 Πανεπιστήμιο Αιγαίου

⦁ 801–1.000 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

⦁ 801–1.000 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το σύστημα κατάταξης Times Higher Education World University Rankings συγκρίνει τα πανεπιστήμια στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας, της μεταφοράς γνώσης και των διεθνών τους προοπτικών. Χρησιμοποιεί πέντε κατηγορίες δεικτών: διδασκαλία (μαθησιακό περιβάλλον), έρευνα (μέγεθος, εισοδήματα και φήμη), έρευνα (ισχύς, αριστεία & επιρροή), διεθνείς προοπτικές (προσωπικό, φοιτητές και έρευνα) και σύνδεση με βιομηχανία (μεταφορά γνώσης).

Για την έκδοση των αποτελεσμάτων, με βάση τη νέα μεθοδολογία του, το σύστημα της THE αξιοποίησε τα δημογραφικά/στατιστικά δεδομένα του έτους 2021 και τα βιβλιομετρικά δεδομένα της πενταετίας 2018-2022.