Πάτρα: Να γίνουμε ακόμα πιο ισχυροί – Η απάντηση των Δημόσιων ΑΕΙ στη νέα πρόκληση – Μπούρας, Κατσής, Καλαβρουζιώτης, Κατσανιώτης μιλούν στην «Π»
Προϋπόθεση η κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της για στήριξη με χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό – Στόχος το δημόσιο πανεπιστήμιο να παραμείνει ελκυστικό για τον φοιτητή
Η επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκει σε πλήρη ετοιμότητα τις διοικήσεις των δημοσίων πανεπιστημίων να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την καθιέρωσή τους στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να συνεχίζουν αυτή την ανοδική πορεία και να κάνουν τα περαιτέρω αναπτυξιακά βήματα που έχουν σχεδιάσει είναι η τήρηση εκ μέρους της Πολιτείας όλων των υποσχέσεων που έχει δώσει για ενίσχυση και στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρουν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, για την επόμενη μέρα και τα σημεία στα οποία πρέπει το κράτος να δώσει βαρύτητα και στήριξη στα δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα. Εκτιμούν ότι η πορεία των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων έχει δείξει ότι είναι άκρως ανταγωνιστικά και μπορούν να ισχυροποιηθούν περαιτέρω στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιωάννης Καλαβρουζιώτης χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ιστορική, καθώς ανοίγει την πόρτα του ΕΑΠ στο μέλλον.
Χρήστος Μπούρας: Συνεχίζουμε την πορεία μας
«Εχω πει και επαναλαμβάνω ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν φοβάται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα ιστορικό πανεπιστήμιο. Φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια ζωής. Είναι ένα μεγάλο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να φοβάται, αρκεί η Πολιτεία, έμπρακτα κι όχι με λόγια, να στηρίξει το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Θυμίζω ότι, ως Σύγκλητος, έχουμε καταθέσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα και στην Περιφέρεια και στο υπουργείο. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει στην καθημερινή μας προσπάθεια να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά από εκεί που είμαστε σήμερα. Εχουμε πετύχει πάρα πολλά και συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
Πήγαμε πρώτοι στην Κίνα, ανοιγόμαστε στην Αλεξάνδρεια, κ.ά. Ενισχύουμε τις ακαδημαϊκές μονάδες, δίνοντας έμφαση σε αυτές που παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα πόρων και ικανοτήτων. Δημιουργούμε μηχανισμούς που μεταφέρουν καλές πρακτικές και γνώση από μονάδες που ξεχωρίζουν στο Πανεπιστήμιό μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στηρίζουμε τους φοιτητές και στους διδάσκοντες και προχωράμε μπροστά».
Αθανάσιος Κατσής: Οπλο μας η περαιτέρω βελτίωση
«Στην επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχει μία απειλή για τη μείωση των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως είναι και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει να αντισταθούμε με την περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών μας, ώστε να μας επιλέγουν οι υποψήφιοι φοιτητές.
Ως Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όλα τα Τμήματά μας αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν γεμάτα και πλήρως στελεχωμένα από εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν τη λειτουργία μας.
Φυσικά χρειαζόμαστε πόρους σε συστηματική βάση και φυσικά πρέπει να δούμε το σύστημα εισαγωγής, διότι απέναντί μας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κυριαρχεί το οικονομικό. Αυτά θα πρέπει να τα δει το κράτος και να πράξει τα δέοντα. Από κει και πέρα εμείς ως πανεπιστήμια θα πρέπει να αξιοποιήσουμε καθετί που μας δίνει η Πολιτεία».
Ιωάννης Καλαβρουζιώτης: Ιστορική ημέρα η αυτονόμησή μας
«Η χθεσινή ημέρα αποτελεί μια ”ιστορική ημέρα” για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), καθώς έπειτα από μία επιτυχημένη πορεία 30 ετών, στη διάρκεια της οποίας καθιερώθηκε στην ελληνική κοινωνία, αυτονομείται διοικητικά μέσω της ψήφισης της σχετικής διάταξης από τη Βουλή των Ελλήνων. Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΑΠ, αλλά και οι αφυπηρετήσαντες καθηγητές του είναι ιδιαίτερα ευτυχείς για την εξέλιξη αυτή.
Πρωταρχικός μου στόχος από τον Οκτώβριο του 2022 όπου ανέλαβα πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ ήταν να είμαι ο τελευταίος πρόεδρος του ιδρύματος, στηρίζοντας με ζήλο και συνέπεια το όραμα αλλά και πάγιο αίτημα σύσσωμης της ακαδημαϊκής και διοικητικής κοινότητάς του.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο γυρίζει σελίδα και σύντομα, όπως προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, θα προχωρήσει στην εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης και στη συνέχεια στην εκλογή του πρύτανη και πλέον δεν θα διαφέρει διοικητικά από τα υπόλοιπα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας».
Ανδρέας Κατσανιώτης: Ουσιαστική αυτονομία στα ΑΕΙ
Ο βουλευτής Αχαΐας στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να καταστεί περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και γνώσης».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την παροχή αυτονομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια να επιλέγουν τα τμήματα σπουδών που θα λειτουργούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα δημιουργίας σχολών με βουλευτικές τροπολογίες όπως είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια αποτελούν πυλώνα ισόρροπης ανάπτυξης» είπε ο κ. Κατσανιώτης και πρόσθεσε: «Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης. Μείωση του κόστους παραβόλου ώστε αν κάποια πανεπιστήμια επιθυμούν να ανοίξουν παραρτήματα στην περιφέρεια να το κάνουν με μικρότερο κόστος».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News