Η δεύτερη θέση, το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ για το 2024

Ετος-σταθμός για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι το 2024.

ΠΑΣΟΚ

Ετος-σταθμός για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι το 2024, καθώς στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα κριθεί η δυνατότητα του Πασόκ να καθοδηγήσει ή όχι τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στις 9 Ιουνίου και στην κάλπη των ευρωεκλογών ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καλείται να κατοχυρώσει για το κόμμα του τη δεύτερη θέση, την οποία έχει ήδη κατακτήσει στις δημοσκοπήσεις και σκοπεύει να την αξιοποιήσει προς όφελος της στρατηγικής επανόδου με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Ανδρουλάκης βλέπει ότι τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν πλέον αντίστροφη πορεία: η Χαριλάου Τρικούπη παγιώνει την ανοδική τάση, ενώ η Κουμουνδούρου συνεχίζει να καταγράφει απώλειες, ειδικά μετά την εκλογή στην ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν με μέτρο, καθώς ναι μεν από τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να ανεβάσουν το ποσοστό τους στο 15%, αλλά εξακολουθούν να αλλάζουν κλίμακα με αργό βηματισμό. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξήλθε «πολυτραυματίας» και χωρίς σαφή πυξίδα από τις πρόσφατες εσωκομματικές συγκρούσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ επέλεξε και δεν απέκλινε τα δύο τελευταία έτη από τη στρατηγική της διαρκούς ανανέωσης και της ανάδειξης νέων στελεχών στην πρώτη γραμμή. Το, δε, τρίπτυχο για «ενότητα, ανανέωση και πολιτική αυτονομία» που υιοθέτησε εξαρχής ο κ. Ανδρουλάκης, ως βάση της στρατηγικής του, εκτιμάται ότι ισχυροποίησε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι λέγεται τη θέση του.

Χωρίς αυταπάτες

Το σίγουρο είναι ότι το καθοριστικό τεστ θα γίνει στις ευρωεκλογές. Μόνο με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, γύρω στο 17%-18%, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει στη συνέχεια κινήσεις εφόδου στην εικόνα της αυτοδύναμης κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας. Ηγεσία και στελέχη δεν έχουν αυταπάτες, ούτε ισχυρίζονται, όπως λένε, ότι θα καταστούν από τη μία μέρα στην άλλη οι βασικοί αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης όταν ερωτάται για τον πήχη των ευρωεκλογών, προτιμά να απαντά για τον στόχο του που αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν αναμένει εκτόξευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο προσεχές εξάμηνο. Πιστεύει, ωστόσο, ότι μπορεί από τώρα να διαμορφώσει την εικόνα του «μονομάχου» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις χωρίς αντίπαλο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης θα επιμείνει στις «μονομαχίες» εντός και εκτός Βουλής με τον κ. Μητσοτάκη, προσπαθώντας να συγκροτήσει -μετά τις ευρωεκλογές- μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων εναντίον της κυβέρνησης.

Σε αυτή τη φάση ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου για τα ζητήματα της ακρίβειας και της ασφάλειας που απασχολούν τους πολίτες. Με περιοδείες του ιδίου και βουλευτών ανά την Ελλάδα θα επιμείνει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, για καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ με αποδέκτες 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, για αναστολή ή κατάργηση της Golden Visa στα ακίνητα, για μια συνολική και εμπροσθοβαρή στεγαστική πολιτική ειδικά για τους νέους ανθρώπους και για μια Υγεία και Παιδεία προς όφελος όλων των πολιτών. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι όλοι οι στόχοι που θέτουν με τις προτάσεις τους είναι ρεαλιστικοί και ότι η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη συνήθη μέθοδο της απόρριψής τους.

Η μαχητική αντιπολίτευση δεν σημαίνει όμως, όπως προσθέτουν, τυφλή σύγκρουση. Εχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, για παράδειγμα, ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ή στον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια – αναμένουν βέβαια την κατάθεση των νομοθετημάτων για να τοποθετηθούν αναλόγως.

Η ομάδα των μεταρρυθμιστών

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει κάθε προσπάθεια για να πείσει τους κεντρώους και κεντροαριστερούς πολίτες ότι ήταν και είναι το κόμμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Το εκλογικό κοινό των κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων είναι άλλωστε η βασική δεξαμενή στην οποία στοχεύει για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν μάλιστα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πλαισιώνεται πλέον από πρόσωπα που διαθέτουν προοδευτικό μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Στην Ευρωβουλή προωθεί επίσης νέα και έμπειρα στελέχη, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Βασίλης Σκουντής, ο Κώστας Χρυσόγονος (πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ βολιδοσκοπεί και άλλα πρόσωπα με απήχηση στον κεντρώο αλλά και κεντροδεξιό χώρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μοντέλο Δούκα, που έφερε την ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων, συμπεριλαμβάνει τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Για τις τρεις-τέσσερις εκλόγιμες θέσεις εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν με αξιώσεις την πανελλαδική υποστήριξη, ξεπερνώντας τις 100 και πλέον χιλιάδες σταυρούς.

Μέρος της στρατηγικής Ανδρουλάκη με φόντο τις ευρωεκλογές είναι και η κάθοδος στελεχών που, αν και δεν διαθέτουν πανελλαδική δημοτικότητα, ξεχωρίζουν και καταγράφουν δυναμική στις τοπικές κοινωνίες. Οι συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη θυμίζουν ότι ο Γιώργος Νικητιάδης, κατεβαίνοντας το 2019 στη μάχη των ευρωεκλογών κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει μια προσωπική «μαγιά» για την επάνοδό του στη Βουλή, όπως και έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Το επιτελείο Ανδρουλάκη έχει ήδη προσεγγίσει με αυτή τη λογική αρκετά περιφερειακά στελέχη ανά την Ελλάδα – αλλά και στην Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μονοψήφια ποσοστά, και τα ενθαρρύνει να πάρουν το ρίσκο και να συμμετάσχουν στη συλλογική μάχη. Το γεγονός επίσης ότι από τις κάλπες του Οκτώβρη αναδείχθηκαν στις ηγεσίες των δήμων του Λεκανοπεδίου αρκετά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ -με πρώτο τον Χάρη Δούκα- εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει υπέρ του εγχειρήματος διεύρυνσης των δυνάμεων στην Αττική.