Έρχεται ασφάλεια οχημάτων μέσω Gov Wallet

Gov Wallet

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιγράφει, σε συνέντευξη του, τις καινοτομίες που έρχονται που έρχονται στην εφαρμογή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε γνωστό ότι απο την επόμενη εβδομάδα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν, μέσω του Gov.gr Wallet, να προχωρούν τις διαδικασίες ασφάλισης των οχημάτων τους.

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο σύστημα μικροδορυφόρων που αναπτύσσει η χώρα μας και ενδιαφέρει πολύ τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς θα έχουν πολλά δεδομένα σε σύντομο χρόνο σε σχέση με την ασφάλιση περιουσίας.

 

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης είναι τα εξής:

Για το υπερκομπιούτερ Δαίδαλος

Έχει μπει σε φάση υλοποίησης μιας και ο διαγωνισμός τρέχει κανονικά έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Θα περιμένουμε τις εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις για το υπολογιστικό κομμάτι, ενώ παράλληλα τρέχουμε και τη διαγωνιστική διαδικασία για τα κατασκευαστικά για το κτίριο λογικά στο Λαύριο. Στην ουσία τι είναι; Είναι η καρδιά του επόμενου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπουργείο Υγείας και τεχνητή νοημοσύνη

Η υγεία στην Ελλάδα έχει δεδομένα, έχει δεδομένα από το σύστημα συνταγογράφησης από το 2011 -12 και μετά έχουμε πολύ υλικό για να μπορέσουμε να τρέξουμε. Πρώτον, διάφορεςεπιδημιολογικές και άλλες μελέτες να δούμε αν συνταγογράφηση την ώρα αυτή καλώς υλοποιείται.

Το πιο σημαντικό είναι πώς μπορούμε τα δεδομένα της υγείας να τα συνδυάσουμε με διατροφολογία, δεδομένα, περιβαλλοντολογικά δεδομένα, για να μπορέσουμε πλέον να πάρουμε χρήσιμη πληροφορία για να χαράξουμε τις επόμενες πολιτικές. Επίσης, με αφορμή τον Δαίδαλο και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ένα πάρα πολύ εξειδικευμένο αλλά και εξαιρετικά χρήσιμο κομμάτι χρήσης τεχνητής νοημοσύνης είναι τα απεικονιστικά.

Το πώς δηλαδή μπορούμε πλέον να επεξεργαζόμαστε χιλιάδες τέτοιες απεικονιστικές εξετάσεις. Να προωθήσουμε την έρευνα κατά του καρκίνου. Είναι πάνω από 15-20 έργα και έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση των δεδομένων, με την ομογενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων, με το πώς αναβαθμίζουμε τις υποδομές των νοσοκομείων, με ένα πρόγραμμα πάρα πολύ σημαντικό για την δυνατότητα πλέον κοινών στοιχείων σε σχέση με την αιμοδοσία σε όλη την Ελλάδα.

Είναι πολύ σημαντικά έργα, τα οποία πατάνε σε κάθε πτυχή λειτουργίας της υγείας στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας αλλά και στον πυρήνα των δεδομένων που σήμερα η ΗΔΙΚΑ και το Υπουργείο Υγείας έχουν.

 

Aσφαλιστική αγορά και κλάδος αυτοκινήτου

Την επόμενη εβδομάδα βγαίνει κάτι το οποίο είναι απόλυτα καινοτόμο. Είναι η πρώτη φορά που μέσω του Gov.gr Wallet πάμε να κάνουμε το εξής πάρα πολύ απλό. Θέλουμε κάποια δεδομένα του πολίτη με την άδειά του να τα χρησιμοποιήσουμε, να τα χρησιμοποιήσει ο πολίτης για να κάνει τη δουλειά του, τη ζωή του πιο εύκολη.

Δηλαδή θέλει να κάνει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το αυτοκίνητό του αντί να πρέπει να στείλει ακόμα και σε ψηφιακή μορφή κάποια στοιχεία του; Θα του έρχεται ένα μήνυμα στο site ότι για το νέο συμβόλαιο με την τάδε ασφαλιστική εταιρία για το οποίο έχετε συμφωνήσει, θέλουμε αυτά σας τα στοιχεία για σας και το αυτοκίνητό σας συμφωνείτε να δοθούν.

Ο πωλητής θα ελέγχει την ορθότητα των δεδομένων, θα συναινεί και πλέον το συμβόλαιο θα προχωρά χωρίς να σταλεί οποιοδήποτε έγχαρτο αλλά και ψηφιακό αρχείο. Η συναίνεση ξεκινάει από την ασφαλιστική αγορά.

Ψηφιοποίηση και δικαιοσύνη

Προχωρά το έργο ψηφιοποίησης των αποφάσεων των δικαστηρίων. Είναι από τα μεγαλύτερα έργα.

Για το MyCoast

Ήταν μια πολύ στοχευμένη, απλή αλλά και έξυπνη εφαρμογή, η οποία ήρθε και αυτή να απαντήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Το πρόβλημα πέρυσι το είδαμε πολύ έντονα υπό τον μανδύα του κινήματος της «πετσέτας».

Σύστημα μικροδορυφόρων

Ένα σύστημα 15 μικροδορυφόρων ξεκινάει υπό την ιδιοκτησία της Ελλάδος, άρα θα έχουμε τα δικά μας μάτια στο διάστημα, έτσι ώστε να μπορούμε πλέον να βοηθήσουμε την Πολιτική Προστασία, προστασία όχι με μία φωτογραφία κάθε δύο μέρες περίπου. Να μπορούμε σε περιόδους που είναι κρίσιμο να έχουμε πληροφορία από το διάστημα, ακόμα και μέσα από σύννεφα, ακόμα και το βράδυ.

Με θερμικές κάμερες και όχι μόνο με οπτικές κάμερες να έχουμε διαθέσιμη πληροφορία προκειμένου η Πυροσβεστική Πολιτική Προστασία να έχει ακόμα περισσότερους τρόπους να περιορίσουν τις πυρκαγιές, κάτι στο οποίο φέτος φαίνεται ότι τα πάμε πάρα πολύ καλύτερα πλέον και με καινούργια εξελιγμένα μέσα. Θεωρώ πως από το 2026 και μετά που θα έχουν σηκωθεί οι δορυφόροι θα είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι.