Έξι μήνες πολέμου στη Γάζα: Τρεις δόκιμοι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ του Ισραήλ μίλησαν στο ΕΡΤNews για τις προοπτικές ειρήνευσης

Για την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης και τις προοπτικές ειρήνης μίλησαν τρεις δόκιμοι διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Γάζα

Έξι μήνες συμπληρώθηκαν από τον πόλεμο που ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου.

Για την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης και τις προοπτικές ειρήνης μίλησαν στο ΕΡΤNews τρεις δόκιμοι διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη

Έπειτα από 6 μήνες πολέμου πιστεύετε ότι το Ισραήλ έχει πετύχει τους στόχους του;

Νοαμ Ντέλτζο – Δόκιμη Διπλωμάτης ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Γνωρίζαμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα ήταν ούτε εύκολος ούτε σύντομος, καθώς έχουμε δύο βασικούς στόχους: πρώτον να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, οι πολίτες που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και δεύτερον να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν έχει πλέον επιχειρησιακές δυνατότητες, ότι δεν αποτελεί απειλή στα σύνορά μας και ότι οι πολίτες μας μπορούν να επιστρέψουν και να ζήσουν με ασφάλεια κοντά στα σύνορα».

Θεωρείτε πως μέχρι τώρα η στρατιωτική επιχείρηση είναι πετυχημένη; Γιατί η Χαμάς δεν έχει εξαλειφθεί, 133 ισραηλινοί παραμένουν όμηροι και η διεθνής πίεση αυξάνεται κατά του Ισραήλ με δεδομένο τον υψηλό αριθμό νεκρών και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Τζάναν Μπεμπάρ – δόκιμος διπλωμάτης ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων. Και όπως ανέφερα κάθε απώλεια ζωής είναι μία τραγωδία. Αλλά δεν την επιδιώκουμε.

Επιθυμούμε να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, θα θέλαμε η Γάζα να έχει ένα καλύτερο μέλλον, επιθυμούμε την απελευθέρωση των ομήρων μας».

Υπάρχει προοπτική για ειρήνη;

Ιλάν Βουλέτζ – Δόκιμη Διπλωμάτης ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Κάθε χώρα, όχι μόνο το Ισραήλ, έχει δικαίωμα να κρατά τους πολίτες της ασφαλείς.

Και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα 133 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Άρα όπως ανέφερε και η συνάδελφός μου αυτό αποτελεί προτεραιότητα και έναν από τους βασικούς στόχους αυτού του πολέμου που επιβλήθηκε σε μας. Στην πραγματικότητα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Ισραήλ κάνει το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει μία διευθέτηση με την ηγεσία της Χαμάς ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Και πάλι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει, ανεξάρτητα από τις πρακτικές λεπτομέρειες, ότι η Χαμάς πρώτα κάνει κακό στους πολίτες της και ακολούθως στους γείτονές της, που είμαστε εμείς».

Πώς έχει αλλάξει ο πόλεμος αυτός το Ισραήλ;

Νόαμ Ντέλτζο – δόκιμη διπλωμάτης ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Είναι μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις γιατί στο τέλος της ημέρας η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στην ύπαρξη του ισραηλινού κράτους.

Αυτές τις στιγμές επικρατούμε με την αντοχή μας και το γεγονός ότι αγαπάμε τη ζω και θέλουμε ειρήνη σε όλη την περιοχή. Μπορείτε να δείτε τα βήματα που κάναμε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή».

Τζάναν Μπεμπάρ – Δόκιμος Διπλωμάτης ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Ο πόλεμος με άγγιξε σε προσωπικό επίπεδο. Στις 7 Οκτωβρίου έχασα πολλούς φίλους.

Και τρεις εβδομάδες πριν ο ξάδελφος της συζύγου μου σκοτώθηκε στη στρατιωτική επιχείρηση μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, σκοτώθηκε πολεμώντας τρομοκράτες μέσα στο νοσοκομείο.

Δεν συνήθιζα να κλαίω αλλά τώρα το κάνω. Προσωπικά ο πόλεμος με άλλαξε. Αλλά ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Έχω τρεις γιους και δεν θέλω να πολεμήσουν σε περισσότερους πολέμους στο μέλλον».

Ιλάν Βουλέτζ – Δόκιμη Διπλωμάτης ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Η ερώτηση αυτή με αγγίζει πολύ. Ως Δρούζα αραβόφωνη ισραηλινή πολίτης πρέπει να πώ ότι στα 35 χρόνια της ζωής μου ένιωθα τη δημοκρατία στη χώρα μου και ζούσα με εβραίους στην ίδια χώρα. Για μένα ήταν ευλογία. Πάντα λοιπόν σκεφτόμουν γιατί να μην ισχύει το ίδιο και με τους γείτονές μας, στο Λίβανο και τη Συρία, όχι μόνο στη Γάζα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο λαός στη χώρα μου πιστεύει πλέον στη λύση των 2 κρατών και πως όσο μεγαλύτερη η εξομάλυνση στις σχέσεις μας με άλλες χώρες, τόσο καλύτερη η ζωή μας. Πιστεύω ότι μία μέρα αυτό θα επιτευχθεί. Αυτός ο πόλεμος μας έκανε να καταλάβουμε ότι η ειρήνη είναι η μόνη λύση σε οποιαδήποτε διαμάχη».

 

Πηγή: ertnews

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κραυγή απελπισίας μέχρι την Πάτρα από τη μητέρα της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη – Ακόμα οργισμένη με Πατρινό αστυνομικό

Δημοσκόπηση Οpinion Poll: Ποια είναι τα 5 βασικά προβλήματα της χώρας – Με διπλάσια διαφορά προηγείται η ΝΔ ενόψει Ευρωεκλογών

Το 2026 οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα

Σύμη: Συγκλονίζει η 32χρονη που έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού – «Φώναζε είναι δική μου» ΒΙΝΤΕΟ