Πάτρα: Αναξιοποίητο το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου – Τα δείγματα στέλνονται στην Αθήνα
Μόλις προχθές και μετά από δεκαετή αγώνα, ο ΕΟΔΥ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για τον έλεγχο περιβαλλοντικών και επιδημιολογικών παραμέτρων, απαραίτητες για την προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Αναξιοποίητος παραμένει ένας πανεπιστημιακός σημαντικός φορέας που αφορά στη θωράκιση της δημόσιας υγείας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κι αυτός είναι το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μόλις προχθές και μετά από δεκαετή αγώνα, ο ΕΟΔΥ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση συνεργασίας για τον έλεγχο περιβαλλοντικών και επιδημιολογικών παραμέτρων, απαραίτητες για την προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, χωρίς απάντηση παραμένει εδώ και χρόνια το αίτημα της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου να δημιουργηθεί παρατηρητήριο όπου θα λαμβάνονται δείγματα για τη μέτρηση, όπως για παράδειγμα χρήσης ναρκωτικών, κατανάλωσης φαρμάκων κ.ά.
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαπιστευμένο εργαστήριο πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο και να μην έχουμε θεσμικό πλαίσιο. Είναι ανεπίτρεπτο να πληρώνουμε 250 ευρώ το δείγμα για να ελέγχεται στα Εργαστήρια της Αθήνας όταν μπορούμε να το κάνουμε στο εργαστήριό μας» αναφέρει ο καθηγητής Υγιεινής Απόστολος Βανταράκης και εξηγεί:
«Ηδη το Εργαστήριο Υγιεινής έχει υποβάλει προτάσεις προς την Περιφέρεια για τη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου μέσω ΕΣΠΑ, αντίστοιχα με αυτά που ήδη λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής (Αθήνα) και Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να γνωρίζουμε εάν γίνεται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών; Οταν έχουμε εικόνα της περιοχής μας θα μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα που είναι η εφαρμογή διαδικασιών πρόληψης και ακολούθως να δημιουργήσουμε μία υγειονομική ομπρέλα προστασίας για τον πληθυσμό της περιοχής μας» υπογραμμίζει κ. Βανταράκης, καταλήγοντας σημειώνει ότι:
«Υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες και πρέπει να αξιοποιηθούν. Υπάρχουν και οι οικονομικές δυνατότητες, διότι το παρατηρητήριο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, όπως συμβαίνει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Επιμένω στην αποκέντρωση της δημόσιας υγείας και επιμένω διότι μόνο έτσι μπορούμε να θωρακίσουμε την περιοχή μας. Σε αυτό το θέμα πρέπει να δώσει βαρύτητα και η Περιφέρεια. Με τον ΕΟΔΥ ξεκινάμε πλέον μία πολύ καλή συνεργασία και ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθεί και σε άλλα επίπεδα. Ευχαριστούμε τον νυν πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, για την αναγνώριση του δίκαιου διαχρονικού αιτήματός μας».
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι το Εργαστήριο Υγιεινής, διαπιστευμένο εδώ και μια δωδεκαετία, είχε προγραμματική σύμβαση με τον ΕΟΔΥ, η οποία διακόπηκε πριν περίπου 10 έτη, ενώ υπήρχαν παρόμοιες συμβάσεις του ΕΟΔΥ με τα Εργαστήρια Υγιεινής στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News