Ένας χρόνος από τη θέσπισή του: Πού είναι ο «Προσωπικός γιατρός»;
Οι πολίτες έσπευσαν να γραφτούν, αλλά ούτε το πρώτο ραντεβού δεν έκαναν με τον προσωπικό γιατρό τους.
Ενας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού του «Προσωπικού Γιατρού», αλλά οι πολίτες συνεχίζουν να στερούνται τον πολυσυζητημένο «σύμβουλο υγείας» που θα υπηρετούσε ο θεσμός αυτός.
Πέρυσι τέτοιες ημέρες η πλειοψηφία των πολιτών της Αχαΐας είχε σπεύσει να γραφτεί στις λίστες των γιατρών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό. Υπενθυμίζουμε ότι στον Νομό μας. το 80% των πολιτών καλύπτεται από τους 90 προσωπικούς γιατρούς που είναι δηλωμένοι στο σύστημα. Για το υπόλοιπο 20% δεν υπήρχαν διαθέσιμοι γιατροί.
Από αυτούς τους 90, μόλις οι 20 είναι ιδιώτες και οι άλλοι 70 είναι του ΕΣΥ, διευθυντές των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ που ήδη έχουν πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα φροντίδας ασθενών με τα τακτικά ιατρεία, επείγοντα και τις εφημερίες.
«Θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο θεσμός με τα δεδομένα του σήμερα. Ισως γι’ αυτό υπάρχει και μία στασιμότητα στην εφαρμογή του. Αν κρίνουμε από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, δεν θα ασχοληθεί άμεσα με αυτό το θέμα» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου, που συζήτησε το θέμα αυτό στη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» με δέκα παθολόγους και γενικούς γιατρούς που συμμετέχουν στον θεσμό, προέκυψε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα το πρώτο ραντεβού με τους πολίτες που αναγράφονται στη λίστα τους. Ελάχιστοι, επίσης, πολίτες έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για να εξυπηρετηθούν. Κι αυτοί που επικοινώνησαν ζήτησαν τη συνταγογράφηση κάποιου φαρμάκου ή εξέτασης.
Απομένει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θέτει σε προτεραιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να αποφασίσει για το μέλλον του θεσμού. Προ μηνός περίπου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας για την αναμόρφωση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του προσωπικού γιατρού, την πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας και τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου με ένα ενιαίο δίκτυο όλων των μονάδων, είχε αναφέρει αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο καταργεί το θεσμό του αγροτικού γιατρού που αφορά τους πτυχιούχους που δεν έχουν επιλέξει ακόμα ειδικότητα. Οι γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας ουσιαστικά θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί και θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Πανεπιστημιακές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας που αναμένεται να δημιουργηθούν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Κρύο, χιόνια και άνεμοι 9 μποφόρ – Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης της ΕΜΥ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News