Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος στο 12o RGC της «Π»: « Nα κάνουμε τον πολίτη να αισθανθεί ασφάλεια»
«Εχουμε πολλά βήματα να διανύσουμε για μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία» -Παραδοχή λαθών και αστοχιών – Αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ
Στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής όπως αυτές διαμορφώνονται για την Ελληνική Αστυνομία, όπου το έγκλημα εξελίσσεται διαρκώς, αναφέρθηκε ο ηλείος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας χθες στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Πρέπει να κάνουμε τον πολίτη να αισθανθεί ασφάλεια και σε αυτές τις εποχές που το έγκλημα λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, η Αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός οπουδήποτε διαπράττεται μια αξιόποινη πράξη, ούτε να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη» είπε και πρόσθεσε: «Μπορούμε όμως να είμαστε σε τέτοιο σημείο, ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και να βρισκόμαστε στα σημεία όπου μπορεί να εκδηλωθούν αξιόποινες πράξεις, ώστε να αισθάνεται ο πολίτης ότι είναι κοντά ο αστυνομικός».
ΕΛΑΣ
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε, «εξετάζουμε και μία γενικότερη αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών της Αστυνομίας, με τρόπο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες διαστάσεις που έχει πάρει το έγκλημα», με την επισήμανση ότι «έχουμε πολλά βήματα να διανύσουμε για μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία και να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τον Ελληνα αστυνομικό».
Ο κ. Νικολακόπουλος, αναφερόμενος στις επιτυχίες της ΕΛΑΣ, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση του τελικού του Conferense League, η αντιμετώπιση εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο λιμάνι του Πειραιά και στην υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, είπε «όλα αυτά είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και εμείς προσπαθούμε να έχουμε μία εμφανή παρουσία όπου είναι δυνατόν και όσο είναι δυνατόν»
ΒΙΑ
Μιλώντας για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο υφυπουργός τόνισε: «Εχουμε καταφέρει και νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα στο επίπεδο της εμπιστοσύνης των πολιτών, ώστε να μιλάνε τα θύματα. Παράλληλα, στο επίπεδο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας έχουν γίνει όσα βήματα δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν».
ΓΡΙΒΑ
«Οταν αντιμετωπίζεις τόσα πολλά περιστατικά, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις που θα γίνουν και λάθη» υπογράμμισε σχετικά με τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων και συμπλήρωσε: «Και σε αυτήν την περίπτωση, σε αυτό το τραγικό γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, μία νέας κοπέλας, που όλους μας πληγώνει, έγιναν λάθη και το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Καλό είναι να αναλύουμε τα λάθη και να τα παραδεχόμαστε, να διερευνώνται πλήρως όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και να υφίστανται τις συνέπειες».
Ερωτηθείς ο κ. Νικολακόπουλος για την ανάγκη νομοθετικής θέσπισης του όρου «γυναικοκτονία» απάντησε: «Ο όρος γυναικοκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ωστόσο υπάρχει ένας λαϊκισμός και ανακρίβειες από κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε ποινικό επίπεδο, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που θεσμοθέτησε τα ισόβια στην ανθρωποκτονία. Αρα, όποιοι προτείνουν να θεσμοθετηθεί και ποινικά ο όρος ‘’γυναικοκτονία’’ θα πρέπει να μας πουν ποια ανώτερη ποινή προτείνουν. Ν’ αποφύγουμε τις ‘’σειρήνες’’ των εύκολων και ανέξοδων προτάσεων που αποσκοπούν στο να παραπλανήσουν τους πολίτες».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News