Η επιστολική ψήφος και η αποχή – Πολιτικοί αναλυτές και απλοί πολίτες στην «Π» για τις ευρωεκλογές

Στις αρχές του 2024 αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και έως τα τέλη Απριλίου οι ενδιαφερόμενοι επιστολικοί ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέσα από το gov. gr ότι επιθυμούν να ψηφήσουν με επιστολή στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

επιστολική

Επιστολική ψήφος. Δύο λέξεις που από το πρωί της Πέμπτης μπήκαν στη ζωή των Ελλήνων, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να εντάξει στην εκλογική μας κουλτούρα και αυτόν τον τρόπο συμμετοχής στις ψηφοφορίες.

Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ

Στις αρχές του 2024 αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και έως τα τέλη Απριλίου οι ενδιαφερόμενοι επιστολικοί ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέσα από το gov. gr ότι επιθυμούν να ψηφήσουν με επιστολή στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πλέον, οι Ελληνες του εξωτερικού αλλά και όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου εντός Ελλάδας, αλλά αδυνατούν να βρεθούν στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν για οποιονδήποτε λόγο, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω… ταχυδρομείο.

Θα μειωθεί η αποχή στις εκλογικές διαδικασίες; Είναι ευάλωτη η επιστολική ψήφος ως διαδικασία; Τι να περιμένουμε από τη νέα κουλτούρα που μπαίνει στην πολιτική μας ζωή

επιστολική

Λευτέρης Κουσούλης

 

Ο Λευτέρης Κουσούλης (πολιτικός επιστήμονας – αναλυτής) εξηγεί στην «Πελοπόννησο» για ποιους λόγους θεωρεί πως η επιστολική ψήφος δεν θα μειώσει, παρά ελάχιστα, το ποσοστό της αποχής και ποια μπορεί να είναι η περιορισμένη ευαλωτότητα της διαδικασίας.

«Καταρχάς είναι ένα θετικό βήμα. Πολύ καθυστερημένο, αλλά θετικό. Εμπλουτίζει την εκλογική διαδικασία και δίνει περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής σε όσους αντιμετωπίζουν εμπόδια ή προβλήματα στη μετάβασή τους στο εκλογικό τμήμα. Θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Θεωρώ ότι δεν έγινε, γιατί πάντα το πολιτικό σύστημα ενοχλούνταν από καθετί που απελευθέρωνε τους ψηφοφόρους και προσέθετε σε αυτούς βαθμούς ελευθερίας. Η απόφαση αυτή συνδέεται, πιστεύω, με την ελπίδα της κυβερνητικής παράταξης ότι αυτή η αναμενόμενα υψηλότερη συμμετοχή μπορεί να την ωφελήσει στην κάλπη. Εκτιμά, δηλαδή, η ΝΔ ότι άνθρωποι που πρόσκειται ευνοϊκά σε αυτήν θα την ψήφιζαν αν είχαν την ευκαιρία. Και τους την παρέχει. Αρα, πέρα από τον εμπλουτισμό της εκλογικής διαδικασίας, η κυβέρνηση πιστεύει και στον εμπλουτισμό της κάλπης υπέρ της.

Οσο για την πολιτική επιχειρηματολογία από κάποιους ότι η επιστολή ψήφος θα χτυπήσει την αποχή, εγώ διαφωνώ κάθετα. Αν μειωθεί η αποχή, θα είναι, κατ’ εμέ, σε πολύ μικρό βαθμό γιατί η αποχή είναι πλέον, ως συμπεριφορά, ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο που δεν ανακόπτεται από διοικητικές ρυθμίσεις. Υπάρχει μεγάλη απώλεια ψηφοφόρων, επαναλαμβανόμενη και διευρυνόμενη. Για παράδειγμα, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου στις εθνικές εκλογές η αποχή αυξήθηκε, κάτι που έχει πολιτική ερμηνεία και όχι διοικητική. Επιπλέον, θεωρώ ότι η αποχή, που προβλέπω πως θα είναι μεγάλη στις ευρωεκλογές του 2024, έχει πια χαρακτήρα πολιτικής συμπεριφοράς, δηλαδή θα είναι μια συνειδητή αποχή αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος και άρνησης συμμετοχής στη λειτουργία του. Οσον αφορά το αδιάβλητο της διαδικασίας, πιστεύω ότι αυτοί που έχουν τη θεσμική ευθύνη θα κάνουν ό,τι πρέπει για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Πάντα, όμως, θα υπάρχει, με την επιστολική ψήφο, η δυνατότητα επιρροής ενός παιδιού σε έναν ανήμπορο γονέα. Ελπίζω, όμως, να είναι περιορισμένο σε έκταση… Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μια ευαλωτότητα».

επιστολική

Απόστολος Πιστόλας

Ο Απόστολος Πιστόλας (αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς) χάρηκε που έγινε το… αυτονόητο και στη χώρα μας και εκτιμά ότι πλέον οι δικαιολογίες για όσους δεν ψηφίζουν, στερεύουν.

