Πάτρα: Πληθωρικό το ενδιαφέρον γιατρών για παροχή ιδιωτικού έργου

Με τη συγκεκριμένη απόφαση για άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ ανοίγει τον δρόμο σε ειδικευμένους, αλλά και ειδικευόμενους γιατρούς να έχουν επιπλέον εισόδημα από τον ιδιωτικό τομέα

Πάτρα

Πριν καλά-καλά στεγνώσει η υπογραφή στην υπουργική απόφαση που δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείων, η λίστα έχει ήδη ετοιμαστεί στα περισσότερα νοσοκομεία. Οι γιατροί του ΕΣΥ εκτιμούν ότι με το βήμα αυτό αποκαθίσταται μία πολύ σοβαρή αδικία εις βάρος τους.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση για άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ ανοίγει τον δρόμο σε ειδικευμένους, αλλά και ειδικευόμενους γιατρούς να έχουν επιπλέον εισόδημα από τον ιδιωτικό τομέα. Με την απόφαση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι δίνονται κίνητρα στους γιατρούς να μην παραιτούνται από τα νοσοκομεία για οικονομικούς λόγους, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να έχουν επιπλέον εισόδημα.
Η «Π» επικοινώνησε με τους διοικητές των τριών νοσοκομείων της Πάτρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Οι απαντήσεις τους δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Βέβαια ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει εντός των επόμενων ημερών, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων.

Ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα» Ηλίας Θεοδωρόπουλος μάς ανέφερε ότι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 34 γιατροί όλων των ειδικοτήτων.
Εξίσου αυξημένο είναι το ενδιαφέρον στους γιατρούς του Καραμανδανείου. Οπως μας είπε η διοικήτρια του νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους χειρουργοί, παιδίατροι, ΩΡΛ και αναισθησιολόγοι.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Ο διοικητής Δημήτρης Μπάκος μάς είπε ότι γενικότερα ακούγεται σαν διάθεση, αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχουν ακόμα δηλώσει τις προθέσεις τους. Βέβαια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, δεδομένης της συνύπαρξης με πανεπιστημιακούς, θα πρέπει να διευθετηθούν αρκετές παράμετροι, αν και η σχετική απόφαση είναι ξεκάθαρη.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από συναδέλφους του νοσοκομειακού τομέα. Εχουμε δεχτεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα για διευκρινίσεις σχετικά με τις συνθήκες άσκησης του ιδιωτικού έργου» μάς είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Η ίδια όμως σημειώνει ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα και τη λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου. «Το θέμα είναι ότι οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν κατά νου το υψηλότατο κόστος ίδρυσης και ακολούθως λειτουργίας ενός ιατρείου. Ειδικά στην Πάτρα τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά. Από κει και πέρα υπάρχει το λειτουργικό κόστος, γραμματεία κ.ά. και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις. Είναι δύσκολο για μάχιμους γιατρούς του ΕΣΥ η λειτουργία ενός ιατρείου».

Η κ. Μαστοράκου εκτιμά ότι πιο βιώσιμο είναι το μοντέλο της συνεργασίας και της συστέγασής τους σε κάποιο ιατρείο που ήδη λειτουργεί. «Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μάλιστα και από διαφορετικές ειδικότητες γιατρών».

Πέραν αυτού, μεγάλο αγκάθι παραμένει ο έλεγχος της λειτουργίας του γιατρού εντός του νοσοκομείου. «Αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Θα πρέπει να υπάρξει μία πολύ προηγμένη τεχνολογικά πλατφόρμα που να αποκλείει τον ασθενή που επισκέπτεται πρωινό τακτικό ιατρείο σε νοσοκομείο από το απογευματινό ιατρείο του γιατρού».

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν αίτηση ανά εξάμηνο, προκειμένου είτε να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και για να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο, ιατρικές ενημερώσεις υγείας σε ιδιωτική κλινική ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Την άδεια οι γιατροί θα πρέπει να την παίρνουν από τον διοικητή του νοσοκομείου ή της Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίοι θα εξετάζουν την αίτηση και θα δίνουν την άδεια, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.

Οι διοικήσεις θα πρέπει να διατηρούν φάκελο για τον κάθε αιτούμενο ενώ, όπως αναφέρεται, εάν κρίνουν ότι πρέπει μπορούν να ανακαλούν τις άδειες που έχουν δοθεί. Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση δύο φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και του Μαΐου και θα αφορούν αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και το δεύτερο. Ωστόσο, για φέτος, οι ιατροί θα μπορούν να κάνουν κατ’ εξαίρεση αίτηση κατά τις 20 πρώτες ημέρες από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και η άδεια θα αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.