Μακρόν: Σε «αδιέξοδο» μετά την ήττα του για το μεταναστευτικό

Με 270 ψήφους έναντι 265, οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση του Μακρόν.

μακρόν

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας είναι μια σημαντική πολιτική ήττα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Το νομοσχέδιο αποτελούσε βασικό πυλώνα των προσπαθειών του Μακρόν να δείξει ότι μπορεί να είναι πιο αυστηρός σε θέματα νόμου και τάξης, διατηρώντας παράλληλα τις πόρτες της Γαλλίας ανοιχτές σε ξένους εργαζόμενους που μπορούν να βοηθήσουν τη γαλλική οικονομία.

Το νομοσχέδιο περιλάμβανε μια σειρά αυστηρών διατάξεων για την απέλαση παράνομων μεταναστών και την επιβολή της έννομης τάξης, καθώς και πιο φιλελεύθερες διατάξεις για τη διευκόλυνση της νομιμοποίησης ξένων εργαζομένων.

Η πρόταση απόρριψης που κατέθεσαν οι οικολόγοι υιοθετήθηκε με 270 ψήφους υπέρ και 265 κατά, με τη στήριξη της ριζοσπαστική αριστεράς, της ακροδεξιάς και ενός σημαντικού μέρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η αποτυχία ήταν ακόμη πιο ηχηρή, καθώς δημιούργησε ένα νέο προηγούμενο σε αυτό το νομοθετικό σώμα, με την πρόταση απόρριψης που κατέθεσαν οι πράσινοι να καταφέρνει πετάει στα σκουπίδια- προς ώρας- το νομοσχέδιο και να μην συζητηθεί, γεγονός που δυναμίτισε την ατμόσφαιρα στην γαλλική πολιτική σκηνή και αμφισβήτησε την ισχύ του Μακρόν.

Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει σε μία μεικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο, αποδεκτό και από τα δύο νομοθετικά Σώματα (Γερουσία και Εθνοσυνέλευση), επιδιώκοντας συμβιβασμό.

Το «déjà vu» του Μακρόν

Ο Μακρόν και η παράταξή του δεν διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο να στηρίζεται στην συναίνεση άλλων κομμάτων για να περνάει τα νομοσχέδιά του από την βουλή.

Σύμφωνα με την γαλλική «Le Monde» την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης απόρριψης που εμπόδισε την Εθνοσυνέλευση να εξετάσει το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια της θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για κυνισμό των πολιτικών του αντιπάλων, με την στάση τους.

Συναντώντας μια ενωμένη αντιπολίτευση από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι την ακροδεξιά, απέναντι στο νομοσχέδιό του, ο Μακρόν έζησε ένα «déjà vu», από τις σκληρές μέρες της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που και τότε συνάντησε την σύσσωμη αντίδραση των δυνάμεων όλου του φάσματος της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ο Μακρόν δήλωσε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, ότι αυτή αντικατοπτρίζει «κυνισμό», «ασυνέπεια», πριν ο ίδιος ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα συγκαλέσει μια «κοινή επιτροπή» (CMP), η οποία πρέπει να συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατό για να βρεθεί ένας συμβιβασμός», πιθανότατα γύρω στις 18 Δεκεμβρίου, εκτιμά η Monde.

«Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από την εξεύρεση συμβιβασμών»

«Όλοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση», κατέληξε, πριν «χαιρετίσει» το έργο που επιτέλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του νωρίτερα, η οποία απορρίφθηκε αμέσως.

«Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από την εξεύρεση συμβιβασμών», δήλωσε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ ο Ζεράλ Νταρμανέν, ακόμα ζαλισμένος από την «αποτυχία» που παραδέχθηκε, κατακεραύνωσε μια ακροδεξιά που «φοβάται τη συζήτηση», καταγγέλλοντας για ακόμη μια φορά την «ενότητα των αντιθέτων» που σχηματίστηκε κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μεταξύ «εκείνων που θέλουν να υποδεχθούν όλους (σ.σ. μετανάστες) και εκείνων που δεν θέλουν να υποδεχθούν κανέναν».

Όπως και με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού την άνοιξη, το χτύπημα ήρθε από τα δεξιά. Προς έκπληξη όλων, ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (LR) ψήφισε υπέρ της πρότασης απόρριψης που κατέθεσαν οι οικολόγοι, συνδυάζοντας τις ψήφους τους με εκείνες των βουλευτών των Σοσιαλιστών, της ριζοσπαστικής Αριστεράς (LFI) και της Εθνικής Συσπείρωσης της Λε Πεν (RN).

Το Ελιζέ προσπαθώντας να υποβαθμίσει αυτήν την σοβαρή πολιτική ήττα ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για πολιτική κρίση, αλλά για κοινοβουλευτικό επεισόδιο», επισημαίνοντας ότι η πρόταση απόρριψης «δεν έχει θεσμικές συνέπειες», σε αντίθεση με την πρόταση μομφής, η οποία θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Πριν τα Χριστούγεννα να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο

Με τριάμισι χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του και με το μειονέκτημα της σχετική πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι καταδικασμένος σε ακινησία. Προτίθεται να «ξεκαθαρίσει τα πράγματα» πριν από τις 31 Δεκεμβρίου επισημαίνεται, αποτρέποντας αυτό που μοιάζει σαν ένα σύμπτωμα μιας βαθύτερης πολιτικής κρίσης.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, η εκτελεστική εξουσία ποντάρει σε μια καταληκτική ψηφοφορία από την επιτροπή που διαμορφώνει το νομοσχέδιο, αποτελούμενοι από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές (πέντε εκλεγμένοι από το προεδρικό στρατόπεδο, τέσσερις Ρεπουμπλικανοί, δύο σοσιαλιστές, ένας κεντρώος, ένας του RN και ένας του LFI).

Η βάση για τις εργασίες τους θα είναι το κείμενο που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση στη Γερουσία, το οποίο είχε σε μεγάλο βαθμό αυστηροποιήσει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Η εκδοχή που θα προκύψει από την επιτροπή, θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί αμετάβλητη από την πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών. Αυτό είναι μια δύσκολη αποστολή, δεδομένων των ασυμβίβαστων θέσεων των διαφόρων κομμάτων, σημειώνεται.

Η Δεξιά θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα κείμενο που θα ήταν πιο κοντά στην εκδοχή της Γερουσίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι «αποδυναμωμένο». Όμως ένα υπερβολικά «δεξιό» κείμενο που θα προέκυπτε θα ήταν απαράδεκτο για τους αριστερούς βουλευτές.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι το κείμενο πρέπει να ολοκληρωθεί «πριν από τα Χριστούγεννα», σε ένα δείπνο στο Ελιζέ, στο οποίο συμμετείχαν η πρωθυπουργός Μπορν και οι κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης και ανώτερα μέλη της πλειοψηφίας.

Εάν η κοινή επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία, το κείμενο θα εγκαταλειφθεί καθαρά και απλά, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος, θέλοντας να διαψεύσει για την ώρα οποιεσδήποτε σκέψεις και εικασίες για μια επανάληψη των γεγονότων του συνταξιοδοτικού, το οποίο πέρασε χωρίς την έγκριση της βουλής, σύμφωνα με την διάταξη 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα παράκαμψης της εθνοσυνέλευσης αλλά με βαρύ πολιτικό κόστος για τον επικεφαλής του κράτους.

Το μεταναστευτικό που διχάζει

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση αποτέλεσε βασικό πυλώνα των προσπαθειών του Μακρόν να δείξει ότι μπορεί να είναι πιο αυστηρός σε θέματα νόμου και τάξης, διατηρώντας παράλληλα τις πόρτες της Γαλλίας ανοιχτές σε ξένους εργαζόμενους που μπορούν να βοηθήσουν τη γαλλική οικονομία, γράφει το Reuters.

To νομοσχέδιο που έφερε ο Μακρόν έχει αυστηρές διατάξεις που δεν αρέσουν στους αριστερούς βουλευτές και πιο φιλελεύθερες πτυχές που επικρίνονται από ορισμένους συντηρητικούς και την ακροδεξιά, επισημαίνεται από το διεθνές πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ifimerida, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως απαραίτητο για την ευκολότερη απέλαση αλλοδαπών εγκληματιών. Μια διάταξη καταργεί την απαγόρευση απέλασης όσων μεταναστών έφτασαν στη Γαλλία πριν από την ηλικία των 13 ετών, όπως συνέβη στην περίπτωση του φερόμενου ως ρωσικής καταγωγής ισλαμιστή μαχητή που σκότωσε έναν Γάλλο δάσκαλο τον Οκτώβριο.

Διευκολύνονται οι απελάσεις μεταναστών που «δεν σέβονται τις αξίες της Δημοκρατίας», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα σε ποινές φυλάκισης πέντε ετών και άνω.

Άλλες διατάξεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις είναι το κατά πόσον οι μετανάστες που δεν προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική κάλυψη στη Γαλλία, καθώς και ο στόχος της κυβέρνησης να διευκολύνει τη νομιμοποίηση ξένων εργαζομένων σε κλάδους που υποφέρουν από έλλειψη εργατικού δυναμικού.