«Πανηγύριζα μόλις διάβασα τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη γιατί έγινε αυτονόητο. Η επιστολική ψήφος είναι ένα όπλο, όχι μόνο για την αποχή αλλά και για να γνωρίζουμε ότι αυτός που απέχει, τελικά δε θέλει καθόλου να ψηφίσει. Ως τώρα κάποιοι εργάζονταν ή βρίσκονταν σπίτι με θέματα υγείας ή εργάζονταν σε άλλο μέρος από τον τόπο που ψηφίζουν. Πλέον δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες. Τα “δεν μπορώ” ενδέχεται να αποδειχθούν “δεν θέλω”. Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο θα μειωθεί η αποχή των Ελλήνων του εσωτερικού, αλλά θα αυξηθεί σίγουρα η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού. Εως σήμερα δεν ήταν εύκολη η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Ωστόσο, από εδώ και έπειτα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την κοινωνία πως με την επιστολική ψήφο κατοχυρώνεται το αδιάβλητο της ψήφου. Γενικότερα, η επιστολική ψήφος είναι διαδεδομένη στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και παντού δεν υπάρχει καχυποψία για ενδεχόμενα νοθείας. Επρεπε να έρθει στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος, είναι το αυτονόητο».

επιστολική

Σταύρος Κοντακτσής

Ο Σταύρος Κοντακτσής (σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας) καταθέτει την άποψή του για την επιστολική ψήφο, θεωρώντας πως δεν θα κάμψει τα υψηλά ποσοστά αποχής: «Θεωρώ πως τα πραγματικά κίνητρα της αποχής δεν έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στη διαδικασία αλλά με αδιαφορία και απογοήτευση των ψηφοφόρων. Αυτό, λοιπόν, δεν θα αλλάξει με την επιστολική ψήφο. Στο πλαίσιο της διασφάλισης της διαδικασίας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαδικασία και δεν θεωρώ πως μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση το αδιάβλητο».

Οι πολίτες βλέπουν θετικά την επιστολική ψήφο

Σε μείζον θέμα συζήτησης, των τελευταίων ημερών, εξελίσσεται η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστολική ψήφο, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, που αφορά χιλιάδες Ελληνες οι οποίοι που ζουν κι εκτός χώρας και πλέον θα είναι πιο εύκολο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η απόφαση θα ισχύσει σε πρώτη φάση στις κάλπες του 2024, αλλά και σε δημοψηφίσματα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι ζήτημα χρόνου το νέο μέτρο να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν την πρόθεση να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, μέσω αίτησης που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα, η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και η προθεσμία αίτησης θα λήγει 40 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει. Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, ψηφοδέλτιο, έντυπο με οδηγίες, κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα, ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Το ψηφοδέλτιο δεν θα έχει καμία σχέση με τη γνωστή του μορφή. Στην μπροστινή όψη θα εμφανίζει όλα τα κόμματα, που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος.

επιστολική

Πάνος Ξενιτόπουλος, Τάκης Αντωνόπουλος

Η «Πελοπόννησος» έδωσε «βήμα» στους πολίτες, διάφορων ηλικιών και κοινωνκών τάξεων, προκειμένου να σχολιάσουν την κυβερνητική πρωτοβουλία, με την πλειοψηφία αυτών να αναφέρει ότι η απόφαση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς δίνει την ευκαιρία σε ολοένα και περισσότερους εκλογείς να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό.

Ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Τάκης Αντωνόπουλος δήλωσε στην «Π»: «Να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψήφου. Αν διασφαλίζεται αυτό, τότε είναι πολύ καλό, γιατί δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν».

Ο επικεφαλής της Interamerican Πάτρας, Σωτήρης Αθανασόπουλος, τόνισε στην «Π»: «Πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σήμερα που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα σε όλα τα επίπεδα, δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους Ελληνες, από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κι αυτό είναι βήμα Δημοκρατίας».

επιστολική

Θάνος Τσέρης, Σωτήρης Αθανασόπουλος

Ο τεχνικός σε Αθηναϊκό Κανάλι Πάνος Ξενιτόπουλος, υπογράμμισε στην «Π» : «Η απόφαση για επιστολική ψήφο είναι σωστή, γιατί δίνει την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν στις εκλογές. Εκτιμώ ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στους ετεροδημότες. Πολλοί είναι αυτοί, που λόγω εξόδων δεν συμμετείχαν στη τελευταία εκλογική αναμέτρηση των επαναληπτικών εθνικών εκλογών, όποτε θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και στις εθνικές κάλπες».

Ο ιδιοκτήτης cafe Θάνος Τσέρης, σημείωσε στην «Π»: «Ανεξάρτητως κομματικής προέλευσης και χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, η άποψή μου είναι ότι η δυνατότητα που δίνει η Πολιτεία στους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές είναι θετική. Είδαμε στις τελευταίες εκλογές μεγάλα ποσοστά αποχής και η επιστολική ψήφος δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Με τις πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις των πολιτών για την επιστολική ψήφο να είναι θετικές, λογικά, η κυβέρνηση θα επεκτείνει τη διαδικασία, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα.